«Πόνεσε» πολύ το «σύστημα Κούλη» από την ωμή παρέμβαση Ντεϊσελμπλούμ υπέρ της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων (αναλυτικά γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο – δείτε στο https://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/29393.Σόιμπλε-στηρίζει-Τσίπρα) και σκέφτηκε ν' απευθυνθεί στον «σκληρό» Τόμας Βίζερ, πρόεδρο του EuroWorkingGroup, μπας και πάρει απ' αυτόν τίποτα δηλώσεις που θα εξισορροπούν τα όσα είπε ο Ντεϊσελμπλούμ (ξέρετε τώρα, λίγη κινδυνολογία, λίγο κούνημα του δαχτύλου με αυστηρότητα, υπονοούμενα για νέα μέτρα το 2018 κτλ.). Εβαλαν, λοιπόν, τον… Μανώλη Καψή να πάρει τηλεφωνική συνέντευξη από τον Βίζερ για το capital.gr. Μόνο που πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.
Τόσο κουρεμένοι, που δεν τόλμησαν να δημοσιεύσουν απομαγνητοφωνημένο το κείμενο της συνέντευξης, αλλά ένα σχόλιο-παρουσίαση του Καψή, που προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Εβαλαν και ένα βίντεο με τη συνέντευξη, ποντάροντας στο ότι ελάχιστοι θα καθήσουν να παρακολουθήσουν 13:3ο λεπτά, ενώ οι πολλοί θα περιοριστούν στο σχόλιο-παρουσίαση του Καψή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βίντεο δείχνει μόνο τον Καψή να διαβάζει τις ερωτήσεις, ενώ ο Βίζερ μόνον ακούγεται (δεν το προόριζαν για δημοσίευση, γι' αυτό και δε φρόντισαν να κάνουν σύνδεση μέσω skype). Ο δε Καψής δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις απαντήσεις που παίρνει.
Ο αυστριακός τεχνοκράτης είναι απολύτως στη «γραμμή Ντεϊσελμπλούμ». Μόνο καλά λόγια έχει να πει για την κυβέρνηση Τσίπρα, προεξοφλεί ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, τονίζει πως το πιο σημαντικό είναι η «σταθερότητα» (επομένως όχι πρόωρες εκλογές) και όταν ο Καψής του λέει ότι αποκλείεται να υπάρξει «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο, του απαντά ορθά-κοφτά ότι διαφωνεί, εξηγώντας στη συνέχεια ότι η επιτροπεία που θα συνεχιστεί μετά το Μνημόνιο είναι πάγια τακτική και εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Οσο για την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων το 2018, με μια εξαίρετη ντρίπλα αποφεύγει να δώσει απάντηση, παραπέμποντας στη δουλειά που θα κάνει η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Βίζερ έκανε μια τόσο αναλυτική περιγραφή του success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που πρέπει να τη ζήλεψε το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου.
Οπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι μια απ' όλες τις απόψεις βολική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο, ενώ η πτώση της κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης) θα δημιουργούσε συνθήκες πολιτικής αστάθειας, την οποία γενικώς απεχθάνονται οι ιμπεριαλιστές για τις χώρες της εξαρτημένης περιφέρειας. Ο καινούργιος μνημονιακός κύκλος θα ήταν καλό να ξεκινήσει με τη σημερινή κυβέρνηση, ώστε η επόμενη να τον βρει έτοιμο. Κι αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να μείνει στην εξουσία για έναν ακόμα χρόνο (από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019), τότε θα υπογράψει και τους όρους του «μετα-Μνημόνιου», όπως έχει υπογράψει τα πάντα μέχρι τώρα (νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 2019 και το 2020, «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και πάνω από 2% μέχρι το 2060).