Κόντρα στην συντριπτική υπεροπλία και την κτηνώδη καταστολή των σιωνιστών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή 14 Ιούλη μια ομάδα τριών αποφασισμένων παλαιστίνιων νεολαίων κατάφερε νέο πλήγμα στους σιωνιστές σκοτώνοντας δύο ισραηλινούς μπάτσους και τραυματίζοντας άλλον ένα. Η επίθεση έγινε δίπλα στο τέμενος Αλ-Ακσα, ενώ οι παλαιστίνιοι μαχητές λίγο μετά έπεσαν βαριά τραυματισμένοι από τις σφαίρες της ισραηλινής αστυνομίας και αφέθηκαν να πεθάνουν, καθώς η αστυνομία απαγόρευσε στους διασώστες και τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν το σημείο της επίθεσης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι νεκροί μαχητές ήταν ένας 29χρονος και δυο 19χρονοι που ανήκαν όλοι στην ίδια οικογένεια. Ολοι τους ήταν ισραηλινοί πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής, κάτοικοι της πόλης Ουμ Αλ Φαμ, ενώ κανείς τους δεν είχε ποινικό μητρώο. Είναι άγνωστο αν είχαν σχέσεις με οργανώσεις της Αντίστασης.
Η ισραηλινή αστυνομία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και το τέμενος Αλ-Ακσα, με τους Παλαιστίνιους να φοβούνται ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του στάτους της περιοχής, όπως έγινε με το τέμενος του Ιμπραήμ στη Χεβρώνα, μετά τη δολοφονία 29 παλαιστίνιων προσκυνητών από τον φασίστα εβραίο έποικο Μπαρούχ Γκολντστάιν, τον Φλεβάρη του 1994. Εκτοτε, το τέμενος έχει διαιρεθεί στα δυο, με το ένα τμήμα του να έχει μετατραπεί σε εβραϊκή συναγωγή, ενώ το Ισραήλ έχει περιορίσει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στο τέμενος και στην είσοδο υπάρχει σημείο ελέγχου των προσκυνητών από τον ισραηλινό στρατό. Η τελευταία φορά που είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο τέμενος του Αλ-Ακσα για τις προσευχές της Παρασκευής ήταν το 2014, μετά την επίθεση ενάντια στον κακόφημο ισραηλινό ακροδεξιό Γιεχούντα Γκλικ από παλαιστίνιο μαχητή. Ο Γκλικ είναι πλέον μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι χαιρέτισε την πράξη αντίστασης στους σιωνιστές από τους τρεις παλαιστίνιους νέους χαρακτηρίζοντάς την ως μια φυσική απάντηση στον τρόμο που επιβάλλει το Ισραήλ και στη βεβήλωση του τεμένους Αλ-Ακσα. Παράλληλα, η Φατάχ Αλ Ιντιφάντα, οργάνωση που προήλθε από διάσπαση της Φατάχ τη δεκαετία του ‘80, χαιρέτισε και αυτή την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη ότι ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να αντισταθεί στη σιωνιστική κατοχή. Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και το κοινό ανακοινωθέν των ένοπλων τμημάτων όλων των οργανώσεων της Αντίστασης στη Γάζα, που προειδοποίησαν τους σιωνιστές ότι ο αποκλεισμός της Παλιάς Πόλης και του τεμένους είναι σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στην περιοχή. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οργανώσεις της Αντίστασης δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον εχθρό να εισβάλλει στους χώρους λατρείας και να απαγορεύει στους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ να εισέρχονται ελεύθερα σε αυτούς.
Σύμφωνα με τον Χάμζα Αμπού Σανάμπ, πολιτικό αναλυτή, η επίθεση εναντίον των ισραηλινών μπάτσων στην Ιερουσαλήμ αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση για την αντίσταση ενάντια στο Ισραήλ και για την Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ, όπως αποκαλείται η εξέγερση των παλαιστίνιων νεολαίων στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2015. Το Ισραήλ φοβάται πολύ τις επιθέσεις από αυτόνομους πυρήνες μαχητών ή από άτομα που δεν έχουν οργανική σχέση με την Αντίσταση, αφού είναι εντελώς απρόβλεπτες και διαλύουν αποτελεσματικά όχι μόνο την επίπλαστη εικόνα ασφάλειας που με τόσο κόπο επιχειρεί το ισραηλινό κράτος να οικοδομήσει στο εσωτερικό του αλλά και την εντύπωση ότι ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία είναι ανίκητοι. Η χρονική σύμπτωση της επίθεσης με την όξυνση του αποκλεισμού της Γάζας, με την παύση της ηλεκτροδότησής της από τους σιωνιστές, και τη γενικότερη υποβάθμιση της Παλαιστινιακής Υπόθεσης σε διεθνές επίπεδο, λόγω της γενικότερης υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος, αποδεικνύει ότι ο παλαιστινιακός λαός βρίσκει το κουράγιο και τη δύναμη να αντισταθεί στους σιωνιστές ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.