Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;
  • Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης
  • Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ενα οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο κλείνει μ’ ένα δικαστικό σκάνδαλο
Πολιτική

Βατοπέδι

Ενα οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο κλείνει μ’ ένα δικαστικό σκάνδαλο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μαρ 2017, 00:00

«Μετά την αμνήστευση των πολιτικών, ζήτημα είναι αν καθίσουν καν στο σκαμνί οι Βατοπεδινοί. Και αν καθίσουν, δεν πρόκειται να καταδικαστούν». Ετσι κλείναμε άρθρο μας με τίτλο «Αθλιο κλείσιμο ενός άθλιου σκανδάλου», στις 23 Οκτώβρη του 2010. Εξίμισι χρόνια μετά, η… προφητεία επαλεθεύτηκε. Με την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έκλεισε με ένα δικαστικό σκάνδαλο. Ενα δικαστικό σκάνδαλο που επέτρεψε στον Καραμανλή, τον Ρουσόπουλο, αλλά και τα στελέχη της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ να εμφανιστούν με θράσος και να υποστηρίξουν ότι ουδέποτε υπήρξε σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά όλα ήταν μια… σκευωρία! Ο λαός μας έχει μερικές παροιμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η χρήση τους… εμπίπτει στο νόμο περί Τύπου.

Το δικαστήριο δέχτηκε την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα, που ισχυρίστηκε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο να τελέσουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Οι δύο καλόγεροι πίστευαν ακράδαντα (αυτά κάνει η μεγάλη πίστη στο Θεό!), ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις τους ανήκουν, ενώ δεν επηρέασαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εκδώσουν τις γνωστές αποφάσεις, διότι οι τελευταίοι εφάρμοσαν κυβερνητικές αποφάσεις.
Προκειμένου να αθωώσουν τους Βατοπεδινούς, οι δικαστές έριξαν το μπαλάκι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ευθύνες των οποίων φυσικά δε διερευνήθηκαν, διότι εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

♦ Κ. Καραμανλής (6.12.2008): «Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί».

♦ Κ. Καραμανλής (21.3.2017): «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση του. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία».

Η σύγκριση ανάμεσα στις δυο αυτές δηλώσεις του Καραμανλή, που τις χωρίζουν περισσότερα από οχτώ χρόνια, είναι χαρακτηριστικά όχι μόνο για το χαρακτήρα, την ποιότητα και την πρακτική πολιτική δράση του δεξιού πολιτικού, αλλά και για το σκανδαλώδη χαρακτήρα της αθωωτικής δικαστικής απόφασης.

Το Δεκέμβρη του 2008, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Καραμανλής κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να απαλλάξει τους υπουργούς του (και τον εαυτό του, γιατί οι υπουργοί ενεργούσαν με εντολές δικές του και της καμαρίλας που είχε γύρω του στο μέγαρο Μαξίμου) από τις κατηγορίες για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ελεγε, λοιπόν, μεταξύ των άλλων: «Αναγνωρίζω ότι οφείλουμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά, να είμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναγνωρίζω ότι χρόνιες παθογένειες του κράτους διευκόλυναν τα όσα διαδραματίστηκαν».

Η αναφορά σε «υστερόβουλες επιδιώξεις» είναι ο ορισμός του δόλου. Ενός δόλου που ο Καραμανλής αποδίδει στους Ρασπούτιν του Βατοπεδίου και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, περιορίζοντας την… αυτοκριτική του στην έλλειψη… ισχυρών ανακλαστικών (του έπεφταν βαριά τα κεμπάπ και ναρκωνόταν ο άνθρωπος…). Οι δικαστές, όμως, δεν «μπόρεσαν» να διακρίνουν δόλο ούτε στους Βατοπεδινούς ούτε στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αθώωσαν όλους.
Με την αόριστη φράση ότι εφάρμοζαν κυβερνητική πολιτική απέδωσαν εκ του ασφαλούς τον όποιο δόλο στους πολιτικούς, που είχαν ήδη αμνηστευθεί λόγω παραγραφής.

Ο Καραμανλής πήρε το μπαλάκι από τους δικαστές και με ανακλαστικά εφήβου (έτοιμη την είχε τη δήλωση, φυσικά, γιατί ήξερε τι απόφαση θα βγει) μας την πέταξε στη μούρη, σαν ροχάλα: «δεν υπήρξε σκάνδαλο, όλα ήταν μια σκευωρία». Ολόκληρος ο αστικός μηχανισμός δούλεψε για τη γενική ατιμωρησία. Πρώτα οι πολιτικοί, τώρα οι καλόγεροι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι υπόλοιποι.

♦ «Τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα». Ρέστα έδωσε πάλι ο τέως εισαγγελέας, τέως εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, τέως διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος!

Προσωπική επιλογή του Τσίπρα, ακλόνητος στο πόστο του (ενώ ο πανεπιστημιακός Ν. Παρασκευόπουλος πήρε τον πούλο, αφού προηγουμένως κατάφερε να εξευτελίσει το νομικό του έργο), ο Παπαγγελόπουλος έδωσε με τη δήλωσή του το στίγμα της… ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της μη παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο των δικαστών. Σε αντίθεση με κάποιους που θεωρούν ότι υπήρξε παρέμβαση της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων για την ολοκλήρωση του δικαστικού σκανδάλου, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικός, πρώην αντιτρομοκρατικάριος και πρώην ΚΥΠατζής, Δ. Παπαγγελόπουλος, σέβονται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ούτε που θα διανοούνταν ποτέ να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση. Συνέβη απλώς ο Παπαγγελόπουλος να θαυμάζει δύο πολιτικούς κολοσσούς, Κωστάκη Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, και βρήκε την ευκαιρία να ξαναεκφράσει το θαυμασμό του, απ' αφορμή την απαλλακτική δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι. Ας πάψουμε… να βλέπουμε παντού δόλο…

♦ Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου το ξεκίνησε η κυβέρνηση Σημίτη και το ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, με την ενεργή στήριξη και βοήθεια υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, μερικοί από τους οποίους παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Tριμελές Eφετείο Kακουργημάτων. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αυτοί αθωώθηκαν γιατί δεν είχαν δόλο. Δηλαδή δε γνώριζαν ότι διαπράττουν ποινικά αδικήματα, αλλά εκτέλεσαν εντολές υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, το κουβάρι για να δούμε αν γνώριζαν ή όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι οι υπουργικές εντολές είναι παράνομες, όπως ισχυρίστηκε στην πρότασή της η εισαγγελέας και αποδέχτηκε το δικαστήριο. Οσα θα ακολουθήσουν δεν τα λέμε για πρώτη φορά. Τα παρουσιάσαμε καθ’ όλο το διάστημα που ξετυλιγόταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

♦ Το 1999, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γ. Δρυς, έκανε δεκτή την 26η Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΓΣΔΚΑΠ), η οποία αποφασίστηκε το 1998 και με την οποία παρεχόταν βήμα-βήμα στη Μονή Βατοπεδίου η κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας, του νησιού που βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν και των παραλίμνιων εκτάσεων. Αυτό συνέβη, μολονότι η Βιστωνίδα, το νησί και οι παραλίμνιες εκτάσεις δεν ανήκαν ποτέ στη Mονή Βατοπεδίου. Η τελευταία,  όχι μόνο δεν είχε αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας, αλλά το 1930 είχε υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο, με την οποία δίονταν στους καλόγερους ένα μέρος από τα έσοδα που εισέπραττε το Δημόσιο από αλιευτικό συνεταιρισμό που εκμεταλλευόταν τη λίμνη. Για να το πούμε απλά, οι ψαράδες παιδεύονταν για να βγάλουν ένα μεροκάματο να ταΐσουν τις φαμίλιες τους, πλήρωναν ενοίκιο στο κράτος και το κράτος έδινε ένα μέρος απ’ αυτό το ενοίκιο στους καλόγερους, που κάθονταν στο Αγιονόρος «διατελώντες εν νηστεία και προσευχή». Ζήτημα ιδιοκτησίας, όμως, ουδέποτε τόλμησαν να εγείρουν.

Το Σεπτέμβρη του 1999, η Mονή Βατοπεδίου υπέβαλε υπόμνημα στον τότε υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, και αντίγραφό του κοινοποίησε στο ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους). Με το υπόμνημα ζητούσε να της δοθεί η διαχείριση (και όχι η κυριότητα) της Λίμνης. Οι λόγοι που προέβαλαν οι καλόγεροι ζητώντας την τροποποίηση της παλιάς, βρίσκονταν μέσα στο πλαίσιο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί της λίμνης, του νησιού και των παραλίμνιων εκτάσεων, και ήταν οι εξής: Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα η ιχθυοπαραγωγή, λόγω της μόλυνσης των υδάτων. Το μοναστήρι διαθέτει άριστο προσωπικό και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και αφού στηριχτεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα εξυγιάνει τη Βιστωνίδα και έτσι θα αυξηθεί η ιχθυοπαραγωγή.

Στις 10 Δεκέμβρη του 1999, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας έστειλε έγγραφο στο ΝΣΚ, με το οποίο από τη μια ενημέρωνε και από την άλλη έθετε μερικά ερωτήματα, με τα οποία δεν αμφισβητούνταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας. Η αρμόδια Διεύθυνση ανέφερε ότι και παλαιότερα η Mονή Βατοπεδίου είχε ζητήσει τη διαχείριση της Λίμνης, αλλά το αίτημά της είχε απορριφθεί. Διέψευδε τον ισχυρισμό των καλογέρων ότι τάχα είχε πέσει η ιχθυοπαραγωγή και αμφισβητούσε ότι η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη Λίμνη και τον αλιευτικό της πλούτο.

Οπως βλέπουμε, από κανέναν δεν είχε τεθεί ζήτημα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Βιστωνίδας. Απλά, οι καλόγεροι θέλησαν να πάρουν οι ίδιοι τη διαχείριση της Βιστωνίδας για να κονομήσουν περισσότερο. Γι’ αυτό και έβγαλαν τα ράσα και φόρεσαν τις τηβένους των «ειδικών επιστημόνων». Και το ΝΣΚ, σε Ολομέλεια, δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με τη Γνωμοδότηση 111/2000. Αυτή τη Γνωμοδότηση, όμως, δεν την έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης. Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είχε δρομολογήσει την παράδοση της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, οπότε η Γνωμοδότηση 111/2000 του ΝΣΚ δε βόλευε. Αν την έκανε δεκτή ο υπουργός, θα τους έδενε τα χέρια.

Το 2002, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΓΣΔΚΑΠ) εξέδωσε δύο ακόμα αποφάσεις για τη Βιστωνίδα, αγνοώντας προκλητικά τη Γνωμοδότηση 111/2000 της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, με δύο αποφάσεις, το 2002 και το 2003, ολοκλήρωσε την παράδοση της Βιστωνίδας  στη Μονή Βατοπεδίου.

♦ Το 2004, έγινε κυβερνητική εναλλαγή. Από την κυβέρνηση Καραμανλή, η ολοκλήρωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα και στον υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο. Ο πρώτος αποδέχτηκε μια ακόμα απόφαση του ΓΣΔΚΑΠ, ενώ ο δεύτερος υπέβαλε στο ΝΣΚ ερώτημα για το ιδιοκτησιακό της Λίμνης Βιστωνίδας προκειμένου να εξαφανίσει τη Γνωμοδότηση 111/2000 της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Ο Δούκας έβγαλε επιπλέον απόφαση με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου να μην εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής για το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας. Την προσφυγή είχε κάνει η ίδια η Μονή Βατοπεδίου, αλλά επειδή η απόφαση δεν την βόλευε, ζήτησε και πέτυχε να μην εκδοθεί για αρκετά χρόνια.

Μπορεί η Γνωμοδότηση 111/2000 του ΝΣΚ να μην είχε γίνει αποδεκτή, όμως αποτελούσε εμπόδιο για τη μεθόδευση της ανταλλαγής της Βιστωνίδας, του νησιού της και των παραλίμνιων εκτάσεων με φιλέτα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Ετσι, το ΝΣΚ και ιδιαίτερα οι σύμβουλοί του Κρόμπας και Μπότσιος ανέλαβαν να εξαφανίσουν τη Γνωμοδότηση 111/2000 αντικαθιστώντας της με μια νέα Γνωμοδότηση. Ο πρώτος συμμετείχε και στην Ολομέλεια του ΝΣΚ που εξέδωσε ομόφωνα τη Γνωμοδότηση 111/2000. Τότε ήταν σύμβουλος, ενώ το 2005 είχε προαχθεί σε αντιπρόεδρο του ΝΣΚ. Ο δεύτερος ήταν ο εισηγητής. Οι Κρόμπας και Μπότσιος συμμετείχαν και στο Ε’ Τμήμα του ΝΣΚ το οποίο με τη Γνωμοδότηση 161/2008 αποχαρακτήρισε ένα δάσος 8.600 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Ηταν μια προκλητική απόφαση, εκτός των άλλων και γιατί το ΝΣΚ -σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο- δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για το δασικό ή μη χαρακτήρα διάφορων εκτάσεων.

Η Γνωμοδότηση 15/2005 εκδόθηκε καθ’ υπαγόρευση και ήρθε από τη μια να καταστήσει νεκρό γράμμα τη Γνωμοδότηση 111/2000 και από την άλλη να επικυρώσει τις αποφάσεις του ΓΣΔΚΑΠ, με τις οποίες παραδόθηκε η Βιστωνίδα στους μπίζνεσμαν του Βατοπεδίου. Τέλος, άναψε το πράσινο φως στον υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο για ν’ αρχίσει να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) έβαλε μπροστά τη φάμπρικα της ανταλλαγής της Βιστωνίδας με φιλέτα του Δημοσίου (οι περιβόητες «ιερές ανταλλαγές», όπως χαρακτηρίστηκαν τότε).

♦ Χαρίστηκαν πολλά φιλέτα στους καλογέρους, σε ανταλλαγή με τη Βιστωνίδα, της οποίας ουδέποτε υπήρξαν ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια, μετά τη θύελλα που ξέσπασε, αναγκάστηκαν αρχικά η κυβέρνηση Καραμανλή και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου να αναδιπλωθούν και να παγώσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των ανταλλαγών. Κάποια στιγμή εκδόθηκε και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Μονής Βατοπεδίου. Η Μονή έκανε προσφυγή στο Εφετείο, το οποίο με την 197/2015 απόφασή του επαναβεβαίωσε ότι ιδιοκτήτης της Λίμνης Βιστωνίδας, του νησιού της και των παραλίμνιων εκτάσεων εξακολουθεί να είναι το ελληνικό δημόσιο.

Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε τους Βατοπεδινούς είχε εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου και ήταν καθαρό για τι σκάνδαλο μιλάμε. Ηταν φανερό πως, όχι μόνο οι παραπεμπόμενοι Βατοπεδινοί, αλλά και πολλοί άλλοι είχαν πλήρη γνώση ότι συντελούνταν ένα μεγάλο σκάνδαλο και δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωσή του. Επρεπε, λοιπόν, να έχουμε καταδίκες και όχι αθώωση λόγω… έλλειψης δόλου.
Αυτός ο ισχυρισμός του δικαστικού μηχανισμού προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Η αστική Δικαιοσύνη απέδειξε για μια φορά ακόμα ότι αποτελεί στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος. Οχι μόνο δεν είναι τυφλή, αλλά τα έχει τετρακόσια. Ξέρει ποιους να χτυπά και ποιους να χαϊδεύει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Βατοπέδι

Εργαλειοποίηση
Επόμενο άρθρο

Βατοπέδι

Του αγίου ευαγγελίου το ανάγνωσμα…

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

Ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ινδονησία: Ημέρα ηρώων – νεολαίας.

1913: Ιδρύεται το «Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθηνών» από αντιπροσώπους εργατικών σωματείων μαρμαρογλυπτών, τυπογράφων, κτιστών, αρτεργατών και υποδηματεργατών.

1924: Συγκρούσεις καπνεργατών με τον στρατό και τη χωροφυλακή στην Καβάλα, νεκροί μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1961: Το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967: Βόμβες (ΔΕΑ) σε δρόμους της Καλλιθέας.

1975: Βόμβα καταστρέφει τμήμα αποθήκης των αμερικανικών «ΡΧ» της λεωφόρου Συγγρού (ΕΛΑ).

1996: Ο αστυνόμος Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Βατοπέδι

    17Ν
    • Βατοπέδι

      Εφετείο 17Ν
  • Βατοπέδι

    ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Βατοπέδι

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Βατοπέδι

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Βατοπέδι

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Βατοπέδι

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Βατοπέδι

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Βατοπέδι

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βατοπέδι

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βατοπέδι

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Βατοπέδι

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Ποιοι είμαστε
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Επικοινωνία
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Όροι χρήσης
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Ποιοι είμαστε
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Επικοινωνία
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo