Ηξερε πολύ καλά τι έλεγε ο Νίκος Παρασκευόπουλος για τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Ούτε του ξέφυγε κάτι, ούτε παρερμηνεύτηκαν αυτά που είπε. Και σίγουρα, δεν αναφερόταν στους ψηφοφόρους της ΧΑ, όπως είπε στη δήθεν διορθωτική δήλωσή του, αλλά στην ηγεσία της νεοναζιστικής συμμορίας. Αυτό μπορείτε να το δείτε πεντακάθαρα αν διαβάσετε όλη τη συνέντευξή του (https://www.vradini.gr/νίκος-παρασκευόπουλος-πρέπει-να-αποπ/) και όχι αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν δεξιά κι αριστερά.
Ο Παρασκευόπουλος ρωτήθηκε: «Πώς είδατε το ταξίδι του κ. Καμμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής;». Και απάντησε: «Η εικόνα αυτής της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός, και να ακολουθήσουν οι εικόνες».
Εύλογα ρωτήθηκε αμέσως «πώς μπορεί να επέλθει σύγκλιση με τη ΧΑ;». Και απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα». Εύλογη ήταν και η επόμενη ερώτηση: «Τον τελευταίο καιρό η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται;». Και εξίσου αποκαλυπτική η απάντηση: «Ετσι γενικευμένα δεν θα το έλεγα. Μάλλον όμως έχουμε λιγότερη βία απ’ όσο είχαμε πριν από τρία χρόνια».
Για να πάμε κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος, εκείνο που αποκάλυψε ο Παρασκευόπουλος είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της νεοναζιστικής συμμορίας. Μια στρατηγική εξευμενισμού των νεοναζί, ώστε να μην «παρεκτρέπονται» και δημιουργούν πολιτικά προβλήματα. Η ΧΑ κόβει ψήφους από τη ΝΔ κι αυτό την κάνει «συμφέρουσα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κάνει τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που έκανε τη δεκαετία του '80 το ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα χουντοβασιλικά κόμματα, που τα στήριζε επειδή έκοβαν ψήφους από τη ΝΔ.
Ο Παρασκευόπουλος χειρίστηκε σε πρακτικό επίπεδο έναν τομέα αυτής της στρατηγικής, γι' αυτό και περιγράφει με σαφήνεια και πληρότητα το πολιτικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ: «προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας». Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είχε πει το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αθροίσει τις ψήφους των νεοναζί βουλευτών στην πλειοψηφία υπέρ του εκλογικού του νόμου, μπας και καταφέρει να πιάσει τις 200 ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» έλεγε ο Βούτσης. Κι ενώ πονηρά δήλωνε ότι «αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή», αμέσως διατύπωνε την… πρόσκληση: «Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή»! Ο Βούτσης φρόντισε (και εξακολουθεί να φροντίζει) να μην εφαρμοστούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των νεοναζί, που ασχημονούν συνεχώς στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αν εφάρμοζε τέτοια μέτρα, θα τους είχε «γονατίσει» οικονομικά.
Για τον ίδιο λόγο ο Βίτσας πήγε μαζί με τον Καμμένο και τους νεοναζί στο Καστελλόριζο. Κορυφαίο πολιτικό στέλεχος είναι, πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Δεν είναι η Αυλωνίτου (που κι αυτή ξέρει τι κάνει, ανεξάρτητα από τη γραφικότητά της). Και για τον ίδιο λόγο, ο Παρασκευόπουλος χειρίστηκε τη δίκη της ΧΑ με τρόπο ώστε αυτή να τραβήξει σε μήκος και να διεξάγεται (τουλάχιστον στην πρώτη φάση της, όταν ακόμα υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον) στον απομονωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού.
Ενας έμπειρος νομικός, όπως είναι ο Ν. Παρασκευόπουλος, γνωρίζει πολύ καλά ότι δίκες που τραβούν χρόνια στο τέλος ξεχνιούνται, οπότε η ενδεχόμενη ευμενής μεταχείριση των κατηγορούμενων περνάει στο ντούκου (το πολύ-πολύ ν' απασχολήσει μια μέρα την επικαιρότητα). Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν εντοπίζεται στον Ρουπακιά και σε κάποιους άλλους από τα μέλη των ταγμάτων εφόδου, αλλά στα ηγετικά στελέχη της συμμορίας. Ο αστυνομικοδικαστικός μηχανισμός φρόντισε να ρίξει στα μαλακά την εμπλοκή των ηγετικών στελεχών (έχουμε γράψει αναλυτικά στα ρεπορτάζ μας από τη δίκη των νεοναζί) και ο Παρασκευόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φρόντισε αυτό να συνεχιστεί και κατά τη δίκη.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ατυχή δήλωση. «Ατύχημα» μπορεί να είναι μόνο το ότι του ξέφυγε του Παρασκευόπουλου. Και δεν είναι τυχαία η πλήρης κάλυψη που προσφέρθηκε στον τέως υπουργό και από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.