Τέσσερα νομοσχέδια λέει ο Φίλης ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι (για την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών, για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και το πιστοποιητικό ικανότητας χρήσης υπολογιστών, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ελλήνων του εξωτερικού και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τέλος για το Ταμείο Ερευνας και Καινοτομίας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), όμως και πάλι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.
«Υπάρχει η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη ρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και είμαστε σε διαβούλευση για να αναρτηθεί το νομοσχέδιο. Είναι έξω από κάθε εκπαιδευτική αντίληψη να μην υπάρξει ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα φροντιστήρια όπου δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς εργασιακά δικαιώματα και αξιόλογες αμοιβές», δήλωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας (συνέντευξη στην Αυγή), χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο της εκ νέου δημοσιοποίησης της ρύθμισης.
Προφανώς, ο υπουργός θεωρεί ότι απευθύνεται σε Χαχόλους, που έχουν μνήμη σκνίπας και δεν θυμούνται τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης που κρατούν ακόμη από την εποχή της «πρώτη φορά Αριστεράς» όταν το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη ήταν επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.
Θεωρεί ότι μπορεί να χειρίζεται χωρίς σοβαρές αντιστάσεις τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας τους σκόπιμα ελπίδες, έχοντας ταυτόχρονα τα νώτα του καλυμμένα μιας και η συνδικαλιστική τους γραφειοκρατία (ΟΙΕΛΕ) αποφεύγει να του ασκήσει οποιαδήποτε δημόσια κριτική.
Ο Ν. Φίλης ισχυρίζεται μήνες τώρα ότι η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται σε διαβούλευση. Εδώ χιλιάδες σελίδες αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων ψηφίσθηκαν με διαδικασίες fast track από τη Βουλή και ο υπουργός Παιδείας θέλει να μας πείσει ότι οι διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση καθυστερούν γιατί το υπουργείο διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους (σ.σ.: τον έναν εταίρο, τους σχολάρχες, γιατί τους άλλους, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση τους έχει γραμμένους).
Ομως στην πρώτη περίπτωση – την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων – είχαμε την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, ενώ στη δεύτερη πρόκειται για τη στοιχειώδη ικανοποίηση κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων μιας μερίδας εργαζόμενων και τον στοιχειώδη έλεγχο στα μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης.
Γι' αυτό και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέκρουσαν πρύμναν ολοταχώς και στις δυο απόπειρες προώθησης των σχετικών ρυθμίσεων μόλις οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και όλος ο εσμός του νεοφιλελευθερισμού που είναι αναφανδόν και χωρίς αναστολές υπέρ των εμπόρων της γνώσης, βγήκαν στα κάγκελα.
Οι συριζαίοι, διατηρώντας μακρόχρονους δεσμούς με την ηγετική ομάδα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επεχείρησαν να πάρουν κάποια μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, πλην, όμως και σ' αυτό το πεδίο στάθηκε αδύνατο να νομοθετήσουν, επιλέγοντας τελικά την οπισθοχώρηση αφού δεν θέλουν να συγκρουστούν με το κεφάλαιο (σε όλους τους τομείς).
Από τη μεριά τους οι αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ επιχειρούν να δώσουν «επιχειρήματα» στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις ρυθμίσεις.
Εστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να ενημερωθούν για το αν η ΜΚΟ με το όνομα ECNAIS, η οποία εκπροσωπεί ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία, «απολαμβάνει συμβουλευτικό status στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ισχυρίζεται στην ηλεκτρονική της ταυτότητα. Η εν λόγω ΜΚΟ, στην οποία ανήκει και ο Σύνδεσμος των ελλήνων σχολαρχών είχε ζητήσει με ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τον Τύπο, τη μη ψήφιση της σχετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Στην επίσημη απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι η «η ECNAIS δεν είναι ένας αναγνωρισμένος ευρωπαϊκός οργανισμός των κοινωνικών εταίρων (που εκπροσωπεί τους εργοδότες) και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοια με δεδομένη την αποστολή της, το αντικείμενο και τους στόχους της, όπως διατυπώνονται στην ιστοσελίδα της». Ξεκαθαρίζει δηλαδή ότι πρόκειται για ΜΚΟ-μαϊμού.
Η ΟΙΕΛΕ θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα ως μια επιχείρηση εξαπάτησης της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των ΜΜΕ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) που συντάχθηκαν με την παρέμβαση της ECNAIS, θεωρώντας λίγο πολύ ότι αυτή αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ΟΙΕΛΕ δίνει δηλαδή συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα για τη στάση τους να μη νομοθετήσουν τη ρύθμιση.
Ακόμη, όμως, κι αν έτσι φαίνονται τα πράγματα, η βαθύτερη ουσία είναι άλλη: Είναι η συνειδητή απόφαση των συριζαίων να μην χαλούν το χατίρι των καπιταλιστών και των παρατρεχάμενών τους ακόμη και για τα πολύ μικρά, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, η φύση της ΝΔ ως διαχρονικά φανερός βραχίονας του μεγάλου κεφαλαίου και ο ρόλος των συστημικών ΜΜΕ, που μέτρησαν τελικά στην απόσυρση της ρύθμισης.
Θυμίζουμε τις βασικές διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αυτές εισήχθησαν αρχικά στο νομοσχέδιο για την Ερευνα για να αποσυρθούν στη συνέχεια:
♦ Στα ιδιωτικά σχολεία απαγορεύεται η χορήγηση άδειας φροντιστηρίου και άδειας κέντρου ξένων γλωσσών.
υ Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας.
♦ Οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων καθορίζονται όπως στα δημόσια σχολεία.
Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών. Σε περίπτωση απασχόλησης των καθηγητών σε ημέρες Κυριακής, οι αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
♦ Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.
♦ Επιτρέπονται παρέκκλιση ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος, κατόπιν σχετικής έγκρισης και ελέγχου τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας.
♦ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία καθ’ υπέρβαση ή προς συμπλήρωση του πλήρους τους ωραρίου τουλάχιστον ίση με την εκάστοτε οριζόμενη για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς.
♦ Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες.
♦ Οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με υποχρεωτική διάρκεια σύμβασης δύο ετών. Μέσα στη διετία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εκπαιδευτικού, με καταβολή αποζημίωσης δύο μηνών. Μετά τη διετία, η σύμβαση ανανεώνεται αυτοδικαίως για τέσσερα ακόμη έτη. Μετά την πάροδο τετραετίας, η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου, οπότε είναι δυνατόν να καταγγελθεί μόνο για διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος, η αιτιολόγηση της οποίας θα κριθεί από τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, ένας εκπρόσωπος της ΟIΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος των σχολαρχών. Μετά, ο ιδιοκτήτης του σχολείου μπορεί να καταγγείλει χωρίς αιτιολογία τη σύμβαση μόνο για το 33% των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμπληρώνουν εξαετή υπηρεσία. Στις περιπτώσεις απολύσεων, Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας ελέγχει τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και την ενδεχόμενη καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος.