Ποινές φυλάκισης δύο έως πέντε χρόνων επέβαλαν το Σάββατο 14 Μάη δύο αιγυπτιακά δικαστήρια σε 152 άτομα που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε διαδήλωση τον περασμένο μήνα. Εκτός από τις ποινές φυλάκισης, τα δικαστήρια επέβαλαν σε 101 από τους 152 κατηγορούμενους βαρύτατα πρόστιμα, ύψους 100.000 αιγυπτιακών λιρών (11.260 δολαρίων).
Οι καταδικασθέντες και τουλάχιστον άλλοι 400 ακόμη διαδηλωτές κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε δύο απαγορευμένες από την αστυνομία διαδηλώσεις στα μέσα του Απρίλη, ενάντια στην απόφαση του στρατηγού Σίσι να παραδώσει στη Σαουδική Αραβία την κυριαρχία δύο στρατηγικής σημασίας ακατοίκητων νησιών στην είσοδο του Κόλπου της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι με την απόφαση αυτή απλά επιστρέφεται στη Σαουδική Αραβία μια περιοχή που είχε περάσει στον έλεγχο της Αιγύπτου το 1950, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να καταλάβει τα δύο νησιά, δεν έπεισε. Αντίθετα, θεωρήθηκε ταπεινωτική παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολαρίων με τη μορφή βοήθειας, προκαλώντας μαζικές και σφοδρές αντιδράσεις από την αιγυπτιακή κοινωνία. Οι δυο διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας και τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα καταστολής, πήραν ευρύτερο αντικαθεστωτικό χαρακτήρα, με συνθήματα, εκτός των άλλων, εναντίον της στρατιωτικής χούντας. Ηταν η πρώτη μαζική σοβαρή πολιτική πρόκληση στο στρατηγό Σίσι σε μια περίοδο που η κατασκευασμένη εικόνα του ως εθνοσωτήρα ξεφτίζει εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Οι βαριές ποινές και τα πρόστιμα στους 152 διαδηλωτές έχουν στόχο να στείλουν το μήνυμα ότι καμιά κριτική και αντίδραση στην πολιτική της στρατιωτικής χούντας δεν είναι ανεκτή, και να αποτρέψουν ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η σύλληψη στις 12 του Μάη πέντε μελών μιας σατιρικής θεατρικής ομάδας, ηλικίας 19 – 25 χρόνων, που κατηγορούνται, εκτός των άλλων, για υποκίνηση τρομοκρατίας, επειδή ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο που σατιρίζουν το στρατηγό Σίσι. Σημειωτέον ότι από τις αρχές Γενάρη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα συλλήψεων διανοουμένων, συγγραφέων και ποιητών, ενώ έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα ή το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.