Στις 12 του Μάη πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας «Aegis Ashore» που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου της Ρουμανίας, η οποία θα παραδοθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλά θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο μιας αμερικάνικης βάσης στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, το επόμενο τμήμα της οποίας θα αναπτυχθεί στην Πολωνία κοντά στη βαλτική ακτή, όπου έχουν ήδη αρχίσει οι απαιτούμενες εργασίες.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ψυχροπολεμικού τύπου δηλώσεις και προειδοποιήσεις για αντίμετρα από τη Μόσχα, που υποστηρίζει ότι ο κύριος στόχος της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι να αποδυναμώσει τις δικές της στρατηγικές πυρηνικές ικανότητες και ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις αμερικάνων και νατοϊκών αξιωματούχων ότι η «Aegis Ashore» έχει στόχο να προστατέψει την Ευρώπη από απειλές με πιθανή προέλευση τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα το Ιράν, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους, το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία τη νατοϊκή παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και να περικυκλώσουν τη Ρωσία.
Σε συνάντησή του με ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Πούτιν, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι αμυντικό σύστημα, αλλά τμήμα της στρατηγικής πυρηνικής ικανότητας των ΗΠΑ. Οτι η Ρωσία αναγκάζεται να εξετάσει τα αντίμετρα για να εξουδετερώσει τις αναδυόμενες απ’ αυτήν απειλές. Οτι η «Aegis Ashore» είναι ένα ακόμη βήμα του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί να αυξήσει τη διεθνή ένταση και να σύρει τη Ρωσία σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Και ότι αποτελεί καθαρή παραβίαση της Συνθήκης Πυραυλικών Συστημάτων Μέσου Βεληνεκούς (INF), που είχαν υπογράψει Μόσχα και Ουάσιγκτον στα 1987, γιατί η τεχνική βάση του συστήματος «Aegis Ashore» επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ, ενώ η INF δεσμεύει τις δυο πλευρές να μην παράγουν, να κάνουν δοκιμές και να αναπτύσσουν σε ξηρά πυραύλους μέσου βεληνεκούς, όπως οι Κρουζ.
Είναι φανερό ότι η οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας και η αυξανόμενη επιρροή της στη διεθνή σκηνή οξύνουν τον ανταγωνισμό με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που χρησιμοποιεί τους δυτικούς εταίρους του και το ΝΑΤΟ για να πλήξει οικονομικά (οικονομικές κυρώσεις λόγω Ουκρανίας), να απομονώσει πολιτικά και να περικυκλώσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Από την άλλη, τα γεγονότα στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας και η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δείχνουν ότι η Ρωσία δεν ανέχεται πλέον να της κόβουν αμαχητί οι ανταγωνιστές της φέτες από τη ζώνη επιρροής της, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με την Κίνα. Αυτά αναπόφευκτα προκαλούν αποσταθεροποίηση, αυξάνουν τη διεθνή ένταση και τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, εγκυμονούν και προκαλούν τοπικούς ή περιφερειακούς πολέμους.