Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές στη ΦΙΦΑ, οι οποίες αποτελούν απόρροια των μεγάλων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας και οδήγησαν εκτός ποδοσφαίρου τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλάτερ, τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί (τιμωρήθηκαν με οχταετή αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο) και δεκάδες αξιωματούχους του παγκόσμιου επαγγελματικού ποδόσφαιρου. Οπως όλα δείχνουν, η μάχη για το νέο πρόεδρο θα κριθεί ανάμεσα στους υποψηφίους που στηρίζονται από δυο πρώην ισχυρούς άνδρες, οπότε δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για «κάθαρση».
Με τα σημερινά δεδομένα, οι «Μπλατερικοί» δείχνουν να είναι πιο κοντά στη νίκη, αφού ο σεΐχης Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ Καλίφα (πρόεδρος της ασιατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου) θεωρείται πρώτο φαβορί. Υπέρ της υποψηφιότητάς του έχει ταχθεί και η πλειοψηφία των χωρών της αφρικανικής συνομοσπονδίας και ο κουβεϊτιανός σεΐχης Αχμαντ (πρόεδρος του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας και του συνδέσμου Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών), ο οποίος αναμένεται να τον βοηθήσει με τις διασυνδέσεις που έχει στο παρασκήνιο. Επικεφαλής του αντίπαλου στρατόπεδου βρίσκεται ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, από την οποία προέρχεται, της νοτιοαμερικανικής ομοσπονδίας και πιθανόν και των ομοσπονδιών της κεντρικής και βόρειας Αμερικής. Το πιο ισχυρό από τα αουτσάιντερ και πιθανός κριτής της τελικής μάχης είναι ο πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας, ο οποίος κόντρα στον Μπλάτερ είχε πάρει 73 ψήφους και το πιθανότερο είναι στο δεύτερο γύρο να στηρίξει τον Ινφαντίνο. Μεμονωμένες ψήφους αναμένεται να πάρουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο γάλλος Ζερόμ Σαμπανιέ και ο νοτιοαφρικανός πολυεκατομμυριούχος Τόκιο Σεξουάλε, αν δεν αποσυρθούν από την κούρσα.
Το ζητούμενο των εκλογών είναι η διαχείριση των δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που τζιράρονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το επίχρισμα η «κάθαρση» του χώρου από τη διαφθορά. Δε θα χρειαστούν ιδιαίτερα επιχειρήματα για να γίνει κατανοητό ότι οι ελπίδες για κάτι καλύτερο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ανύπαρκτες. Αφενός γιατί η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, αφετέρου γιατί οι υποψήφιοι για την τελική επικράτηση είναι επί της ουσίας ανδρείκελα των Μπλάτερ και Πλατινί (και αυτών που βρίσκονται πίσω τους) και αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Ο λόγος που ασχολούμαστε με τις εκλογές της ΦΙΦΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι γιατί έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός του ο Ινφαντίνο δέχτηκε ερωτήσεις από άγγλους δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση των στημένων αγώνων στην Ελλάδα και την εμπλοκή σε αυτή του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δημοσιογράφοι επί της ουσίας κατηγόρησαν -εμμέσως πλην σαφώς- την ΟΥΕΦΑ, ότι δεν είδε με τη δέουσα προσοχή και αυστηρότητα το θέμα, «αθώωσε» τους ερυθρόλευκους και τους επέτρεψε να συμμετάσχουν στο Champions League εξαιτίας των οικογενειακών σχέσεων ανάμεσα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού. Ο Ινφαντίνο υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΟΥΕΦΑ, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να τιμωρήσει η επιτροπή δεοντολογίας της τους ερυθρόλευκους.
Το θέμα της ερυθρόλευκης εμπλοκής χρησιμοποίησε και ο Ζερόμ Σαμπανιέ για να αποδομήσει την υποψηφιότητα Ινφαντίνο. Ο γάλλος υποψήφιος πήρε μέρος σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσαν βουλευτές και ακτιβιστές που κινητοποιούνται για να εκδημοκρατιστεί ο τρόπος λειτουργίας της ΦΙΦΑ. Θέλοντας, δε, να καταδείξει τη σύνδεση των σκανδάλων διαφθοράς με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης στην ΟΥΕΦΑ από τον Πλατινί και την παρέα του, αναφέρθηκε στην υπόθεση των στημένων αγώνων στην Ελλάδα, τονίζοντας και αυτός τις οικογενειακές σχέσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ με τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού. Αν και η υποψηφιότητα του Σαμπανιέ δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική, το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός από τους πέντε υποψήφιους, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση είχε σαν αποτέλεσμα οι δηλώσεις του να λάβουν μεγάλη δημοσιότητα και να βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα αθλητικά sites, με συνέπεια μια ακόμη αρνητική διαφήμιση για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε -με εισήγηση του προέδρου της Γιώργου Γκιρτζίκη, η οποία δεν αιτιολογήθηκε και επί της ουσίας δεν συζητήθηκε- να δηλώσει την υποστήριξή της στον Τζάνι Ινφαντίνο, ελπίζοντας ότι με την εκλογή του θα συνεχιστεί η «βοήθεια» της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr

Μακράν το καλύτερο πανό των τελευταίων χρόνων. Οχι μόνο για την πρωτοτυπία του συνθήματος αλλά και για το πρόταγμά του. ΠΙΛΕΚΑΤΣ (πελέκησέ τους). Ας οργανωθούμε για να το κάνουμε πράξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οσο για ορισμένους «σνομπ» που ενοχλήθηκαν από τη ντοπιολαλιά που επιλέχθηκε, τους προτρέπουμε να ακούσουν τα αγγλικά του Τσίπρα και του Κούλη.
ΥΓ. Για να μην ξεχνάμε και το ιδιαίτερο αντικείμενο της στήλης, πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωτοπόροι σ’ αυτόν τον τομέα είναι οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννενα, που εδώ και χρόνια φωνάζουν τα συνθήματα: «Σκίστιτς, γαμίστιτς, πιλικίστιτς» και «ΠΑΣ, φατς, παρτς τα μιαλάτς»!