Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη
  • Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης
  • Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της «αριστείας», στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, στην εγκαθίδρυση του πανεπιστημίου/επιχείρησης, με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά
  • Όλες-οι σήμερα στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και την Αντίστασή του
  • Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης
  • Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα
Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Νοέ 2015, 00:00

9η συνεδρίαση, 16.11.15

Eχουμε σχολιάσει ήδη, σε προηγούμενα ρεπορτάζ για τις πολιτικές δίκες, την τακτική της Ασφάλειας και του προσωπικού της, του εισαγγελικού μηχανισμού, να εισάγονται έγγραφα με νέα δεδομένα που ασχέτως αν αφορούν ή όχι την εξεταζόμενη κάθε φορά υπόθεση, αποσκοπούν τουλάχιστον στη δημιουργία εντυπώσεων και «κλίματος» σε βάρος των κατηγορουμένων. Δεν είναι τυχαίο δε που αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται κατά κόρον σε πολιτικές δίκες από τα εκάστοτε τρομοδικεία, και δήθεν εντάσσουν «νέα στοιχεία» που αφενός φτιάχνουν το κατάλληλο «προφίλ» στους πολιτικούς κρατούμενους και διωκόμενους κι αφετέρου λύνουν τα χέρια του δικαστικού μηχανισμού για να καταδικάζει με εξοντωτικές ποινές.

Αυτό συνέβη και στην 9η συνεδρίαση της δεύτερης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα. Η εισαγγελέας της έδρας, με την έναρξη της συνεδρίασης, πήρε το λόγο και ενημέρωσε το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης ότι προσκομίζει έγγραφα (πραγματογνωμοσύνες και άλλα) που έλαβε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας και που αφορούν κατηγορούμενους της εν λόγω υπόθεσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, σε πρώτη φάση, προέβαλαν αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την εξακολούθηση της πρακτικής αυτής, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα σε επόμενη συνεδρίαση επί των εγγράφων, αφού ενημερωθούν.
Πέραν της ουσίας αυτών, που θα προκύψει και στις επόμενες συνεδριάσεις, εκφράζουμε εκ των προτέρων την άποψή μας ότι τέτοια πράγματα δείχνουν στο έπακρο το «καλό» πρόσωπο της αστικής Δικαιοσύνης, που με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δείχνει ότι αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κρατούμενους ως εχθρούς της που θέλει να τους καταδικάσει με παράνομους και αντιδικονομικούς τρόπους, με μόνα στοιχεία άλλοτε ανώνυμα τηλεφωνήματα και άλλοτε διάσπαρτες ενδείξεις ή υπόνοιες, φυσικά ανέλεγκτες και αόριστες.

Οσον αφορά το «διά ταύτα» της συνεδρίασης, τρεις ήταν οι βασικοί μάρτυρες που κατέθεσαν. Κι όπως είθισται, ήταν ανακατεμένοι και αφορούσαν διαφορετικές υποθέσεις. Μια άλλη σταθερά μεθοδευμένη πρακτική που έχει καταντήσει άκρως επικίνδυνη, αφού δε δημιουργείται ενιαία γνώση περί των υποθέσεων στο δικαστήριο, ενώ κατηγορούμενοι και συνήγοροι βρίσκονται κάθε φορά μπροστά στο μυστήριο του ποιος θα έρθει να καταθέσει ως επόμενος μάρτυρας.
Ο πρώτος ήταν ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ένας αστυνομικός που βρέθηκε τυχαία μπροστά στην καταδίωξή του Ν. Μαζιώτη στο Μοναστηράκι τον Ιούλη του 2014. Για να σχολιάσουμε την κατάθεσή του, χωρίς να μπαίνουμε σε ανούσιες λεπτομέρειες, θα κατηγοριοποιήσουμε τα ζητήματα που μας αφορούν σε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ν. Μαζιώτης αποπειράθηκε να σκοτώσει τον αστυνομικό κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους πάλης εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι καταφανώς έωλη. Αυτό προέκυψε και από τον ίδιο τον αστυνομικό, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την καταγραφή των περιστατικών. Τι είπε λοιπόν ο κύριος αυτός; Οτι το όπλο δε βγήκε ποτέ από το τσαντάκι, λόγω της πάλης ανάμεσά τους, ότι δεν υπήρξε ποτέ θέση στόχευσης από τον Ν. Μαζιώτη κι ότι δεν υπήρχε καν δυνατότητα να λάβει τέτοια θέση! Με λίγα λόγια, ολόκληρο το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού καταρρίφθηκε από τον ίδιο!!

Μετά την κατάθεση του μάρτυρα, ο Ν. Μαζιώτης πήρε αμέσως το λόγο, κι όπως δικαιούται βάσει των δικονομικών κανόνων, έκανε σχολιασμό.  Δήλωσε ευθαρσώς ότι αν σκοτωνόταν αστυνομικός θα αναλάμβανε την ευθύνη κι ότι τόσο ο Παναγιωτόπουλος όσο και ο Δημητρόπουλος (σ.σ. ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στο χέρι) είπαν ψέματα στο δικαστήριο για τα πραγματικά συμβάντα. Το χτύπημα προς τον αστυνομικό Παναγιωτόπουλο ήταν με κατεύθυνση προς τα κάτω και ο Δημητρόπουλος πυροβόλησε σε στιγμή πάλης των δύο προσώπων με κίνδυνο τόσο του συναδέλφου του όσο και του Ν. Μαζιώτη. Επιβεβαίωσε ότι σκοπός του, όπως έχει ξαναπεί, ήταν η διαφυγή κι ότι αν ήθελε να σκοτώσει θα το έκανε. Ομως για εκπυρσοκρότηση όπλου μέσα από το τσαντάκι δε νοείται ανθρωποκτόνος πρόθεση. Τελείωσε λέγοντας ότι είμαστε σε πόλεμο και στρατιώτες δυο αντίπαλων στρατοπέδων. Δεν πυροβολούμε για πλάκα αλλά μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Οι δύο επόμενοι μάρτυρες αφορούσαν τη ληστεία στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Ηταν οι δύο αστυνομικοί του εκεί τμήματος που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Ο πρώτος που κατέθεσε ήταν ο Γ. Παπαχριστόπουλος. Ηταν ο αστυνομικός που μπήκε μόνος του στο υποκατάστημα της τράπεζας την ώρα της ληστείας και τραυματίστηκε στο πόδι. Ουσιαστικά ο μάρτυρας αυτός, παρά την προσπάθειά του να παρουσιάσει τα περιστατικά όπως πρέπει κατά το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής, δεν μπόρεσε να «καλύψει» τα δικαιολογημένα και αναμενόμενα κενά που υπήρξαν. Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας, και παρόλη τη μεσολάβηση της προέδρου που έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα του κάθε μάρτυρα να κρίνει επί της κατηγορίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι μάλλον «βαριά σωματική βλάβη». Το ίδιο άλλωστε επιβεβαιώνει και η ιατροδικαστική έκθεση που περιγράφει το τραύμα ως ελαφρύ.

Για το άλλο «καυτό» θέμα, των πυροβολισμών που, όπως είχε προκύψει και από τους εργαζόμενους στην τράπεζα, έριξαν κατά ριπάς οι αστυνομικοί στην πλάτη των δραστών, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο ίδιος είπε στο συνάδελφό του να ρίξει την περιβόητη βολή «ακινητοποίησης». Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσε ο ταμίας της τράπεζας.

Τι φαίνεται από τα λεγόμενα του εν λόγω αστυνομικού; Οτι και επικίνδυνα έδρασε, πρωτίστως για τους πολίτες – εργαζόμενους που ήταν εκείνη τη στιγμή στην τράπεζα, και έδωσε εντολή στο συνάδελφό του να «ρίξει» στο ψαχνό. Αλλωστε, και η ατάκα του για την τελική έκβαση της υπόθεσης δείχνει το κίνητρο γι’ αυτή του τη συμπεριφορά: «σώθηκε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό»! Γίνεται αντιληπτό ποιους προστατεύει η αστυνομία και πόσο σημαντικότερα είναι τα χρήματα μιας τράπεζας απ’ την ανθρώπινη ζωή.

Στο σχολιασμό που έκανε ο Ν. Μαζιώτης, μίλησε ξανά για το αβάσιμο της απόπειρας ανθρωποκτονίας που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία κατάθεση των «παθόντων». Ξανατόνισε πως αν σκοτωνόταν κάποιος αστυνομικός θα αναλάμβανε πλήρως της ευθύνη, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Ματζούνη στα Εξάρχεια. «Η ελευθερία μου είναι ανεκτίμητη. Δε χρησιμοποιούμε όμως περιττή βία. Δε θέλαμε να πλήξουμε κανέναν, παρά μόνο να πάρουμε τα λεφτά», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το όποιο πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος ο αστυνομικός με τη συμπεριφορά του κι έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για να υπερασπιστεί τα λεφτά της τράπεζας. «Αν έχετε την πρόθεση για δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε πρέπει και ο Δημητρόπουλος να κατηγορηθεί για απόπειρα. Εγώ δεν έχω παράπονο. Η αστυνομία είναι εχθρός και βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν παράπονα», είπε προς το δικαστήριο κλείνοντας.

Δεύτερος μάρτυρας ήταν ο άλλος αστυνομικός της Κλειτορίας, που έμεινε έξω από την τράπεζα και άνοιξε πυρ κατά ριπάς εναντίον του αυτοκινήτου των δραστών. Για το συγκεκριμένο περιστατικό συνεχίστηκε το ίδιο τροπάριο περί βολών «ακινητοποίησης» και όχι «εξουδετέρωσης», παρόλο που το σημάδι ήταν στο παράθυρο του οδηγού και όχι σε κάποιο λιγότερο επίφοβο σημείο. Αυτό δείχνει άνευ ετέρου και ποιος είχε τελικά την ανθρωποκτόνο πρόθεση. Η ενέργειά του αυτή έγινε, όπως φάνηκε, παρά τη δυσκολία του να το εκστομίσει, κατόπιν σχετικής «παραγγελίας» του συναδέλφου του με την προτροπή «ρίξ’ τους».

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο της κατάθεσής του ήταν το μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα που έκανε στο συνάδελφό του, εκθέτονας ουσιαστικά την πρωτοβουλία του να μπει στην τράπεζα. Είπε χαρακτηριστικά: «Οταν χτυπά συναγερμός στην τράπεζα, δεν μπαίνουμε μέσα. Ετσι είναι οι οδηγίες από τη σχολή. Για ποιο λόγο να μπούμε; Για τα λεφτά; Προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Εγώ δε θα έμπαινα στην τράπεζα. Αν δεν έμπαινε και ο Παπαχριστόπουλος, θα ήταν καλύτερα για όλους. Δεν ήθελα να κάνω τον γενναίο. Προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Στη συνεδρίαση κατέθεσαν επίσης οι αστυνομικοί Ν. Κανιούρας και Β. Πλευράκης, ο ένας για το υποτιθέμενο ανώνυμο τηλεφώνημα που έλαβε προκειμένου να ψάξει η αστυνομία το πάρκινγκ στο Βύρωνα (υπόθεση Σταμπούλου) και ο δεύτερος για τον έλεγχο μιας πλαστής ταυτότητας που βρέθηκε στην κατοχή του Ν. Μαζιώτη. Οι μαρτυρίες των Ε. Ζαράνη και Π. Ανδρικοπούλου δεν εισέφεραν τίποτα ουσιώδες.
 

10η συνεδρίαση, 20.11.15

Οπως αναμενόταν, ο Ν. Μαζιώτης ήδη από την αρχή της συνεδρίασης σχολίασε τα εισαχθέντα από την εισαγγελέα έγγραφα στην προηγούμενη συνεδρίαση, προβάλλοντας εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις τόσο για την εισαγωγή τους όσο και για την ενδεχόμενη αξιολόγησή τους από το τρομοδικείο.

Μίλησε για έγγραφα που είναι άσχετα με την υπό κρίση υπόθεση και που στην πραγματικότητα σκοπεύουν στο να συσχετίσουν εκκρεμείς υποθέσεις μ’ αυτή που βρίσκεται ήδη στο ακροατήριο και γενικότερα με την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Επίσης, έκανε λόγο για γενικευμένη μεθόδευση προκειμένου να ξαναδικαστεί ο ίδιος ως «διευθυντής» της οργάνωσης. Θύμισε ότι το εν λόγω δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί ως προς την κατηγορία της διεύθυνσης και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή διατηρείται με σκοπό να συνδυαστεί με όσα έγγραφα θα έρχονται, να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια παράνομη καταδίκη (μιας και υπάρχει ήδη αθωωτική απόφαση από το 2013) και ακόμα να «δικαιολογήσει» τις υπόλοιπες «ορφανές» ενέργειες ως ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, με τον Ν. Μαζιώτη «διευθυντή», ο οποίος έδινε εντολές ακόμα και μέσα από τη φυλακή!

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα κι ότι διώκεται παρόλο που δεν εμπλέκεται πουθενά ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο. Κανονικά αυτά τα έγγραφα δε θα έπρεπε να γίνουν κάν αποδεκτά. Στρεφόμενος προς την έδρα, ο Ν. Μαζιώτης είπε: «Δεν έχετε σκοπό να αναζητήσετε την αλήθεια. Είστε εντεταλμένα όργανα και γρανάζια».

Και ο Ν. Μαζιώτης και η συνήγορός του επεσήμαναν ότι η πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται από την Ασφάλεια και την εισαγγελία αποτελεί υπόδειξη προς το δικαστήριο και πλήττει άμεσα τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων. Μαζί με αυτές τις αντιρρήσεις ζητήθηκε και ο διαχωρισμός της ληστείας της Ακράτας από τις υπόλοιπες υποθέσεις, μιας και αφορά μόνο τον Πετρακάκο και η συνεκδίκασή της συνιστά βλάβη του κατηγορουμένου, αφού διογκώνεται το κατηγορητήριο και σε συνδυασμό με τα τελευταία δεδομένα κάνει ακόμα περισσότερο πρόδηλη τη μεθόδευση του κρατικού μηχανισμού να καταδικαστεί ο Ν. Μαζιώτης για πράγματα που δεν υπάρχουν ούτε καν υπόνοιες στοιχείων.

«Γιατί ζητάμε το χωρισμό της ληστείας της Ακράτας; Γιατί η συρραφή έχει ήδη αρχίσει. Και έπεται και συνέχεια», πρόσθεσε ο Ν. Μαζιώτης. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για ήδη τελεσμένες ληστείες και ίσως να ψάχνονται και άλλες ακόμα που θα τις «χρεώσουν» σκοπίμως στον Επαναστατικό Αγώνα.

Η εισαγγελέας, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της, έμεινε στα γνωστά νομικίστικα κόλπα, περί δέσμιας αρμοδιότητάς της να εισάγει τα νέα στοιχεία, τα οποία θα αξιολογηθούν και αναλόγως θα κριθεί αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναγνωστέα ή όχι. Ετσι, κοντά σ’ αυτό το συλλογισμό της και για να μη μείνει καμιά απορία σε κανέναν παράγοντα της δίκης, φρόντισε να εισηγηθεί να απορριφθούν οι αντιρρήσεις και να μην χωριστεί προς το παρόν η υπόθεση της ληστείας της Ακράτας, γιατί δεν έχει ακόμη αποδειχθεί δικονομικά η οποιαδήποτε βλάβη.

Το δικαστήριο, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, δέχτηκε τις αντιρρήσεις του Ν. Μαζιώτη και της συνηγόρου του, με το σκεπτικό της προσβολής του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αναφέρεται στο δικαίωμα της «δίκαιης δίκης», και αποφάσισε την επιστροφή των εγγράφων στην εισαγγελία.

Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν στη 10η συνεδρίαση του τρομοδικείου για τη δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα αφορούσαν στο σύνολό τους τη ληστεία στα Μέθανα. Επειδή σε επίπεδο περιστατικών δεν προέκυψε τίποτα το αξιόλογο, θα μείνουμε σε δύο δεδομένα που αναδείχθηκαν από τους μάρτυρες και που εμείς κρίνουμε ως ουσιώδη.

Το πρώτο είναι το κατασκευασμένο, στα μέτρα της Αντιτρομοκρατικής, των καταθέσεων. Περισσότεροι από δύο βασικοί μάρτυρες, ενώ είχαν αμφιβολίες για την αναγνώριση ή περιγραφή προσώπων, αντιμετωπίστηκαν απ’ την αστυνομία όχι ως εργαλεία απόδειξης και κατάθεσης πραγματικών περιστατικών, αλλά ως μέσα καταδίκης. Ετσι, ενώ οι μάρτυρες, όπως ρητά είπαν και στο δικαστήριο, μιλούσαν για αβεβαιότητα, οι αστυνομικοί έγραφαν στις καταθέσεις τα αντίθετα. Η δικαιολογία; «Ετσι είναι ο τρόπος που γράφονται οι καταθέσεις», τους απαντούσαν, αν ρωτούσε κάποιος απ’ αυτούς. «Είναι τυπικό το θέμα, δεν είναι και τόσο σημαντικό», τους έλεγαν!

Το δεύτερο αφορά το «φρεσκάρισμα» των καταθέσεων. Οπως ανέφερε μάρτυρας του συμβάντος, η τράπεζα μέσω του δικηγόρου της, που παραστάθηκε κι ως πολιτική αγωγή ειδικά στη συνεδρίαση που εξετάστηκαν οι μάρτυρες της ληστείας στα Μέθανα, «ενημέρωσε» για τις καταθέσεις τους τους μάρτυρες, προκειμένου να «ξαναθυμηθούν» λίγο τα πράγματα και να μην πουν καμία σαχλαμάρα που δε συνάδει με το προφίλ του αιμοβόρου σκηνικού που έστησαν η αστυνομία και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον Ν. Μαζιώτη να ζητά τη βίαιη προσαγωγή των υπόλοιπων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, παρόλο που η πρόεδρος προσπάθησε ματαίως να επισπεύσει τη διαδικασία και να περάσει εύκολα αυτόν τον σκόπελο με την αιτιολογία ότι «οι μάρτυρες έχουν κληθεί και δεν έρχονται».

Ετσι, η δίκη διακόπηκε για τις 26 Νοέμβρη με την προσέλευση πλέον ακόμα και βιαίως των μαρτύρων που υπολείπονται.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠολιτική απελπισία
Επόμενο άρθρο Για μια νέα Ριζούπολη

Σχετικά Αρθρα

2η δίκη ΕΑ, 21.12.2015

Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 28 Δεκ 2015, 21:49

Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 12 Νοέ 2015, 00:00

Δεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα – 1η συνεδρίαση, Παρασκευή 16.10.15

Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 19 Οκτ 2015, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης

Τα τελευταία video από τις καταδρομικές επιχειρήσεις των παλαιστίνιων μαχητών

2 Οκτ 2025, 22:54
Παιδεία

Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της «αριστείας», στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, στην εγκαθίδρυση του πανεπιστημίου/επιχείρησης, με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά

2 Οκτ 2025, 18:46
Πολιτική

Όλες-οι σήμερα στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και την Αντίστασή του

Πάρκο Ελευθερίας, Πέμπτη 2/10, 18.30

2 Οκτ 2025, 14:44
Διεθνή

Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης

2 Οκτ 2025, 14:33
Παιδεία

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης

2 Οκτ 2025, 11:38
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών ενάντια στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Επίθεση στoν Global Sumud Flotilla, σε διεθνή νερά

2 Οκτ 2025, 10:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Οκτώβρη

2 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως; Οχι πάντα

1 Οκτ 2025, 19:45
Διεθνή

Ακου σιωναζιστάκο…

1 Οκτ 2025, 12:25
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Ο νόμος για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ τα μετατρέπει σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης

1 Οκτ 2025, 11:32
Αγροτικά

Nέο θλιβερό ρεκόρ: 137 νέες εστίες ευλογιάς – Θανατώθηκαν άλλα 24.787 αιγοπρόβατα!

Την ίδια ώρα, ο Τσιάρας παραμύθιαζε ξεδιάντροπα τη Βουλή, μιλώντας για μείωση!

1 Οκτ 2025, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Οκτώβρη

1 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ: Παράδοση άνευ όρων ζητούν Τραμπ-Νετανιάχου

30 Σεπ 2025, 14:24
Υγεία

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

30 Σεπ 2025, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη

30 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι ένας οργανωμένος στρατός που χρησιμοποιεί τακτική ανταρτοπόλεμου (video)

Σφοδρά χτυπήματα στην Πόλη της Γάζας σήμερα

29 Σεπ 2025, 20:10
Κόντρες

Eίδ’ ο ρατσιστής τη γενιά του κι αναγάλιασ’ η καρδιά του

29 Σεπ 2025, 14:59
Παιδεία

Χιλιάδες τα εκπαιδευτικά κενά: Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο

29 Σεπ 2025, 13:35
Η παπάρα

Αθλια παράσταση υποκρισίας του Μητσοτάκη

29 Σεπ 2025, 13:17
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

Ιράκ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1932).

Νότια Κορέα: Ημέρα ίδρυσης.

Γερμανία: Ημέρα επανένωσης (1990).

Μπαρμπάντος: Ημέρα Ηνωμένων Εθνών.

1979: Αυτοκτονεί ο Νίκος Πουλαντζάς.

1979: Βόμβες σε δύο αυτοκίνητα Αμερικάνων σε Νέα Σμύρνη και Βριλήσσια.

1980: Βόμβα σε εβραϊκή συναγωγή στο Παρίσι, τέσσερις νεκροί.

1990: Ενοποίηση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

1991: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανατρέπει τον πρόεδρο Αριστίντ, περισσότεροι από 150 νεκροί.

1995: Βόμβα σε αυτοκίνητο στα Πατήσια (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo