Επιστροφή στην ασφάλεια της πατρίδας τους υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ στους αφγανούς πρόσφυγες! Ζήτησε ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες απελάσεων για τους μετανάστες από τα Βαλκάνια. Ο Ντε Μεζιέρ δε δίστασε να αποκαλύψει ότι οι απελάσεις θα είναι μαζικές και θεώρησε ανεπίτρεπτο να έρχονται τόσοι πολλοί Αφγανοί στη Γερμανία αντί να κάτσουν στη χώρα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της! [Στην ανοικοδόμηση εντάσσονται προφανώς και οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σαν αυτόν που έκαναν οι Αμερικάνοι στις 3 Οκτώβρη, όταν βομβάρδισαν στην Κουντούζ του βορείου Αφγανιστάν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σκοτώνοντας 22 ασθενείς και καταστρέφοντας μια μονάδα όπου νοσηλεύονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι!].
Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία που βαδίζει σταθερά σε αντιμεταναστευτικά μονοπάτια. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε πρόσφατα, με έκτακτους νόμους, να κάνει πιο «σφιχτή» τη νομοθεσία περί ασύλου. Η Νορβηγία έχει γύρω στα 5.2 εκατομμύρια κατοίκους και παρά το ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτό το χρόνο αναμένεται να της υποβληθούν συνολικά 20-25 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αριθμός που συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω από τον περασμένο Αύγουστο. Αν και ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν της γειτονικής Σουηδίας, που έχει το διπλάσιο περίπου πληθυσμό από τη Νορβηγία και αναμένει 190 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου αυτό το χρόνο, έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου στη νορβηγική κυβέρνηση που βλέπει χιλιάδες μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Από 10 άτομα που ήταν πέρσι, φέτος έχουν αυξηθεί στα 4.000.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Αντρες Ανουνσεν δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα δώσει τη δυνατότητα άρνησης ασύλου σε μετανάστες από «ασφαλείς χώρες» καθώς και συντομότερες προθεσμίες για να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτοί των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Οταν το Αφγανιστάν έχει αρχίσει να θεωρείται εν μέρει «ασφαλής χώρα» στη Γερμανία, γιατί να μη γίνει το ίδιο στη Νορβηγία, όταν η πλειοψηφία των μεταναστών που περνούν τα ρωσονορβηγικά σύνορα είναι Αφγανοί (σύμφωνα με το νορβηγικό γραφείο μετανάστευσης – UDI). Κι ας κινδυνεύουν οι περισσότεροι να σταλούν πακέτο στην Καμπούλ που πλέον η Νορβηγία τη θεωρεί σχετικά «ασφαλή»!
Η αντιμεταναστευτική υστερία έχει φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ! Κοντά στις 30 πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να δεχτούν σύριους πρόσφυγες και η λίστα μεγαλώνει. Ορισμένοι κυβερνήτες προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετεγκατάσταση σύριων προσφύγων στο έδαφος των πολιτειών τους, ενώ άλλοι ζητούν να ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο αρχηγός της επιτροπής ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακ Κολ ζήτησε από τον Ομπάμα να αναστείλει τα σχέδια υποδοχής σύριων προσφύγων στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατέθεσε προς ψήφιση στη Γερουσία σχέδιο νόμου για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων από 30 χώρες με τζιχαντιστικά κινήματα, μεταξύ των οποίων και η Συρία.
Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι σίγουρα έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο αντιμεταναστευτικό κλίμα που ήδη υπήρχε. Δεν ήταν όμως αυτή η επίθεση που άλλαξε ριζικά τα πράγματα σ’ αυτό τον τομέα, αφού το κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί και οι αποφάσεις για μια Ευρώπη φρούριο είχαν ήδη ληφθεί (σχετικό ρεπορτάζ έχει δημοσιευτεί κατ’ επανάληψη στην «Κ»). Το μόνο που πετυχαίνει η «ευαίσθητη» Ευρώπη με την αντιμεταναστευτική υστερία είναι να φουντώσει ακόμα περισσότερο το μίσος στις καρδιές των προσφύγων, που θα δουν να τους μεταχειρίζονται σαν στυμμένες λεμονόκουπες ρίχνοντάς τους στην αγκαλιά του κάθε ISIS.