Τα δύο τρίτα περίπου των παιδιών σχολικής ηλικίας από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία δεν παρακολουθούν σχολείο, σύμφωνα με μια έκθεση 62 σελίδων της οργάνωσης «Human Rights Watch», που δόθηκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα.
Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες, από τους οποίους 708.000 περίπου είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Από τα παιδιά αυτά, περισσότερα από 400.000 δεν παρακολουθούν κάποιο επίσημο σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σοβαρότατο εμπόδιο για τα παιδιά αυτά είναι οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, καθώς δεν επιτρέπεται στους πρόσφυγες να εργάζονται νόμιμα και το ελάχιστο εισόδημα που αποκομίζουν δουλεύοντας παράνομα δεν αρκεί για να καλύψουν τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα και τα μεταφορικά για το σχολείο είτε πολύ συχνά τα παιδιά να βγαίνουν στη βιοπάλη για να συνεισφέρουν στο πενιχρότατο οικογενειακό εισόδημα. Πολύ σοβαρό εμπόδιο αποτελούν επίσης η γλώσσα, οι δυσκολίες ενσωμάτωσης σε ξένο και άγνωστο περιβάλλον, αλλά και ο ρατσισμός και οι διακρίσεις σε βάρος τους που βιώνουν συχνά. Για όλους αυτούς τους λόγους, παρόλο που από το Σεπτέμβρη του 2014 η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια σχολεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών παραμένει εκτός σχολείου, ενώ ως επί το πλείστον την «εκπαίδευση» των παιδιών που ζουν σε προσφυγικά στρατόπεδα έχουν αναλάβει διάφορες ΜΚΟ, με το αζημίωτο φυσικά.
Συνολικά, περίπου τρία εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου μέσα και έξω από τη Συρία, μια χώρα όπου πριν από τον πόλεμο σχεδόν το 100% των παιδιών εγγράφονταν και φοιτούσαν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.