Μπορεί -λόγω της «αντίδρασης» των σοσιαλδημοκρατών κυβερνητικών εταίρων- ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, να εμφανίζεται ότι πάγωσε προς στιγμήν τα σχέδιά του για παροχή «επικουρικής προστασίας» στους σύριους πρόσφυγες (επικουρική προστασία σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους, ενώ η άδεια παραμονής που παίρνουν είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, μόλις για έναν χρόνο), καθώς και για μειώσεις των επιδομάτων στους πρόσφυγες στο επίπεδο πενιχρών «επιδοτήσεων», όμως η κατεύθυνση αυτή είναι. Η Γερμανία πλέον θέλει να περάσει σε πράξεις προς αντιμεταναστευτική κατεύθυνση και αυτές οι πράξεις μόνο τέτοιο χαρακτήρα μπορούν να έχουν. Οι σοσιαλδημοκράτες εταίροι θα συναινέσουν τελικά, όπως έκαναν με τα κέντρα κράτησης, αφού η Μέρκελ τους έκανε τη χάρη να μην τα ονομάσει «ζώνες τράνζιτ» αλλά «ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής», στις οποίες οι μετανάστες που προέρχονται από τις «ασφαλείς χώρες» θα κρατούνται και θα απελαύνονται εντός τριών εβδομάδων.
Για να γίνει όμως αυτό, για να υπάρξουν μαζικές απελάσεις, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απέλασης. Δηλαδή, το να γίνει δεκτός ο απελαυνόμενος από τη χώρα καταγωγής του, αφού προηγουμένως αναγνωριστεί ως πολίτης της. Γι' αυτό και στη σύνοδο της Βαλέτας (βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) τέθηκε ως στόχος η εξασφάλιση της δυνατότητας επιστροφής των μεταναστών στις αφρικανικές χώρες με οικονομικά ανταλλάγματα προς αυτές.
Η Γερμανία, όμως, δρα ήδη στο εσωτερικό της, προσπαθώντας να καταστήσει σαφές πως η «ανοιχτή αγκαλιά» του περασμένου Αυγούστου ήταν απλά μια κουβέντα στο στόμα της Μέρκελ, που δεν πρέπει να την πάρουν τοις μετρητοίς οι υποψήφιοι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ασία και την Αφρική, πιστεύοντας ότι έτσι και καταφέρουν να φτάσουν στη Γερμανία θα είναι σα να έφτασαν στη γη της επαγγελίας. Η Γερμανία, λοιπόν, έθεσε και πάλι σε ισχύ τον κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε προσωρινά αναστείλει τον Αύγουστο. Πλέον, θα απελαύνει ακόμα και τους σύριους πρόσφυγες στις χώρες-μέλη που πρωτοκαταγράφηκαν ως πρόσφυγες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξαιρέθηκε, για την ώρα, από την εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου.
Σ' αυτό το πλαίσιο πάντα, υπάρχουν ορισμένοι που λειτουργούν σαν «λαγοί». Εκτός από τον υπουργό Ντε Μεζιέρ, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν. Αυτός ζήτησε το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δε θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει και αυτή τα σύνορά της και κατακρίνοντας την Μέρκελ για την «επιδεικτική πολιτική που ενθάρρυνε τη μετανάστευση». Ο Ζιν έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει τη φασιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, υποστηρίζοντας ότι δε θα πρέπει να κατηγορείται επειδή τηρεί τη Συνθήκη του Σένγκεν και ελέγχει τα σύνορά της και αναγνωρίζοντάς της ότι δέχτηκε πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες από τη Γερμανία σε σχέση με τον πληθυσμό της. Υποστήριξε, τέλος, ότι θα πρέπει να γίνουν πόλεις που θα μένουν οι μετανάστες στην Τουρκία. Εκεί είναι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση κατά τον Ζιν.
Σ' ένα βαθμό μπορεί να πει κανείς ότι η γερμανική πολιτική πιάστηκε αδιάβαστη, μην έχοντας εμπειρία από τη μαζική ψυχολογία που αναπτύσσεται σε όσους σκέφτονται τη μετανάστευση στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Ειδήσεις που περιέχουν και το παραμικρό στοιχείο ενθάρρυνσης της μετανάστευσης απολυτοποιούνται, μεγεθύνονται και διαδίδονται με ταχύτητα αστραπής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολόκληρο ρεύμα. Πολλές φορές αυτές οι ειδήσεις είναι εντελώς διαστρεβλωμένες. Κι όμως, μετανάστες έχουν πληρώσει πολλά λεφτά σε δουλέμπορους για να τους μεταφέρουν π.χ. από την Ελλάδα στην Ιταλία, επειδή κάποιος έγραψε στο Διαδίκτυο ότι στην Ιταλία «άνοιξε νόμος» (αυτό στη γλώσσα των μεταναστών σημαίνει νόμος για χορήγηση αδειών παραμονής) και η είδηση αναπαρήχθη με ταχύτητα αστραπής σε όλες τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι μετανάστες. Οταν, λοιπόν, η Μέρκελ μίλησε για «ανοιχτή αγκαλιά», αυτό ερμηνεύτηκε από τους μετανάστες σαν η Γερμανία να ανοίγει τα σύνορά της και να δέχεται κόσμο και κοσμάκη. Γι' αυτό ο Ζιν επικρίνει τη Μέρκελ και όλο το γερμανικό κράτος τρέχει τώρα να υψώσει τείχη και να σταματήσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα, το ελληνικό κράτος, που διαθέτει εμπειρία, έδειξε άτεγκτο στη διάρκεια της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών το 2011, επειδή δεν ήθελε να υπάρξει το παράδειγμα.
Ο Σόιμπλε διασάλπισε την περασμένη Δευτέρα ότι η Γερμανία πρέπει να καταστήσει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι έφτασε στο όριό της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. Την Τρίτη ήρθε η επαναφορά σε ισχύ της συνθήκης του Δουβλίνου. Για εμάς «το Δουβλίνο είναι νεκρό» διακήρυξε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο, συμπληρώνοντας ότι η Ουγγαρία «δε θα δεχτεί ούτε έναν Σύριο από χώρα της Δ. Ευρώπης».
Το γερμανικό μήνυμα πέρασε σε όλη την Ευρώπη. Μετά την Ουγγαρία, ήρθε η σειρά της Σλοβενίας να κατασκευάσει φράχτη με συρματοπλέγματα για να εμποδίσει τους «επικίνδυνους εισβολείς» να περνούν τα σύνορά της. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει να κλείνει περιοδικά τα σύνορά της, για να ελέγξει τη ροή προσφύγων. Ο πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει το νομικό καθεστώς, κάνοντας μικρότερης διάρκειας τις άδειες παραμονής, μειώνοντας τα επιδόματα για τους πρόσφυγες και απελαύνοντας όσους δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα καταλύματα και πλέον οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε κοντέινερ και σκηνές (στο σκανδιναβικό χειμώνα!). Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι δε θα δεχτεί άλλους πρόσφυγες και ανέθεσε τον έλεγχο στο στρατό! Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επαναπροωθήσει στη Ρωσία πρόσφυγες που μπήκαν από εκεί.
Η Ευρώπη φρούριο ακονίζει τα μαχαίρια της και οι μετανάστες, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με πογκρόμ καταστολής. Κανένα όμως πογκρόμ δε θα σταματήσει τη μετανάστευση. Απλά θα φουντώσει εξεγέρσεις, όπως αυτές για τις οποίες γράφουμε στη διπλανή στήλη ή απεργίες πείνας, όπως αυτή που πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν 40 μετανάστες σε κέντρο κράτησης στην Τσεχία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε αλυσίδες για να χάσουν…