Μπορεί να μην υπάρχει Σαμαράς για να προσφέρει πολιτική στήριξη και φράγκα, μπορεί να μην υπάρχει Παναγιωταρέα για να συντηρεί το καθημερινό εθνικιστικό σίριαλ μέσω των ΜΜΕ, όμως η μαντάμ Περιστέρη δεν το έβαλε κάτω. Είχε υποσχεθεί «μεγάλο άντρα» θαμμένο κάτω από τον τύμβο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη και αφού δεν της έκατσαν κατά σειρά ο ίδιος ο Αλέξανδρος και μετά ο ναύαρχος Νέαρχος (στο ενδιάμεσο έπαιξαν και η Ολυμπιάδα, και η Ρωξάνη, και ο γιος του Αλέξανδρου με την τελευταία), κατέληξε στον Ηφαιστίωνα. Είναι δε τόσο σίγουρη για την ανακάλυψή της που «είδε» τον νεκρό Ηφαιστίωνα να ανασταίνεται για να παραλάβει το μνημείο που ο Αλέξανδρος έχτισε μετά το θάνατό του!
«Μακάρι ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη», δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής, βγάζοντας δημόσια τη νοσταλγία της για τις παλιές καλές μέρες. Τότε που ο Σαμαράς επισκεπτόταν την ανασκαφή και μιλούσε για τις εκπλήξεις που κρύβει η γη της Μακεδονίας. Ετσι που το πάει η εν λόγω κυρία, θα μας κάνει συμπαθή τον Τσίπρα που αποφεύγει να πάει εκεί και «να σχηματίσει προσωπική άποψη» (να αυτοαναγορευτεί και σε αρχαιολόγο, δηλαδή).
Το ότι ο Ηφαιστίωνας επιστρατεύθηκε εκ των υστέρων προκύπτει από έναν απλό συλλογισμό. Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε έστω και υποψία για τάφο του «κολλητού» του Αλέξανδρου και ονομαστού στρατηγού των Μακεδόνων και η Περιστέρη να μην το είχε πει στην Παναγιωταρέα και τους άλλους ανθρώπους του Σαμαρά; Και υπάρχει περίπτωση να μην έβγαζαν ντουντούκες από τότε, αλλά να κράτησαν το μυστικό επτασφράγιστο για τόσο καιρό; Δε νομίζουμε.
Ηρθε, βέβαια, και ο αντίλογος από επιστήμονες που σέβονται τη δουλειά τους, μολονότι ο λόγος τους δεν υπήρξε τόσο οξύς όσο επιβάλλουν αυτά τα καραγκιοζιλίκια-ρεζιλίκια. Πώς επιβεβαιώνεται ότι το σύμπλεγμα που παρουσιάζεται σαν μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα δεν είναι απλώς ένα τεκτονικό σύμβολο; Πώς είναι δυνατόν ο νεκρός Ηφαιστίωνας να παρέλαβε το μνημείο του; Δεν υπάρχει περίπτωση οι Μακεδόνες να επέτρεπαν ποτέ να ταφεί ένας Μακεδόνας εκτός Μακεδονίας. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο. Τα συμπλέγματα γραμμάτων που αποδίδονται στον Ηφαιστίωνα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Γιατί οι επιγραφές δεν δόθηκαν σε κάποιον ειδικό για να τις χρονολογήσει; «Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα» δηλώνει κατηγορηματικά καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην άποψη που διατύπωσε δημόσια η επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη: «Η εμμονή της αναγκαστικής συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο οδηγεί σε χρονολόγηση μεταξύ του 325 και 319 π.Χ., ενώ όλα τα στοιχεία (τεχνοτροπία γλυπτών, κεραμική, νομίσματα και αρχιτεκτονικά-κατασκευαστικά στοιχεία) οδηγούν στο τέλος του 2ου προχριστιανικού αιώνα. Σε ό,τι αφορά στους νεκρούς, η έρευνα των ανθρωπολόγων απέδειξε την ύπαρξη σκελετικών κατάλοιπων μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νηπίου και τριών ανδρών. Προχθές μάθαμε ότι αν υπήρχε ένοικος και δεν ήταν κενοτάφιο (ή ηρώο), αυτός ήταν ο Ηφαιστίων, δηλαδή ένας άνδρας το νεκρό σώμα του οποίου ξέρουμε ότι είχε καεί, και δεν έγινε καμιά νύξη από την ομάδα Περιστέρη για το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους νεκρούς».
Από επιστημονική άποψη αυτό ήταν το πιο καταλυτικό σχόλιο απ' όσα έπεσαν στη δική μας αντίληψη. Από πολιτική άποψη σημειώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν ήξερε τίποτα για τις ανακοινώσεις και σε δική του ανακοίνωση κατέληξε ότι «αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων με την απαραίτητη τεκμηρίωση». Η αίθουσα του ΑΠΘ, όμως, όπου έκανε τις νέες ανακοινώσεις της η Περιστέρη, μπορεί να ήταν άδεια από επιστήμονες (που δε θέλησαν να συμπράξουν στο καραγκιοζιλίκι), ήταν όμως γεμάτη από στελέχη του κόμματος Καμμένου. Η φιέστα της Σαλαμίνας από τη μια, ο Ηφαιστίωνας στην Αμφίπολη από την άλλη, έρχεται να δέσει σιγά-σιγά το εθνικιστικό γλυκό. Τώρα που δεν μπορεί να το γευτεί ο Σαμαράς, μπορεί να το γευτεί ο μικρός, ακροδεξιός, κυβερνητικός εταίρος.
Η ξεφτίλα θα γίνει διεθνής, αν δεν μπει ένα φρένο σ' όλα αυτά. Να δοθούν τα ευρήματα σε σοβαρούς ανθρώπους, να κάνουν τις παρατηρήσεις και τις μελέτες τους, να διασταυρώσουν τα επιστημονικά τους ξίφη, να γίνει ο απαραίτητος διάλογος, να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις. Είτε της ελληνιστικής είτε της ρωμαϊκής περιόδου είναι το μνημείο, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχει σχέση με το νεοελληνικό έθνος. Πρέπει να παραδοθεί στην επιστήμη για μελέτη και σ' όλο τον κόσμο ως μνημείο ενός ιστορικού παρελθόντος που αποτελεί παγκόσμια και όχι ελληνική κληρονομιά.