Τα σχολεία «άνοιξαν» -τρόπος του λέγειν- και φέτος με δεκάδες προβλήματα. Χιλιάδες είναι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά υπολογίζονται σε 7.000, ενώ στην πρωτοβάθμια υπερβαίνουν τις 14.500.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, 12.884 είναι τα εκπαιδευτικά κενά στις σχολικές μονάδες (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κενά στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ΣΜΕΑΕ).
Στον σχετικό πίνακα που παραθέτει η ΔΟΕ -και στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία από την πολυπληθέστατη σε σχολικές μονάδες Γ΄ Αθήνας-, τα πρωτεία κατέχει το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είναι μαζεμένος ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, το Ηράκλειο Κρήτης και τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Α΄ Αθήνας 918 κενά (161 Δάσκαλοι, 103 Νηπιαγωγοί, 65 Αγγλικών, 82 Φυσικής Αγωγής, 198 κενά στην Ειδική Αγωγή, κ.λπ.), Β΄ Αθήνας 260 κενά, Ανατολική Αττική 764, Δυτική Αττική 656, Πειραιάς 642, Δωδεκάνησα 700, Κυκλάδες 444, Ηράκλειο Κρήτης 999, Αιτωλοακαρνανία 656, Ανατολική Θεσσαλονίκη 200 και πάει λέγοντας.
Στη μακρά λίστα των κενών δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά της παράλληλης στήριξης, τα οποία το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει, σύμφωνα με τις περσινές προσλήψεις, σε 1.882.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, ακόμη και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Περίπου 3.000 κενά παρέμειναν στα αζήτητα.
Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, την ημέρα του αγιασμού στην Αιτωλοακαρνανία δεν άνοιξαν 20 Νηπιαγωγεία, στα Δωδεκάνησα 10 Δημοτικά και 21 Νηπιαγωγεία, στις Κυκλάδες 20 Δημοτικά και 32 Νηπιαγωγεία, στο Ηράκλειο Κρήτης 2 Δημοτικά και 35 Νηπιαγωγεία, στην Εύβοια 35 σχολικές μονάδες, κ.λπ. Την ίδια στιγμή δεκάδες πολυθέσια σχολεία υπολειτουργούν, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία ή υπολειτουργούν και τα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.
Και φέτος δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού, ενώ χάος επικρατεί ακόμη με τους διορισμούς των αναπληρωτών. Εγινε θεσμός πλέον τις πάγιες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς να τις καλύπτουν οι αναπληρωτές, που διορίζονται και πάλι με το σταγονόμετρο και με δόσεις.
Είναι βέβαιο ότι και φέτος θα κάνουν θραύση η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, με τις δεύτερες και τρίτες αναθέσεις ειδικότητας, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τις μετακινήσεις σε δυο και τρία σχολεία, προκειμένου να συμπληρωθεί το διδακτικό ωράριο, τα πολυπληθή τμήματα μαθητών, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και σχολείων.
Τα Μνημόνια έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω στη δημόσια εκπαίδευση, που σταθερά και με γρήγορους ρυθμούς υποβαθμίζεται σε βάρος όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά πρωτίστως των μαθητών, των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που χάνουν ακόμη και αυτό το ελάχιστο δικαίωμα που τους είχε απομείνει, της πρόσβασης στη γνώση, ακόμη και σε αυτή την κουτσουρεμένη γνώση που προσφέρει το αστικό σχολείο.
Νέα σχέδια εξυφαίνονται για την αύξηση των ταξικών φραγμών και του αυταρχισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς έτσι ορίζει το Μνημόνιο-3. «Ευαγγέλιο» των νέων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» θα είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και οι «καλές πρακτικές» που ακολουθήθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπου βρήκαν εφαρμογή οι πιο άγριο-νεο-φιλελεύθερες πολιτικές για την εκπαίδευση, ενώ την εφαρμογή τους θα σαλπίσουν και στη χώρα μας οι «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες», που πίνουν νερό στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της «αποδοτικότητας» και του συνεχούς ελέγχου-αξιολόγησης, σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής αγοράς (βλέπε αναλυτικά στην Κόντρα, αρ. φύλ. 834).