«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Ας είμαστε όμως τίμιοι και ας θέσουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Υπάρχει πράγματι ένας σημαντικός και άνευ προηγουμένου αριθμός προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ακόμα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0.11% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Στο Λίβανο, οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού. Και αυτή είναι μία χώρα που οι άνθρωποι έχουν μόλις το ένα πέμπτο του πλούτου που απολαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας είμαστε καθαροί και τίμιοι με τους συχνά ανησυχούντες πολίτες μας: όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τρομοκρατία στη Λιβύη, η προσφυγική κρίση δε θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Μπορούμε να χτίσουμε τοίχους, μπορούμε να χτίσουμε φράχτες. Ομως, φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο ότι ήσασταν εσείς, με τα παιδιά στην αγκαλιά σας, και ο κόσμος που ξέρατε γινόταν συντρίμμια γύρω σας. Δεν υπάρχει τιμή που δε θα πληρώνατε, δεν υπάρχει τοίχος που δε θα σκαρφαλώνατε, θάλασσα που δε θ’ αρμενίζατε, σύνορα που δε θα περνούσατε, αν ο πόλεμος ή η βαρβαρότητα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους σας έδιωχνε» (απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ενωσης, Τετάρτη 9.9.2015, βλ. https://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5614_en.htm).
Πόσο γρήγορα κατέρρευσαν ακόμα και τα ψήγματα «ευαισθησίας» για τους πρόσφυγες! Από το «refugees welcome» και τους δακρύβρεκτους λόγους της Μέρκελ και του Γιούνκερ περάσαμε πλέον στην αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν με την επιβολή των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας (υπό την πλήρη κάλυψη της Κομισιόν) και την αποτυχία της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Και τα χειρότερα έπονται.
Ας δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις όπως εκτυλίχθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε.
Αποτυχία της συνόδου
Ηταν τέτοια η αποτυχία της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που δεν εκδόθηκε καν κοινό ανακοινωθέν μετά το τέλος της συνόδου. Αφέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (που ασκεί καθήκοντα προεδρίας αυτή την περίοδο στην ΕΕ) να εκδώσει μία περίληψη με τα συμπεράσματά της (https://www.eu2015lu.eu/en/actualites/communiques/2015/09/14-conseil-jai-communique-relocalisations/index.html και https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/jha/2015/09/14/), που αναφέρει εν συντομία τα εξής:
1. Το Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ και την ενίσχυση της συνοριακής αστυνομίας FRONTEX, της οποίας θα πρέπει σύντομα να αναπτυχθούν σώματα ταχείας επέμβασης στις ευαίσθητες περιοχές των συνόρων.
2. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για την ενίσχυση των κέντρων κράτησης, του συστήματος ασύλου και του ελέγχου των συνόρων.
3. Το Συμβούλιο συμφώνησε να παράσχει υποστήριξη στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που δέχονται τα κύματα των μεταναστών.
4. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνεργασία με την Τουρκία που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών. Η συνεργασία θα αναπτυχθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη εισροή μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
5. Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευση για αποδοχή 40 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά υπογράμμισε ότι η δέσμευση αυτή είναι σε προσωρινή βάση για τα επόμενα δύο χρόνια και συνδέεται άρρηκτα με τη θέσπιση ισχυρών μηχανισμών από τις 16 Σεπτέμβρη στην Ιταλία και την Ελλάδα, για την καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών και το διαχωρισμό αυτών που «πραγματικά» χρειάζονται προστασία και θα πρέπει να μεταφερθούν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ από αυτούς που θα πρέπει να επιστρέψουν. Για τους τελευταίους, εφόσον αναγνωρίζει ότι η απέλασή τους δεν μπορεί να γίνει πάντοτε οικειοθελώς, επισημαίνει την ανάγκη της κατασκευής σε επείγουσα βάση κέντρων κράτησης.
6. Αν και το Συμβούλιο «χαιρέτισε» την πρόταση της Κομισιόν που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, με την οποία -όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας»- προτεινόταν η μετακίνηση άλλων 120 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, βάσει ποσοστώσεων, ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου η Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Για την αποδοχή των επιπρόσθετων 120 χιλιάδων μεταναστών, το Συμβούλιο, αν και δήλωσε ότι «συμφωνεί επί της αρχής», θεώρησε τις ποσοστώσεις που προτάθηκαν απλά ως «βάσεις για συμφωνία» και παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη σύνοδο, που θα γίνει στις 8 με 9 Οκτώβρη, ζητώντας ταυτόχρονα τη γνωμοδότηση και του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επισημάνθηκε η ανάγκη ευελιξίας από τα κράτη μέλη στην εφαρμογή αυτής της πρότασης, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων. Δηλαδή, η πρόταση είναι ουσιαστικά σε εθελοντική και όχι σε υποχρεωτική βάση.
7. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ενίσχυση του συστήματος των απελάσεων και στη συνεργασία των τρίτων χωρών στο να πάρουν πίσω τους μετανάστες που δε θα γίνονται αποδεκτοί από την ΕΕ.
8. Στη σύνοδο του ερχόμενου Οκτώβρη θα γίνουν τα προκαταρκτικά βήματα για να ετοιμαστεί και η λίστα των «ασφαλών» χωρών, που θα είναι κοινά αποδεκτή στην ΕΕ, πέρα από τις εθνικές λίστες που ήδη υπάρχουν.
Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Οτι η ΕΕ είναι απρόθυμη να εφαρμόσει ακόμα και αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα, με τους 120 χιλιάδες πρόσφυγες, επιπλέον των 40 χιλιάδων που είχαν προταθεί αρχικά. Συνολικά, δηλαδή, οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της ΕΕ δε θέλουν να πάρουν ούτε 160 χιλιάδες πρόσφυγες, αριθμό που αποτελεί μόλις το 4% του συνόλου των σύριων προσφύγων! Η ΕΕ είναι απρόθυμη να δεχτεί το κύμα των προσφύγων, που για την ώρα -σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιούνκερ που αναφέραμε στην αρχή- ισοδυναμούν με το 0,11% του πληθυσμού της!
Κατασταλτικό ντόμινο
Η απόφαση της Γερμανίας να πετάξει τη «φιλοπροσφυγική» της μάσκα και να δείξει τα δόντια της στους κατατρεγμένους πρόσφυγες που συρρέουν κατά μάζες στα γερμανικά σύνορα, αναστέλλοντας τη Σένγκεν και επιβάλλοντας συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, οδήγησε σε ένα ντόμινο αντίστοιχων πολιτικών από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μετά τη Γερμανία, ακολούθησε η Σλοβακία που επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της, ενώ Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία και Ολλανδία ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους με πρόσθετους μπάτσους. Για να μην αναφερθούμε στην Ουγγαρία που έχει ήδη μετατραπεί σε φρούριο, σφραγίζοντας τα σύνορα με τη Σερβία και απειλώντας με τριετή φυλάκιση όσους τα περάσουν και με πενταετή όσους τολμήσουν να προκαλέσουν φθορές στο νεοανεγειρόμενο τείχος. Η δε Δανία είχε από την προηγούμενη βδομάδα σπεύσει να δημοσιεύσει σε εφημερίδες του Λιβάνου ότι πρόκειται να περικόψει τα επιδόματα των προσφύγων στο μισό για να τους τρομοκρατήσει ώστε να μη διανοηθούν να πάνε εκεί!
Κάλυψη από την Κομισιόν
Η γερμανική αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν είχε την απόλυτη κάλυψη της Κομισιόν, η οποία σε ανακοίνωσή της την περασμένη Κυριακή (https://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-5638_el.htm) αναφέρει ότι «η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών μελών είναι μία έκτακτη πιθανότητα ειδικά προβλεπόμενη και ρυθμιζόμενη από τον συνοριακό κώδικα του Σένγκεν στην περίπτωση κρισιακής κατάστασης. Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία φαίνεται να είναι μία κατάσταση που καλύπτεται από τους κανόνες».
Οσο περνάει ο καιρός οι μάσκες πέφτουν και η ΕΕ αποδεικνύεται ένα ιμπεριαλιστικό φρούριο που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών από τις κατεστραμμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αφού τις καταλήστεψαν καρπωνόμενοι όσες πλουτοπαραγωγικές πηγές διαθέτουν, οι ιμπεριαλιστές πετούν σαν στυμμένη λεμονόκουπα τους λαούς τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με τον κίνδυνο της «μόλυνσης» από τους κατατρεγμένους. Ομως, όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες.