Ο νέος κύκλος του αίματος, που άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες με την επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των μαχητών του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), δε φαίνεται να κλείνει σύντομα. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική στις κουρδικές περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας, ενώ οι Γκρίζοι Λύκοι και άλλες εθνικιστικές ομάδες και πολιτικές δυνάμεις έχουν βγει στο προσκήνιο, σπέρνουν το εθνικιστικό δηλητήριο και υποδαυλίζουν την εθνικιστική πόλωση και το διχασμό στην κοινωνία.
Σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό το κλίμα είναι πολεμικό. Από τότε που ξεκίνησε ο νέος γύρος των εχθροπραξιών, ένοπλα μέλη της YDG-H, μιας φιλο-ΡΚΚ νεολαιίστικης οργάνωσης, επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο κουρδικών πόλεων, στήνοντας ένοπλα σημεία ελέγχου και σκάβοντας χαρακώματα για να αντιμετωπίσουν την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεσπούν σφοδρές συγκρούσεις με τους ένοπλους της YDG-H όταν η αστυνομία επιχειρεί να ξανακερδίσει τον έλεγχο στα σημεία αυτά εισβάλλοντας με θωρακισμένα κονβόι. Επίσης, κούρδοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες έχουν κηρύξει «αυτονομία» σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές περιοχές, ενθαρρύνοντας τοπικές πολιτοφυλακές να αστυνομεύουν περιοχές μέσα σε αγροτικούς δήμους.
Η ένταση κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαντήσει στις τελευταίες επιθέσεις του ΡΚΚ, που προκάλεσαν το θάνατο 30 στρατιωτών, αναπτύσσοντας 5.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στις 20 πιο ανυπότακτες και ήδη αστυνομοκρατούμενες φιλο-ΡΚΚ πόλεις. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη βίας και να μετατρέψει τις πόλεις αυτές (και όχι μόνο) σε πολεμικά μέτωπα.
Λίγες μέρες νωρίτερα, είχαν αναπτυχθεί στην ήδη εμπόλεμη πόλη Cizre πάνω από 5.000 στρατιώτες και αστυνομικοί, οι οποίοι, αφού περικύκλωσαν την πόλη κλείνοντας όλους τους δρόμους και διέκοψαν όλες τις επικοινωνίες, εξαπέλυσαν μαζική επιχείρηση για τη σύλληψη μελών της YDG-H κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Κατά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων της YDG-H και των δυνάμεων καταστολής έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα δεκατριάχρονο κορίτσι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» (8/9/15), ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί ένα νέο όπλο για την καταστολή της εξέγερσης του κουρδικού λαού. Το όπλο αυτό είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές, που στήνονται σε ταράτσες κατοικιών και χτυπούν στοχευμένα. Το δρόμο για τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών άνοιξε απόφαση της τουρκικής βουλής, η οποία έσπευσε μόλις ξεκίνησε ο νέος γύρος του πολέμου με το ΡΚΚ να περάσει ένα νόμο που δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, επικαλούμενη την εκτίμηση της αστυνομίας ότι δεν αρκούν πλέον τα δακρυγόνα και τα άλλα μη φονικά μέσα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό εναντίον των Κούρδων.
Με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις του ΡΚΚ στις 6 και 8 Σεπτέμβρη εναντίον στρατιωτικών οχημάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 στρατιωτών, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στις 8 Σεπτέμβρη σε χερσαία επέμβαση εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, για πρώτη φορά από το 2011, η οποία χαρακτηρίζεται ως «βραχυπρόθεσμη εκκαθαριστική επιχείρηση». Παράλληλα, σφυροκοπούνται ανελέητα στρατόπεδα, αποθήκες όπλων και πολεμοφοδίων και θέσεις ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ από δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη.
Τον περασμένο Ιούλη, μετά από μια πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική συνοριακή πόλη Σορούτς, η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για περισσότερο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο κατά του ISIS και επέτρεψε τη χρήση του τουρκικού εδάφους από τα αμερικάνικα αεροσκάφη που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς σε Ιράκ και Συρία. Παρολαυτά, ο κύριος στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει το ΡΚΚ, για το οποίο ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το θεωρεί μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία από το ISIS.
Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο ότι ξεκίνησε το νέο γύρο του πολέμου εναντίον του ΡΚΚ, μετά από σχεδόν τρία χρόνια εκεχειρίας και διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας, για εκλογικούς λόγους. Τον κατηγορούν ότι στόχος του είναι να συγκεντρώσει ψήφους εθνικιστών για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να δυσφημίσει το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, τα εκλογικά κέρδη του οποίου στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη στέρησαν από το κόμμα του Ερντογάν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση. Ομως το κύριο πίσω από το νέο γύρο του πολέμου δεν μπορεί να είναι οι εκλογικές σκοπιμότητες. Το κύριο είναι -και σ’ αυτό υπάρχει σύμπνοια όλου του αστικού πολιτικού τόξου- η αποδυνάμωση του ΡΚΚ και η απόσβεση του κινδύνου ενίσχυσης των αποσχιστικών τάσεων στο τουρκικό Κουρδιστάν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στο Ιράκ και στη Συρία. Και τα δεδομένα αυτά είναι η αναβάθμιση του ρόλου της κουρδικής πολιτοφυλακής των Πεσμεργκά και πολύ περισσότερο της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Λαϊκής Προστασίας με τις νικηφόρες μάχες που έχουν δώσει στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙSIS, ενώ συνεχίζουν να αποτελούν την πιο αξιόμαχη δύναμη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές τους. Και κοντά σ’ αυτές, η ενίσχυση του ΡΚΚ, οι μαχητές του οποίου έχουν πολεμήσει με τους Πεσμεργκά και την πολιτοφυλακή Λαϊκής Προστασίας εναντίον του ISIS σε Ιράκ και Συρία. Η ευρύτατη αυτονομία, που ισοδυναμεί με ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, και η ντε φάκτο αυτονομία των κουρδικών περιοχών της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής Λαϊκής Προστασίας, αποτελούν στόχους του τουρκικού καθεστώτος.
Μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον τούρκων στρατιωτών, άδραξαν την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο οι Γκρίζοι Λύκοι και οι πιο ακραίες εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις, οργανώνοντας διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, κυρίως της δυτικής Τουρκίας, επιθέσεις και εμπρησμούς σε κτίρια και γραφεία του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, επιθέσεις εναντίον Κούρδων σε εργασιακούς χώρους και κούρδων εποχιακών εργατών και σε αντικυβερνητικές εφημερίδες. Σ’ αυτή τη φάση, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στις επιθέσεις αυτές είναι μικρή (μερικές εκατοντάδες μέχρι δύο χιλιάδες στην Αγκυρα), ωστόσο δεν αποκλείεται οι διαδηλώσεις αυτές να γίνουν μαζικότερες, γιατί ο τουρκικός εθνικισμός, που είναι στοιχείο της ιδεολογίας όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων, δεν είναι δύσκολο, με την κατάλληλη προπαγάνδα, να προκαλέσει εθνικιστική πόλωση και διχασμό στην κοινωνία.