Γιγαντώνεται το περιβαλλοντικό κίνημα ενάντια στις πολυεθνικές εταιρίες εξόρυξης στην Αργεντινή, μετά από την απόφαση του Περιφερειακού Κογκρέσου της επαρχίας Τσουμπούτ να ψηφίσει νόμο που παραδίδει το αργεντίνικο κομμάτι της οροσειράς των Ανδεων στις ορέξεις των βιομηχανιών εξόρυξης ντόπιων και πολυεθνικών.
Στις 26 Νοέμβρη του 2014, το Περιφερειακό Κογκρέσο ψήφισε νέο νόμο για την εξορυκτική δραστηριότητα, ο οποίος διατάζει την αναστολή της για τέσσερις μήνες, προκειμένου να γίνει μια «ευρεία» δημόσια συζήτηση για την εξορυκτική δραστηριότητα και τα προβλήματα που δημιουργεί. Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσουμπούτ απηύθυνε κάλεσμα για διενέργεια συνελεύσεων των θεσμικών φορέων σε τοπικό επίπεδο με τη «συμμετοχή» των κατοίκων. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτές τις συνελεύσεις θα έχουν χαρακτήρα υποχρεωτικής υλοποίησης. Υπάρχει, όμως, τυρί στη φάκα.
Ο νέος νόμος προβλέπει το χωρισμό της επαρχίας σε μικρές ζώνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καπιταλιστές, όταν συναντούν εμπόδια σε μια περιοχή από τους κατοίκους, να πηγαίνουν σε κάποια από τις γειτονικές, και υποσχόμενοι στις ντόπιες κοινότητες χρήματα ή εργασία να εκμεταλλεύονται τα εκεί μεταλλεύματα, παρακάμπτοντας με θεσμικό τρόπο τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο. Ενώ πριν την ψήφιση του νόμου οι άδειες εξόρυξης αφορούσαν το σύνολο της περιοχής και έπρεπε να εγκριθούν σε επίπεδο περιφέρειας, με το νέο νόμο μπορεί οποιαδήποτε μικρή κοινότητα να δώσει τέτοια άδεια για την περιοχή αρμοδιότητάς της παρακάμπτοντας την περιφέρεια και δίνοντας τη δυνατότητα σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να αποφασίσουν για το μέλλον όλης της περιοχής.
Ο νέος νόμος, εκτός από αυτά που θεσμοθετεί προς όφελος των καπιταλιστών της εξορυκτικής βιομηχανίας, καταργεί και ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2003 κατ’ απαίτηση του αργεντίνικου περιβαλλοντικού κινήματος και απαγόρευε τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον είδη εξορυκτικής δραστηριότητας.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο ντόπιος κυβερνήτης και διάφοροι καπιταλιστές προωθούσαν συντονισμένα την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής σε άργυρο, ουράνιο και μόλυβδο στο οροπέδιο του Τσουμπούτ, μια περιοχή διάσπαρτη με υποβαθμισμένα και απομονωμένα χωριά, τα οποία αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για τις δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου οι κάτοικοι να συναινέσουν στην καταλήστευση των φυσικών πόρων των περιοχών τους. Τα υπόγεια ύδατα τρέχουν σε ολόκληρη την περιοχή και η μόλυνση που θα προκληθεί σε ένα σημείο θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο σύνολο του οροπέδιου, στο οποίο διαμένουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης μεταξύ του περιβαλλοντικού κινήματος και των καπιταλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού έριξε η δημοσίευση μιας φωτογραφίας που απεικονίζει τον γερουσιαστή Γουστάβο Μουνίτσι, ο οποίος ψήφισε υπέρ του νόμου, να ανταλλάσσει μηνύματα στο κινητό του με στέλεχος της καναδικής εταιρίας εξόρυξης Yamana, η οποία δρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την ψήφιση του νόμου. Η δημοσίευση της φωτογραφίας οδήγησε στο ξέσπασμα μεγάλων διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, όχι μόνο ενάντια στις εξορύξεις, αλλά και ενάντια στη διαφθορά και τη σήψη που κυριαρχεί στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Οψιμοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος η Καθολική Εκκλησία και η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος της Κίρχνερ, κάλεσαν την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο νέο νόμο προκειμένου να μην υλοποιηθεί.