Στις 31/1/2015, το απόγευμα, δόθηκε στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας (είναι ακόμη αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), με το οποίο καταργούνταν για την τρέχουσα σχολική χρονιά οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις με την τράπεζα θεμάτων στην Α΄ και Β΄ λυκείου. Την ίδια μέρα το πρωί, η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» δημοσίευσε συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Ο υπουργός ανατρέπει όλο το σκηνικό, παραπέμποντας τις οιeσδήποτε παρεμβάσεις ή αλλαγές από τη σχολική χρονιά 2015-2016!
Το απόλυτο μπάχαλο! Οι συριζαίοι τις κωλοτούμπες τις πραγματοποιούν με ρυθμό αστραπής, σε βαθμό που δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε. Ο υπουργός Παιδείας έβαλε «πάγο» στον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη, δείχνοντας δημόσια ότι αυτός κάνει το κουμάντο και χαράζει τη γραμμή. Τον «μάζεψε», όπως ο Δραγασάκης τους υπουργούς που συντηρούσαν στις παραδόσεις-παραλαβές των υπουργείων το προεκλογικό κλίμα της υποσχεσιολογίας και χαρακτήρισε «παρανόηση» το απολύτως ξεκάθαρο Δελτίο Τύπου του υπουργείου.
Τι θα ισχύσει τελικά θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Πάντως, «ρόμπα» δημόσια είναι προτιμότερο για το κυβερνητικό ίματζ να γίνεται ένας αναπληρωτής υπουργός παρά ο ίδιος ο υπουργός. Γι’ αυτό κλίνουμε στην άποψη ότι τελικά θα επικρατήσει ο Μπαλτάς. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε αυτά τα θέματα που δεν είναι στα προαπαιτούμενα των αφεντικών της τρόικας (πλην, όμως, κατά έναν τρόπο, έχουν αντίκρισμα στην οικονομική πολιτική, επειδή ο αριθμός των εισαγόμενων στις πανεπιστημιακές σχολές ασκεί πίεση στις κρατικές δαπάνες, ενώ και η αυξημένη τάση για πανεπιστημιακές σπουδές δημιουργεί προσδοκίες και απαιτήσεις στη νεολαία που δεν είναι συμβατές με την κινεζοποίηση) προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με αντίστοιχα μηνύματα προς το κεφάλαιο και το αστικό σύστημα. Εξ ου και το Δελτίο Τύπου Κουράκη διατηρούσε την τράπεζα θεμάτων -ένα μέτρο εξόχως ταξικό, που σακάτεψε τους μαθητές όταν εφαρμόστηκε και σκόρπισε βαθιά απογοήτευση στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων- ως έναν θεσμό που μπορεί να λειτουργεί «συμβουλευτικά».
Ιδού το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 31-1-2015 και στη συνέχεια οι δηλώσεις του υπουργού Μπαλτά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ την ίδια μέρα το πρωί:
Δελτίο Τύπου: «Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε άκαιρα τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του τα παρακάτω:
1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.
2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος «εννέα και πέντε δέκατα» (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.
3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.
4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα ύλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά».
Συνέντευξη Μπαλτά:
Δημοσιογράφος: Σε πέντε μήνες, οι μαθητές που φοιτούν στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου καλούνται να δώσουν εξετάσεις, πανελλαδικού τύπου, με ύλη από την Τράπεζα Θεμάτων. Ισχύει η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κατάργησή τους;
Υπουργός: Είναι σαφές ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άμεση κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου εννοεί το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε κυριολεκτικά στη μέση της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά προετοιμάζονται να εξεταστούν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο και οι γονείς τους παλεύουν να τα βοηθήσουν.
Εάν ξαφνικά τους πεις ότι όλη αυτή η προετοιμασία πάει στο βρόντο και θα πρέπει η διαδικασία να γίνει αλλιώς, τότε θα δημιουργήσεις μια αναστάτωση χωρίς λόγο. Βεβαίως, αν υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν από την τρέχουσα σχολική χρονιά χωρίς να προκληθεί αναστάτωση, θα το δούμε.
Δημοσιογράφος: Ηδη, πάντως, υπάρχει μια αναστάτωση για τα ζητήματα αυτά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη.
Υπουργός: Δεν ξέρω αν φταίει ο κ. Κουράκης ή πώς παρουσιάστηκε όλο αυτό, αλλά νομίζω ότι υπάρχει παρανόηση. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός. Εκανε μια πολύ ευγενική, αλλά πραγματική κριτική σε δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που έγιναν χωρίς να έχει καν προηγηθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.