Τέσσερα χρόνια μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις που πήραν το χαρακτήρα νεολαιίστικης εξέγερσης στην Αλγερία, η χώρα βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης μιας ανάλογης κατάστασης. Οπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα (3/2/15), η ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το 97% των εξαγωγών της χώρας και το 58% των κρατικών εσόδων, έχει εκτινάξει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 18% του ΑΕΠ, ενώ η αύξηση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015 αναμένεται να το αυξήσει κι άλλο (μέχρι το 22%). Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του νέου προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αμπτελμαλέκ Σελάλ, εισήγαγε δέκα μέτρα εξοικονόμησης. Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο (που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα, απασχολώντας το 60% του εργατικού δυναμικού) και η αναστολή ορισμένων μεγάλων έργων, όπως της κατασκευής δικτύων τραμ και σιδηροδρόμου.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη τη λαϊκή δυσαρέσκεια που τον περασμένο Δεκέμβρη εκδηλώθηκε με βίαιες διαδηλώσεις στην Τουγκούρτ (πόλη της Σαχάρας, 600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου), στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις έγιναν ως απάντηση στην καθυστέρηση των πληρωμών κοινωνικών επιδομάτων. Αν και παρόμοιες διαδηλώσεις είναι συχνές στη χώρα, το γεγονός ότι οι τελευταίες ήταν βίαιες, σε αντίθεση με τον συνήθως ειρηνικό τους χαρακτήρα, έχει εγείρει ανησυχίες στους αστούς αναλυτές για περισσότερες παρόμοιες αντιδράσεις.
Πέρα όμως από τις αντιδράσεις για οικονομικούς λόγους, υπήρξαν και αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς. Η απόφαση της κρατικής εταιρίας ενέργειας για εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων (σημειώνουμε ότι η Αλγερία θεωρείται η τρίτη χώρα στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου) προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων που ξεκίνησαν απεργίες και διαδηλώσεις από τις αρχές του νέου χρόνου για να σταματήσουν τις εξορύξεις που θα καταστρέψουν το περιβάλλον και την υγεία τους από τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και της γύρω περιοχής. Μετά από δυο βδομάδες διαδηλώσεων, η κυβέρνηση έκανε πίσω και η εταιρία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον στην ατζέντα της η εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα σταματήσει η λαϊκή οργή που σιγοβράζει όσο ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.