Αιγυπτιακό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί τα υπόγεια τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο για ανεφοδιασμό και την πραγματοποίηση επιθέσεων ενάντια στην αιγυπτιακή αστυνομία και το στρατό! Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί προηγούμενη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που απαγορεύει την παρουσία της Χαμάς στην Αίγυπτο και παγώνει τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα.
Η απόφαση της εκδίωξης της Χαμάς από την Αίγυπτο και της ποινικοποίησης του ένοπλου σκέλους της γίνεται στο πλαίσιο μιας εκκωφαντικής εκστρατείας κατασυκοφάντησης της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη Γάζα από τα αιγυπτιακά καθεστωτικά μίντια, η οποία εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των σιωνιστών και προσφέρει επιχειρήματα για τους πολέμους και τα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καθαρά πολιτική, αφού –όπως αναφέρει το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Maan- δεν παρουσιάστηκε το παραμικρό στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της στρατιωτικής χούντας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς Μαχμούντ Ζαχάρ, όταν ζητήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές να παρουσιάσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν συγκεκριμένα την εμπλοκή της Χαμάς στις επιθέσεις ενάντια στον αιγυπτιακό στρατό, αυτές απάντησαν, απολογητικά, ότι δε διαθέτουν κανένα στοιχείο, παρά τις έρευνες και τις σκληρές ανακρίσεις που έκαναν σε υπόπτους.
Συν τοις άλλοις, την Τρίτη 27 Γενάρη, ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον θέσεων μονάδων της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της αιγυπτιακής χούντας ενάντια ακόμα και σε θεσμικά όργανα των Παλαιστινίων.
Με δηλώσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς χαρακτήρισε την αιγυπτιακή χούντα ως ένα πραξικόπημα ενάντια στην ιστορία, την ηθική και τις αρχές της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος πάντα στήριζε τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στον αραβικό κόσμο και την Αφρική και ειδικά τον αγώνα των Παλαιστινίων και επισημαίνοντας ότι το σημερινό καθεστώς ανατρέπει τον ιστορικό ρόλο της Αιγύπτου ως πρωτοπορίας του κινήματος του Παναραβισμού.
Το αντάρτικο στο Σινά αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο για την αιγυπτιακή χούντα, αφού πέρα από τους εκατοντάδες νεκρούς αιγύπτιους στρατιώτες που έχει αφήσει πίσω του, αλλά και τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων του αιγυπτιακού στρατού, έχει ξεσκίσει την εικόνα του εγγυητή της ασφάλειας στη χώρα, που με τόσο κόπο έχει δημιουργήσει η στρατιωτική χούντα για τον εαυτό της μέσω των καθεστωτικών μίντια.
Η αιγυπτιακή οικονομία περνάει κρίση, το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ η κτηνώδης κρατική καταστολή, με θανατικές ποινές και πολύχρονες φυλακίσεις για ψύλλου πήδημα ενάντια στους αντιφρονούντες, έρχεται σαν αγχωμένη απάντηση του καθεστώτος στην πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται.
Η κατάσταση στο Σινά και η αδυναμία της χούντας να καταστείλει το ισλαμικό αντάρτικο βαθαίνουν την πολιτική κρίση στη χώρα. Στις συνθήκες αυτές, η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων και η καλλιέργεια φόβου στα λαϊκά στρώματα αποτελεί δοκιμασμένη συνταγή πρόληψης και καταστολής μελλοντικών αντιδράσεων.