Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν
  • 78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του
  • «Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς
  • Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη
  • Σαν σήμερα 15 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»«Θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαία επωφελούς συνεννόησης»
Πολιτική

Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

«Θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαία επωφελούς συνεννόησης»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2015, 00:00

Το σαβουάρ βιβρ του αστικού κοινοβουλευτισμού επιβάλλει να περιμένει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις μιας νέας κυβέρνησης για να κάνει την πρώτη ολοκληρωμένη κριτική του. Τι να τις κάνεις, όμως, τις προγραμματικές δηλώσεις, όταν ο Α. Τσίπρας φρόντισε να παρουσιάσει το credo της κυβέρνησής του μια μέρα πριν τις εκλογές, σε τετρασέλιδη αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» του Ψυχάρη, η οποία παρουσιάστηκε με τον διθυραμβικό τίτλο (σε κόκκινο φόντο παρακαλώ) «Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για την κυβέρνηση, τον πρόεδρο, την τρόικα, τη Μέρκελ, τις τράπεζες – Το σχέδιο για την επόμενη μέρα – Προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο κράτος για την πάταξη της διαφθοράς»;

Ο ίδιος ο τίτλος προϊδεάζει για το περιεχόμενο της συνέντευξης, καθώς το κέντρο βάρους πέφτει στις «σαρωτικές αλλαγές στο κράτος για την πάταξη της διαφθοράς», ενώ απουσιάζουν λέξεις όπως μνημόνιο, εφαρμοστικοί νόμοι, δικαιώματα εργαζομένων, αποκατάσταση αδικιών και τα συναφή. Ηταν, βέβαια, γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλείψει το παλιό… ηρωικό σλόγκαν «θα καταργήσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους με ένα νόμο», όμως σ’ αυτή τη συνέντευξη ο Τσίπρας πέταξε στα σκουπίδια και το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Η επιλογή της στιγμής και του Μέσου είναι απολύτως εξηγήσιμη. Μέσω του «Βήματος» ο Τσίπρας απευθύνθηκε στο αστικό κοινό και στους ιμπεριαλιστές δανειστές.

Μια μέρα πριν τις εκλογές, ο Τσίπρας πέταξε στα σκουπίδια το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», κρατώντας απ’ αυτό μόνο τον «πρώτο πυλώνα», την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Χωρίς μάλιστα να δίνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των «νομοθετικών παρεμβάσεων» που προτίθεται να κάνει, σ’ αυτόν τον τομέα. Σημειώνουμε ότι σ’ αυτόν τον «πρώτο πυλώνα» δεν περιλαμβανόταν κανένα μέτρο που να αφορά τους εργαζόμενους και τη φορολογία, αλλά μόνο μέτρα φιλανθρωπικού τύπου (ρεύμα στους άπορους, κουπόνια σίτισης, ιατρική περίθαλψη, επιδότηση στέγης για αστέγους, 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, κάρτα μετακίνησης για απόρους, κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης).

Με κίνηση που θα τη ζήλευε πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο Τσίπρας πήδηξε πάνω από το «δεύτερο» και τον «τρίτο πυλώνα» και πήγε αμέσως στον «τέταρτο», αναφερόμενος σε αλλαγές στην κυβερνητική δομή («φτιάχνουμε ένα πραγματικά μικρό και ευέλικτο σχήμα») και σε «σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για την πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας». Το «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα μετατράπηκε ήδη σε ένα πολυπλόκαμο τέρας (αναλυτικά γράφουμε στη σελίδα 11). Την «πάταξη της ανομίας και της διαφθοράς» δεν πρόκειται να τη δούμε, γιατί απλούστατα αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπηρετήσει. Τα παραμύθια περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» είναι μόνο για αφελείς. Εκείνο που κρατάμε εδώ είναι το πήδημα του Τσίπρα πάνω από όλα τα μέτρα που αφορούν την κατάργηση των αντεργατικών και φορομπηχτικών μέτρων της μνημονιακής περιόδου.

Αμέσως μετά την κυβερνητική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά υπουργοί, συνεχίζοντας στο κλίμα της προεκλογικής δημαγωγίας, όταν έταζαν τα πάντα για να πάρουν ψήφους, άρχισαν να κάνουν ανάλογες δηλώσεις κατά τις τελετές παραλαβής των υπουργείων, όταν οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν καρφωμένες πάνω τους. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ο Τσίπρας προσπάθησε να τους μαζέψει, ζητώντας τους να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους μέχρι την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Επειδή οι «οφ κάμερα» νουθεσίες του Τσίπρα δεν ακούστηκαν και οι «αγορές» για δεύτερη συνεχή μέρα εκτίνασσαν τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων στα ύψη (10,7% τα δεκαετή, 13,6% τα πενταετή, 17%+ τα τριετή), ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο κρεμούσαν πλερέζες (ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του με -26,6% έναντι – 32,45% το 1985), το Μαξίμου επέλεξε να βγει βραδιάτικα ο Δραγασάκης, στο δρόμο έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, και να δηλώσει ότι οι υπουργοί είναι πρωτάρηδες και δεν ξέρουν τι λένε!

Αν ακολουθήσει κάποιος τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, θα βρει τις εξής φάσεις: πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι με ένα μοναδικό νόμο να καταργήσει τα Μνημόνια και όλους τους εφαρμοστικούς τους νόμους – το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τους τέσσερις πυλώνες του δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά αυτό που μπορούμε να εφαρμόσουμε και είναι αυστηρά κοστολογημένο ώστε να μη δημιουργεί ελλειμματικούς προϋπολογισμούς – από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εφαρμόσιμος είναι μόνο ο πρώτος και ο τέταρτος πυλώνας, οι άλλοι δύο παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες – ό,τι δυνατότητες θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Το τελευταίο δεν έχει ειπωθεί ακόμη, αλλά θα το ακούσουμε σύντομα. Ψήνεται, όπως λέμε.

Τα απύλωτα στόματα των υπουργών και η αλαζονεία που επέδειξαν, αλλά και η προσπάθεια σπέκουλας από τους Ολάντ και Ρέντσι, προκάλεσαν την αυστηρή αντίδραση της Γερμανίας. Μέρκελ, Σόιμπλε, αλλά και η Bundesbank προειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους (αναλυτικά γράφουμε στις σελίδες 8-9). Τσίπρας και Δραγασάκης προσπάθησαν να μαζέψουν τους υπουργούς. Ο δεύτερος τους χαρακτήρισε… πρωτάρηδες. Ομως οι Γερμανοί σκλήρυναν ακόμη πιο πολύ. Την ώρα που ο Μάρτιν Σουλτς συναντιόταν με τον Τσίπρα στην Αθήνα, κρατώντας το καρότο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπεργκ ανέμιζε το μαστίγιο στο Βερολίνο: «Περιμένω, όπως όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα τη στρατηγική της για την οικονομική πολιτική και τα δημοσιονομικά, καθώς και ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα προχωρήσει σχετικά με τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος και το πώς η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συζητήσουν το θέμα με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις».

Από την προεκλογική του συνέντευξη ήδη ο Τσίπρας είχε εκθέσει το πλαίσιο, εγκαταλείποντας τους παλιούς ηρωισμούς (θυμόσαστε: θα χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι – θα πω στη Μέρκελ ότι η πολιτική της κτλ.). Το πλαίσιο που περιέγραψε ο Τσίπρας περιλάμβανε μπόλικο γλείψιμο: «Εκτιμώ όλους τους επικεφαλής κρατών της Ενωσης και πιστεύω ότι με όλους, και ασφαλώς και με την κυρία Μέρκελ, θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαίας επωφελούς συνεννόησης». Υπάρχουν, άραγε, αφελείς που θα πιστέψουν ότι οι σχέσεις εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης στηρίζονται στις αρχές που λέει ο Τσίπρας; Υπάρχουν στο σύγχρονο καπιταλισμό αμοιβαία επωφελείς λύσεις; Υπάρχει μοιρασιά που να μη στηρίζεται στο συσχετισμό δύναμης; Ο Τσίπρας, όμως, συνέχισε τα παραμύθια: «Ποτέ στην Ενωση δεν επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρότερου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, οι ελάχιστες απαιτήσεις και τα δίκαια του κάθε κράτους-μέλους. Το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων ετών δεν είναι αποτέλεσμα κεντρικών ευρωπαϊκών επιλογών. Κυρίως δείχνει την ανεπάρκεια και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων».

Πού πήγαν οι εκτιμήσεις για «μερκελισμό» και «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της Μέρκελ και των συμμάχων της», με τα οποία εξηγούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία; Πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Τώρα δε φταίει η Μέρκελ, αλλά ήταν… ανεπαρκείς οι ελληνικές κυβερνήσεις! Πού πήγαν οι θεωρίες περί «αποικίας χρέους», τις οποίες ο Τσίπρας δανειζόταν από τον… μέγα θεωρητικό Ν. Κοτζιά; Με ποιο θράσος τολμά να πει ότι όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού «δεν είναι αποτέλεσμα κεντρικών ευρωπαϊκών επιλογών», όταν όλα τα μνημόνια και οι ρυθμίσεις των εφαρμοστικών νόμων έχουν περάσει σε αποφάσεις του Συμβουλίου και αποτελούν επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα, τα οποία δεσμεύουν το ελληνικό κράτος;

Τέλος, ποιες είναι οι «ελάχιστες απαιτήσεις» της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, τις οποίες θεωρεί ότι θα γίνουν δεκτές; Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ζητούσαν «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» (πάνω από 50%), αποπληρωμή των δανείων που θ’ απομείνουν με περίοδο χάριτος και «ρήτρα ανάπτυξης», όπως επίσης ζητούσαν έγκριση για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων (στην αρχή έλεγαν ότι θα τους καταργήσουν μόνοι τους, χωρίς να ζητήσουν καμιά έγκριση). Τι ακριβώς ισχύει ως «ελάχιστη απαίτηση» τώρα;

Ολ’ αυτά τα παραμύθια προετοιμάζουν την κωλοτούμπα.  Αρχισε να την προετοιμάζει προεκλογικά ο Τσίπρας και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας συγκυβέρνησης άρχισαν να την προετοιμάζουν ο Δραγασάκης με τον Μπαρουφάκη.

Κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τις γνωστές παπαριές του και τα καλά λόγια για τον Χαρδούβελη (που δε φταίει ο κακόμοιρος, γιατί κλήθηκε να διαχειριστεί μια προαποφασισμένη από άλλους πολιτική), πέρα από τις δηλώσεις ότι δεν πάμε για «μονομαχία» και πρέπει να διαλυθεί αυτή η σύγχυση που επικρατεί στο διεθνή Τύπο, ο Μπαρουφάκης έριξε την πρώτη «βολή»: «Θα ακολουθήσουν σειρά ανάλογων επαφών, με στόχο μια νέα συμφωνία-“γέφυρα’’ μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα διαβουλευτούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τους δανειστές μας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία-γέφυρα;

Ο Δραγασάκης, που ρωτήθηκε μερικές ώρες αργότερα, δεν υπήρξε διαφωτιστικός («είναι πρόωρο» απάντησε όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις), όμως αποκάλυψε ότι αναζητούν δάνειο για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες: «Ισχύουν αυτά που έχουμε πει. Το Μνημόνιο για μας έχει λήξει. Το νέο πρόγραμμα το οποίο θα υποβάλλουμε, θα το υποβάλλουμε. Αρα υπάρχει ένα κενό και σε αυτό το κενό θα υπάρξει κάτι, το οποίο θα επιτρέψει και διαπραγμάτευση να κάνουμε ήρεμα και τις όποιες εκκρεμότητες χρηματοδοτικές να τις καλύψουμε και πιστεύω ότι αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς και η Ευρώπη».

Μέχρι τώρα οι συριζαίοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν άλλα δάνεια, ότι δεν τους ενδιαφέρει η δόση που παραμένει εκκρεμής (είναι 7,2 δισ. ευρώ) και ότι το κράτος έχει λεφτά μέχρι τον Ιούλη, οπότε υπάρχει χρόνος για να γίνει και να ολοκληρωθεί η πολιτική διαπραγμάτευση που υποτίθεται ότι θα κάνουν. Ο Χαρδούβελης, παραδίδοντας στον Μπαρουφάκη, προειδοποίησε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε -πιστεύω εγώ-  την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο–Ιούλιο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι αρκετά έντονες. Μάλιστα το Eurogroup του Δεκεμβρίου αποφάσισε να μας δώσει δίμηνη παράταση, ακριβώς για να έχουμε πάρει τα χρήματα, τα 7,2 δισ. πριν τις ανάγκες του Μαρτίου». Γι’ αυτό ο Μπαρουφάκης μίλησε για «γέφυρα» και ο Δραγασάκης διευκρίνισε ότι αυτή η «γέφυρα» θα πρέπει να εξασφαλίζει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Πού θα καταλήξουν; Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σ’ αυτό που είπε προεκλογικά η Βαλαβάνη, προετοιμάζοντας το έδαφος: παράταση του Μνημονίου για μερικούς ακόμη μήνες. Πρέπει, όμως, να πάρουν και λεφτά για να καλύψουν τα ομόλογα που λήγουν και οι δανειστές θα τους πουν «ολοκληρώστε πρώτα τη συμφωνία με την τρόικα». Για να μην τους πουν αυτό και να βρουν έναν άλλο εύσχημο τρόπο επιτήρησης (ώστε να μην τσαλακωθεί τελείως η νέα κυβέρνηση), θα πρέπει ο Τσίπρας με το οικονομικό του επιτελείο να «ξεβρακωθούν» τελείως στη διαπραγμάτευση που υποτίθεται ότι θα κάνουν. Ολ’ αυτά θα τα δούμε να εκτυλίσσονται πολύ σύντομα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

Κομμάτια και θρύψαλα
Επόμενο άρθρο

Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

Μαστίγιο και καρότο από «αγορές» και Ευρωζώνη

Σχετικά Αρθρα

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 15 Μάι 2026, 13:03

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

Πολιτική 14 Μάι 2026, 21:42

Προκαλούν οι Ουκρανοί

Πολιτική 14 Μάι 2026, 14:26

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

Πολιτική 13 Μάι 2026, 10:06

Οι άρχοντες των βυσμάτων και η υπάκουη Δικαιοσύνη

Πολιτική 12 Μάι 2026, 22:18

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως βάση εξόρμησης για πρακτόρικες πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανών ενάντια στο ρωσικό εμπορικό στόλο

Πολιτική 12 Μάι 2026, 14:21
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
Διεθνή

Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα

13 Μάι 2026, 19:56
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
Η παπάρα

Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής

13 Μάι 2026, 11:05
Πολιτική

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

13 Μάι 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

Ημέρα αντιρρησιών συνείδησης.

Ημέρα οικογένειας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την οζώδη σκλήρυνση.

1932: Δολοφονείται ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τσουγιόσι Ινουκάι.

1946: Δεξιοί οπλοφόροι σκοτώνουν τέσσερις δημοκρατικούς πολίτες στην Πύλο.

1969: Καταδικάζονται δεκαέξι στελέχη του ΚΚΕ από το στρατοδικείο Αθηνών.

1972: Αυθόρμητη διαδήλωση στο Σπόρτιγκ μετά από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, οκτώ συλλήψεις.

1972: Βόμβα στο αυτοκίνητο του δικαστή Μπούντεντεμπεργκ καθιστά ανάπηρη τη γυναίκα του (RAF).

1985: Συμπλοκή στου Γκύζη, νεκρός ο Χρήστος Τσουτσουβής και τρεις αστυνομικοί.

1990: Βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σπίτια επωνύμων οικονομικών παραγόντων και στρατιωτικών ακολούθων στην Εκάλη (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    17Ν
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Εφετείο 17Ν
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    ΕΛΑ
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Ποιοι είμαστε
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Επικοινωνία
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Όροι χρήσης
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Ποιοι είμαστε
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Επικοινωνία
  • Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Tσίπρας, μια μέρα πριν τις εκλογές

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo