Είναι τόσο μεγάλος ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων και τόσο ορατός ο κίνδυνος να βουλιάξουν τα ιδρύματα και να μη μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν λόγω και της δραστικότατης αποψίλωσής τους από το διοικητικό προσωπικό, που ακόμη και αυτοί οι «δοτοί» πρυτάνεις (όρος που έχουν καθιερώσει οι φοιτητές, αφού οι νέοι πρυτάνεις έχουν εκλεγεί με το νόμο Διαμαντοπούλου, κατόπιν προεπιλογής τους από τα κακόφημα Συμβούλια διοίκησης) ξεσπάθωσαν και έστειλαν μήνυμα απόγνωσης στην κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν τονίζουν, μεταξύ άλλων τα εξής:
«ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ: Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων (η σύνοδος των πρυτάνεων) διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009.
Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.
Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους.
Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας…
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.
Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης».
Για να μην ξεχνιόμαστε και παίρνουμε τοις μετρητοίς τα λόγια του πανεπιστημιακού κατεστημένου, πιστεύοντας ότι αυτά θα αντιπροσωπεύουν και τα έργα του, σημειώνουμε ότι οι τότε πρυτανικές αρχές, όταν ο αγώνας των διοικητικών υπάλληλων ήταν στην κορύφωσή του, δε δίστασαν να συμπορευτούν με τις δυνάμεις που τους έμπηξαν πισώπλατα το μαχαίρι και υπονόμευσαν τη μεγαλειώδη αυτή απεργία για το δικαίωμα στη δουλειά.
Επίσης ήταν και είναι αυτές που αποδέχτηκαν το νόμο-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, που βάζει την ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μετατρέποντάς το σε επιχείρηση ΑΕ, καταργεί το άσυλο και διαγράφει τους «αιώνιους φοιτητές». Γι’ αυτό και είναι υποκριτική και μοιάζει με φιλανθρωπία η έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για την παραχώρηση μιας επιπλέον εξεταστικής στους «λιμνάζοντες φοιτητές».
Οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται επίσης επειδή το νέο καθεστώς μετεγγραφών έχει δημιουργήσει προβλήματα στα κεντρικά πανεπιστήμια, λόγω της πληθώρας των φοιτητών.
Πώς απάντησε ο Λοβέρδος στα αιτήματα και τις εκκλήσεις των πρυτάνεων;
Ζήτησε με το γνωστό θράσος που τον διακρίνει «περισσότερη αυταπάρνηση», ενώ έκανε και νέα δημαγωγική πρόταση για μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια, χωρίς, βεβαίως την απαραίτητη χρηματοδότηση. Οσον αφορά το τελευταίο δήλωσε ότι το υπουργείο θα διατηρήσει την έγκριση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων «στο μέτρο του δυνατού», για να μπορεί να εκβιάζει τα πανεπιστήμια να εφαρμόζουν τις επιλογές του, αφού το δεύτερο τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης είναι υπό την αίρεση της αξιολόγησής τους, την οποία και πάλι το υπουργείο Παιδείας κρατά για τον εαυτό του μέσω της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).