Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
  • Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
  • Σαν σήμερα 6 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πέρα από τον εθνικισμό και την ξενοδουλεία (1)
Διεθνή

Πέρα από τον εθνικισμό και την ξενοδουλεία (1)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Οκτ 2014, 00:00

Η πολιορκία της πόλης Κομπάνι στα τουρκοσυριακά σύνορα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών ανά τον κόσμο. Πολλά έχουν γραφτεί για τους «αιμοσταγείς τζιχαντιστές που δολοφονούν εν ψυχρώ γυναικόπεδα» και για τους κούρδους μαχητές που «χρειάζονται τη βοήθεια όλων για να αντισταθούν». «Ολοι ενωμένοι κατά τουISIS» είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων που έγιναν στην Ευρώπη γι' αυτό το θέμα.

Οι διαμαρτυρίες, όμως, βλέπουν -και μάλιστα «φωτογραφικά»- τις συνέπειες μιας κατάστασης και όχι τα γενεσιουργά αίτιά τους. Γι' αυτό και όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση, αλλά φουσκώνουν τελικά τα πανιά μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ και τη Συρία. Είναι σα να ζητάς από το δολοφόνο να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματά του. Εν προκειμένω, οι δολοφόνοι δεν είναι μόνο (ούτε κυρίως) οι τζιχαντιστές, αλλά αυτοί που μακέλεψαν το Ιράκ για να το δέσουν στο άρμα τους.

Οι καρποί της κατοχής

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι το έκτρωμα που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία με τη μορφή του «Ισλαμικού Κράτους» δολοφονεί ασύστολα, χωρίς δισταγμούς και μακριά από ταξικές ή αντιιμπεριαλιστικές αναφορές. Σε μια χώρα, όμως, που οι Αμερικάνοι διέλυσαν μέσα σε λίγα χρόνια, μετατρέποντάς τη σε σωρούς από συντρίμμια και ενισχύοντας μια κυβέρνηση που μακέλεψε το σουνιτικό στοιχείο, δεν ήταν επόμενο να εμφανιστεί αυτό το έκτρωμα; Τώρα που αποκτά δύναμη και επιρροή, η «ευαίσθητη» Δύση χύνει κροκοδείλια δάκρια για τη γενοκτονία των μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές! Πρώτα ήταν οι Γεζίντι, που τελικά γλίτωσαν (όσοι γλίτωσαν) χάρη στους Πεσμεργκά (τους μαχητές των Κούρδων του Ιράκ) παρά τους Αμερικάνους, τώρα είναι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ.

Οι τελευταίοι, όμως, πότε αντιστάθηκαν στους Αμερικάνους, όταν έπρεπε; Δεν ήταν ο Τζαλάλ Ταλαμπάνι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005 μέχρι το 2014; Ο Ταλαμπάνι, ιστορικός ηγέτης της «Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν», οργάνωσης που δρούσε στο Ιρακινό Κουρδιστάν από την εποχή του Σαντάμ, κατέλαβε τον προεδρικό θώκο στο υπό αμερικάνικη κατοχή Ιράκ λίγο μετά τη μεγάλη σφαγή της Φαλούτζα, τον Απρίλη του 2004. Τότε που οι Αμερικάνοι άφησαν «κληρονομιά», πέρα από τους περισσότερους των δεκαπέντε χιλιάδων νεκρούς αμάχους, τα τοξικά τους απόβλητα (https://www.eksegersi.gr/issue/609/Διεθνή/4311.Χειρότερη-από-τη-Χιροσίμα).

Οταν ο σουνιτικός πληθυσμός υπέφερε τα πάνδεινα, οι Κούρδοι του Ιράκ είχαν «βολευτεί» με την «αυτονομία» που τους παρείχε το κατοχικό καθεστώς. Τώρα δρέπουν τους καρπούς της κατοχής, έστω και καθυστερημένα.

Η παγίδα πιάνει τόπο

Απ’ αυτό το κουβάρι των αντιτιθέμενων συμφερόντων λείπει, δυστυχώς, οποιαδήποτε ταξική ή εθνικοαπελευθερωτική κατεύθυνση. Καμία πλευρά (ούτε οι Κούρδοι της Συρίας, που τώρα αποθεώνονται από τη δυτική προπαγάνδα), δε βγαίνει από την παγίδα του εθνικισμού και της ξενοδουλείας, με αποτέλεσμα οι αμερικάνοι και οι άλλοι δυτικοί ιμπεριαλιστές να εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί εγγυητές μίας «δίκαιης λύσης», με τον αφανισμό των τζιχαντιστών. Γι' αυτό και καλούνται να επέμβουν πιο ενεργά. Την πρώτη φορά εισέβαλαν στο Ιράκ ετσιθελικά, βίαια, χωρίς να δώσουν λογαριασμό ούτε στον ΟΗΕ, τώρα καλούνται να εισβάλουν για δεύτερη φορά, ως ελευθερωτές!

Το μεγάλο πρόβλημα του κινήματος που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση του Κομπάνι είναι ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία φαίνεται να εγκλωβίζεται κι αυτό στην ίδια παγίδα. Οι εκκλήσεις προς τους Αμερικάνους και τους Δυτικούς να επέμβουν, οι εκκλήσεις ακόμα και στην Τουρκία να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας (!) δείχνουν τη σύγχυση που υπάρχει μέσα σ' αυτό το κίνημα.

Η σύγχυση αυτή υπάρχει τη στιγμή που οι Αμερικάνοι, που δε θέλουν να επέμβουν για να μην κινδυνεύσουν να μπουν σε μια περιπέτεια που δεν ξέρουν που θα τους βγάλει, πιέζουν το τουρκικό καθεστώς να αναλάβει δράση. Η Τουρκία από τη μεριά βρίσκει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δει τους Κούρδους αποδυναμωμένους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, γι' αυτό και αποφεύγει να συμμετάσχει πιο ενεργά στην αμερικανόπνευστη «συμμαχία κατά του IS», φτάνοντας στο σημείο να βομβαρδίσει θέσεις του ΡΚΚ, με τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση κατά των ανταρτών του από την έναρξη της ειρηνευτικής  διαδικασίας εδώ και δύο χρόνια!

Αντίσταση ή «προστασία»;

Οι διαδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα 37 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το οξύμωρο, όμως, ήταν πως οι διαδηλωτές  διαμαρτύρονταν για την απραξία του τουρκικού στρατού, ζητώντας την ενεργό παρέμβασή του για να βοηθήσει τους Κούρδους! Ο τουρκικός στρατός, φυσικά, όχι μόνο δεν εισάκουσε τη φωνή των διαδηλωτών, αλλά συνέλαβε κούρδους μαχητές που τραυματίστηκαν στη μάχη του Κομπάνι και αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του ΡΚΚ (!), ενώ λίγες μέρες αργότερα βομβάρδισε θέσεις του ΡΚΚ, όπως προαναφέραμε.

Οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων ζήτησαν επίσης διεθνή επέμβαση κατά των τζιχαντιστών για την υπεράσπιση των Κούρδων της Συρίας, που πολεμούν στο Κομπάνι υπό την καθοδήγηση του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που αποτελούν τις ένοπλες πολιτοφυλακές του. Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις αυτές, όπως στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές ζήτησαν άμεση δράση από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στο Μόναχο οι διαδηλωτές που πορεύτηκαν στο αμερικάνικο προξενείο ζήτησαν άμεση δράση κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι (από τους Αμερικάνους φυσικά)! Οι πληροφορίες δεν προέρχονται από τα αστικά ΜΜΕ, αλλά από την Ομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ATIK, https://www.atik-online.net/english/2014/10/kurds-in-europe-rise-up-for-kobane/), μια πλατιά αντιφασιστική-αντιϊμπεριαλιστική οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν ακόμη και ακροαριστερές τουρκικές οργανώσεις μαρξιστικολενινιστικής αναφοράς. Στη διαδήλωση που έγινε στο Ντίσελντορφ το περασμένο Σάββατο, εμφανίστηκαν πλακάτ ακόμα και ακροαριστερών οργανώσεων που έγραφαν: «Καταστρέψτε το φασισμό του IS. Οπλα στο PKK και τις YPG» (πανό του MLPD – Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας βλ. φωτογραφία).

Υπέρ της ιμπεριαλιστικής επέμβασης!

Οι ίδιες οι YPG ζητούν εδώ και καιρό τη βοήθεια των Αμερικανών! Σε συνέντευξη που έδωσεο  Γενικός Διοικητής τους Σιπάν Χέμο στο κουρδικό πρακτορείο Rudaw τον περασμένο Ιούλη (https://rudaw.net/english/interview/03072014) διαφήμιζε την οργάνωσή του, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Υποστήριζε, μάλιστα, ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν τους «μετριοπαθείς» στη Συρία, τότε «οι Κούρδοι και οι YPG αξίζουν αυτή τη βοήθεια περισσότερο», καταλήγοντας ότι «οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημοκρατία στη Συρία»! Εφτασε στο σημείο να απευθύνει προσωπική έκκληση στον Ομπάμα και τον Κέρι, λεγοντάς τους πως, «αν θέλουν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να μην κατρακυλήσει στο χάος, τότε η Ουάσινγκτον χρειάζεται επιτακτικά να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους»!

Ποια πρέπει να είναι αυτή η αλλαγή πολιτικής; Ο Χέμο το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο, για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Αν η Αμερική και η Δύση θέλουν πραγματικά τη δημοκρατία, θα έπρεπε να χτίσουν μια στενή και σταθερή σχέση με τους Κούρδους». Κάτι σαν τη σχέση με το Ισραήλ, θα προσθέταμε, αλλά δε νομίζουμε ότι οι Αμερικάνοι και η Δύση θα κάνουν τη χάρη στον Χέμο και την κλίκα του.

Οι YPG, πάντως, φαίνονται ικανοποιημένες από τους αμερικάνικους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή τους (https://www.atik-online.net/english/2014/10/ypg-gangs-attack-civilians-close-to-the-border/)  υποστήριξαν πως «οι βομβαρδισμοί της συμμαχίας απέδειξαν ότι είναι σημαντικοί στο να προκαλέσουν απώλειες στους γκάνγκστερ (σ.σ. εννοεί τους τζιχαντιστές). Απέξειξαν ότι είναι σημαντικό οι αεροπορικές επιθέσεις να συνεχιστούν με πιο έντονο τρόπο, ώστε να σπάσει η δύναμη των γκάντκστερ και να τους αποκρούσουμε»!

Οι λεονταρισμοί του ΡΚΚ

Το παζλ των δεδομένων αυτής της ιστορίας θα ήταν λειψό, αν δεν συμπεριλαμβάναμε τη στάση του ΡΚΚ που αποτελεί και την κοντινότερη δύναμη στους Κούρδους της Συρίας, κάτι σαν «συγκοινωνούντα δοχεία» σύμφωνα με ορισμένους δυτικούς αναλυτές. Ο πολύς Οτζαλάν, που μετά τη σύλληψή του ανακάλυψε ότι… η μητέρα του ήταν Τούρκισσα και διαπίστωσε ότι οι Κούρδοι μπορούν και χωρίς αυτόν και δεν είναι τελικά τόσο… ηλίθιοι όσο ο ίδιος είχε εκτιμήσει σε συνέντευξη στο «Βήμα» το Φλεβάρη του 1998 (βλ.https://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=%2095569 καιhttps://www.eksegersi.gr/issue/725/Διεθνή/18926.Ο-υποταγμένος-«μεσσίας»-παζαρεύει-το-τομάρι-του), δεκαπέντε χρόνια από τότε που αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα, με  δήλωσή του από το νησί Ιμραλί όπου φυλακίστηκε, την οποία απέστειλε μέσω των δικηγόρων του για να δημοσιευτεί από το ίδιο το ΡΚΚ, στην οποία χαρακτήρισε τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας «εμπόδιο στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές εξελίξεις» (βλ.https://www.pkkonline.com/en/index.php?sys=article&artID=11), τώρα  δηλώνει ότι, σε περίπτωση που πέσει το Κομπάνι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, θα καταρρεύσουν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Ο «τουρκοφάγος» που έγινε αρνάκι απειλεί, ζητώντας ταυτόχρονα από τον τουρκικό στρατό να επέμβει για να σώσει τους Κούρδους της Συρίας!

Πώς όμως έφτασε το κουρδικό κίνημα μέχρις εδώ; Πώς κατάφερε να αναπτυχθεί ο εθνικισμός ως κυρίαρχο στοιχείο πέρα από την ταξική ανάλυση; Πριν από το ΡΚΚ ήταν οι κομμουνιστικές οργανώσεις μαρξιστικολενινιστικής αναφοράς που έθεσαν πρώτες το δικαίωμα των Κούρδων στην αυτοδιάθεση, υπερασπίζοντας τα εθνικά τους δικαιώματα. Το ΡΚΚ, όμως, κατόρθωσε στην πορεία να επιβληθεί. Κι αυτό δεν έγινε αναίμακτα. Γι' αυτό όμως θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο της Κόντρας.

Στο επόμενο: Εθνικισμός με «σοσιαλιστικό» μανδύα και τις φαλτσέτες στα χέρια…

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – Πέμπτη 16.10.14
Επόμενο άρθρο ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 21:34

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:54

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:16

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 11:15

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

Διεθνή 4 Ιούλ 2025, 21:30

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

Διεθνή 3 Ιούλ 2025, 07:32
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

Μαλάουι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964), δημοκρατίας (1966).

1874: Προφυλάκιση του Χαρίλαου Τρικούπη για το άρθρο του “Τις πταίει;” που στρεφόταν κατά του βασιλιά.

1918: Εκτελείται ο γερμανός πρέσβης στη Μόσχα.

1935: Ο Γεώργιος Βλάχος, σε άρθρο του στην “Καθημερινή” χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Β’ “εστεμμένο φελλό“.

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) στην πλατεία Συντάγματος.

1970: Δώδεκα καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ.

1971: Βόμβα στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Προεδρίας (20 Οκτώβρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo