Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν 18 μάρτυρες, που δεν στήριξαν ούτε στο ελάχιστο το σαθρό κατηγορητήριο. Οχι μόνο γιατί κανείς τους δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας κατά την ώρα της ενεργοποίησης των εμπρηστικών ή εκρηκτικών μηχανισμών (σε διάφορους στόχους, όπως τράπεζες, η Εργατική Εστία, η Χρυσή Αυγή κ.ά.) και έτσι δεν μπορούσαν να ξέρουν ποιοι τους τοποθέτησαν, αλλά και γιατί, αντίθετα με ότι ισχυρίζεται το κατηγορητήριο, κατέθεσαν ότι από τους εμπρηστικούς ή εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι.
Και ο πρόεδρος του τρομοδικείου Γ. Μιχολιάς, από τον τρόπο που ρωτούσε τους μάρτυρες έδειχνε, εμμέσως πλην σαφώς, να αποδέχεται ότι δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Αυτό το επισημαίνουμε για να δούμε αν και στο τέλος ο πρόεδρος θα προτείνει ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος των κατηγορούμενων και ότι δεν κινδύνεψαν άνθρωποι.
Κατά τα άλλα, και από την εξέταση αυτών των μαρτύρων επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη δήλωση του προέδρου, ότι το 90% των μαρτύρων που κλήθηκαν από την εισαγγελία δεν έχουν να συνεισφέρουν στο ελάχιστο σε βάρος των κατηγορούμενων (και να στηρίξουν το κατηγορητήριο, επομένως).
Τη ρουτίνα της συνεδρίασης έσπασε δήλωση μάρτυρα, τηλεφωνήτριας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ότι πριν έρθει να καταθέσει στο τρομοδικείο είχε διαβάσει τις καταθέσεις που είχε δώσει στις ανακριτικές αρχές και ότι έλαβε γνώση αυτών των καταθέσεων μετά από επικοινωνία που είχε με τη γραμματεία του Εφετείου. Η ίδια δεν διευκρίνισε, ούτε ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα ή τον πρόεδρο, ποιος από τη γραμματεία του εφετείου της έδωσε τις καταθέσεις της. Αυτό ελάχιστα μας απασχολεί, όμως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι, ενώ απαγορεύεται ρητά η ανάγνωση από τους μάρτυρες των προδικαστικών καταθέσεών τους, αυτό παραβιάστηκε. Το γεγονός ότι και αυτή η μάρτυρας δεν εισέφερε τίποτα σε βάρος των κατηγορούμενων (ούτε στις προδικαστικές καταθέσεις της ούτε στο ακροατήριο) δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σοβαρότητα της αποκάλυψης. Ποιος μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να δίνονται στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής οι μαρτυρικές τους καταθέσεις, για να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και να ετοιμαστούν να καταθέσουν στο τρομοδικείο, όταν είναι γνωστό ότι μόνο στις δικές τους καταθέσεις στηρίζεται το κατηγορητήριο; Αυτό το επισήμαναν τόσο τα παρόντα μέλη της ΣΠΦ όσο και συνήγοροι υπεράσπισης.
Η ομολογία της μάρτυρα που εκθέτει τις δικαστικές αρχές προέκυψε μετά από ερώτηση που της υπέβαλε ο εισαγγελέας Γρ. Βαβέτσης. Πώς θυμάστε όλα αυτά που καταθέσατε; ρώτησε ο εισαγγελέας και εισέπραξε την αποκαλυπτική απάντηση. Απάντηση που δεν την περίμεναν ούτε ο εισαγγελέας ούτε ο πρόεδρος, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν και προσπάθησαν στη συνέχεια, ανεπιτυχώς, να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Θεωρούμε απολύτως βέβαιο, ότι ο εισαγγελέας θα οικτίρει τον εαυτό του γι’ αυτή την ερώτηση, που στάθηκε αφορμή να εκτεθούν όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.
Τέλος, στη συνεδρίαση αποκαλύφθηκε, ότι η Αντιτρομοκτατική προσπάθησε να χρεώσει στη ΣΠΦ εμπρηστικό μηχανισμό που μπήκε σε υποκατάστημα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, μέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ΣΠΦ ουδέποτε ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την ενέργεια, γεγονός που επεσήμαναν με παρεμβάσεις τους τα παρόντα στη συνεδρίαση μέλη της. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της μεθοδολογίας με την οποία η κακόφημη αυτή ασφαλίτικη υπηρεσία στήνει τα κατηγορητήρια εναντίον πολιτικών αντιπάλων του συστήματος.
Στήνει κατηγορητήρια χωρίς κανένα στοιχείο και περισσότερο χωρίς εξατομίκευση των υποτιθέμενων ενδείξεων σε βάρος καθενός από τους κατηγορούμενους. Οπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, είναι άλλο πράγμα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και άλλο η ποινική αντιμετώπιση κάθε κατηγορούμενου χωριστά. Για το τελευταίο απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων που αποδεικνύουν την ατομική ενοχή. Στοιχείων που φυσικά οφείλει να προσκομίσει, χωρίς να χωράει καμιά αμφιβολία, η κατηγορούσα αρχή.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη.