Μες στην τούρλα του γενικού ξεριζώματος κάθε κοινωνικού δικαιώματος, βγήκε και ο Στυλιανίδης, ενθυμούμενος τις δόξες του ως πρώην υπουργός Παιδείας, να προτείνει μια «έξυπνη υπέρβαση» του άρθρου 16 του Συντάγματος. Μιλώντας στο συνέδριο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα», που συνδιοργανώθηκε από το «Economist», τη Microsoft Hellas και το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Στυλιανίδης, νυν υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε τη δημιουργία «μεικτών πανεπιστημίων»! Εξειδικεύοντας την πρότασή του ανέφερε ότι καταρχήν πρέπει να αξιολογηθεί πιλοτικά η «υλική και άυλη αξία» κάποιων ΑΕΙ. Εν συνεχεία, θα μετοχοποιείται το 49% αυτών των ιδρυμάτων και θα διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και λοιπά καλά παιδιά, που θέλουν να «επενδύσουν» στην Παιδεία.
Και φυσικά ο «εθνικός ευεργέτης» καπιταλιστής, θα πρέπει να έχει και το πάνω χέρι στη διοίκηση και τον στρατηγικό σχεδιασμό των ιδρυμάτων. «Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και αναπτυξιακό management του ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα», είπε ο Στυλιανίδης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της συγκυβέρνησης της ξεφτίλας υποστήριξε ότι έτσι τα «μεικτά πανεπιστήμια» αποκτούν «ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους».
Οι δηλώσεις του Στυλιανίδη, που θεώρησε ότι μπορεί να κάνει το «κομμάτι» του με αυτές αυτοπροβαλλόμενος στα μάτια του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου ως σούπερ μεταρρυθμιστής, έκαναν χαλάστρα στον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο, που τώρα έχει κωλοκαψίδα να περάσει το σχέδιο «Αθηνά», ισχυριζόμενος ότι έτσι ισχυροποιεί και αναβαθμίζει τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Γι’ αυτό και βγήκε και τις αποδοκίμασε, παρόλο που και αυτός, όπως και το κόμμα του, η ΝΔ, στο οποίο ανήκει και ο Στυλιανίδης, είναι υπέρμαχος της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Φρονίμως ποιών, θεωρεί ότι το θέμα δεν είναι του παρόντος, αλλά του άμεσου μέλλοντος, όταν θα πάμε πάλι σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος, το έδαφος της οποίας προετοιμάζουν από τώρα, υποβοηθούμενοι από τα πρόθυμα παπαγαλάκια.
ΥΓ: Η πρόταση Στυλιανίδη προκάλεσε και την αντίδραση των Πρυτάνεων. Σε ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων σημειώνεται ότι «η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις».
Θυμίζουμε ότι κατά την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η απόπειρα κατάργησης του άρθρου 16 έπεσε στο κενό, μετά από τον ξεσηκωμό του φοιτητικού κινήματος, που υποχρέωσε τον Γιωργάκη Παπανδρέου να ανακρούσει πρύμναν.
Πάντως, «πηγές» του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες ότι «ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα δηλώσει όπως και σήμερα (σ.σ.: χθες) στο συνέδριο του "Economist" ότι υπερασπιζόμαστε και δουλεύουμε για δωρεάν πανεπιστήμια και ΤΕΙ».