Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
  • Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό
  • Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων
  • Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Μαρ 2013, 00:00

Θα ακολουθήσετε το μοντέρνο κατασταλτικό μοντέλο ή θα επιλέξετε το παραδοσιακό μοντέλο του Ποινικού Δικαίου, με την επιστημονικότητα και την ιστορικότητά του; Αυτό το δίλημμα έθεσε στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Σπύρος Φυτράκης, αγορεύοντας ως υπερασπιστής του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα. Με μια μεστή αγόρευση, η οποία φαινόταν να εστιάζει σε νομικά ζητήματα, ήταν όμως βαθύτατα πολιτική, ο βετεράνος των μεγάλων πολιτικών δικών άφησε στην άκρη όλα τα επιμέρους νομικά ζητήματα (με τα οποία ασχολήθηκαν οι συνάδελφοί του) και εστίασε στον πυρήνα της δίκης, απογυμνώνοντας την υπόθεση από τα πλουμίδια που τη συνοδεύουν και στήνοντάς την γυμνή μπροστά στα μάτια όλων.

Το πρώτο που ξεκαθάρισε ο Σ. Φυτράκης ήταν ο πολιτικός χαρακτήρας της υπόθεσης. Αναφέρθηκε στις πολιτικές απόψεις των εντολέων του, όπως αυτές εκτέθηκαν και στο δικαστήριο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτοί ανέπτυξαν σύνθετη πολιτική δράση σε όλα τα ζητήματα. Εχουν τις αναλύσεις τους για την οικονομία και την πολιτική, έχουν εμπεδωμένη πολιτική άποψη και ανέπτυξαν πολιτική δράση με όλα τα μέσα που αυτοί επέλεξαν για να πετύχουν τους στόχους τους. Το δικαστήριό σας, τόνισε ο συνήγορος, είναι αναρμόδιο να δικάσει μια τέτοια υπόθεση. Ιστορικά και σε διεθνές επίπεδο όταν δικάζονται πολιτικές υποθέσεις συμμετέχουν και πολίτες. Ομως, εδώ και μερικά χρόνια έχει επιλεγεί το μοντέλο της καταστολής, το οποίο πέρασε και στη χώρα μας, κατ’ απαίτηση όλων αυτών που εκτός των άλλων είναι υπεύθυνοι και για τη σημερινή κρίση. Μια κρίση την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες και όχι το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει επιβάλει μια αυστηρή οικονομική δικτατορία, συμπιέζοντας βίαια το βιοτικό επίπεδο που είχε κατακτηθεί.

Οταν έχουμε αυτή την οικονομική δικτατορία και καταστολή, μου λέτε γιατί ο Μαζιώτης πήρε τα βουνά; Σας καλώ να πάτε στο παλιό μοντέλο, που είναι και επιστημονικό, συνέχισε ο συνήγορος. Ν’ αφήσετε και την ηθική αυτουργία και την απλή συνέργεια. Εκτός αν θέλετε να πάτε στο κατασταλτικό μοντέλο, που είναι και πιο προσοδοφόρο, γιατί βοηθάει καριέρες. Στη συνέχεια, εξήγησε αναλυτικότερα τι ακριβώς εννοεί με τις έννοιες παραδοσιακό μοντέλο και κατασταλτικό μοντέλο εφαρμογής του Ποινικού Δικαίου. Χαρακτήρισε νομοτεχνική ανοησία το «αντιτρομοκρατικό» άρθρο του Ποινικού Κώδικα (187Α), ιδιαίτερα στο σημείο που κάνει λόγο για «διευθυντές» μιας επαναστατικής οργάνωσης. Γιατί γίνεται αυτό; Για να υπάρξει μπόνους στην ποινή. Οταν κάποιοι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους σε μια οργάνωση, έρχεται το κατασταλτικό μοντέλο και διευρύνει τις κατηγορίες. Είσαι μέλος; Σε αναβαθμίζω σε διευθυντή και σου ρίχνω είκοσι χρόνια. Ακουσα εδώ (σ.σ. από τον εισαγγελέα) και μια πιο ευέλικτη άποψη: απλή συνέργεια. Είσαι μέλος; Σου τα βάζω όλα. Τι απαιτεί η απλή συνέργεια; Να έχει παρασχεθεί συγκεκριμένη βοήθεια στον αυτουργό. Δεν έχω τίποτα; Τότε διευρύνω τα όρια της ψυχικής συνέργειας και σε καταδικάζω.

Κάναμε μια πρόοδο με την υπόθεση του ΕΛΑ, που το δικαστήριο είπε και σε εκείνον που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «σε απαλλάσσω γιατί δεν έχω κανένα στοιχείο για τις επιμέρους πράξεις», αλλά ως φαίνεται πάμε να γυρίσουμε πίσω, συνέχισε ο Σ. Φυτράκης. Ποια ήταν η αντίληψη του παραδοσιακού Ποινικού Δικαίου; Δεν έχω αποδείξεις για τις πράξεις, δεν μου αρκούν ακόμη και αποτυπώματα που βρέθηκαν σε χώρους φύλαξης οπλισμού, δεν έχω ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με περιγραφή πραγματικών περιστατικών, σε αθωώνω. Αυτή ήταν η παγιωμένη αρχή του Δικαίου. Το κατασταλτικό μοντέλο, όμως, τα κάνει όλα εξαιρετικά απλά: είσαι τρομοκράτης, είσαι μέλος, σου τα βάζω όλα.

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο ο Σ. Φυτράκης στηλίτευσε την εξαίρεση της εσχάτης προδοσίας από τα λεγόμενα τρομοκρατικά αδικήματα, θυμίζοντας το όνειδος του «στιγμιαίου» με το οποίο ο Αρειος Πάγος απάλλαξε τους συνεργάτες της χούντας. Αν μια επαναστατική οργάνωση θέλει να ανατρέψει το σύστημα, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική, είπε. Αν όμως μια ομάδα μέσα από το μηχανισμό, με τα όπλα του κράτους και τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, κάνει πραξικόπημα, το αδίκημα είναι στιγμιαίο και οι αρεοπαγίτες και εισαγγελείς που έγιναν υπουργοί του πραξικοπήματος δεν διώκονται.

Αυτοί οι μοντέρνοι νόμοι, συνέχισε, στηρίζουν τον καταπιεστικό μηχανισμό και σας ζητούν να τους εφαρμόσετε στην πιο κατασταλτική μορφή τους. Να μην το κάνετε. Να εμμείνετε στο παραδοσιακό μοντέλο που αναζητά ρυθμίσεις ισορροπίας. Οταν ξεφύγουμε από το κλίμα της αντιτρομοκρατικής υστερίας, μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που να έχουν μια ισορροπία. Εφερε ως παράδειγμα την παλιά δίκη του Ν. Μαζιώτη, αφού πρώτα επεσήμανε ότι αυτά που έλεγε και έκανε τότε ο Μαζιώτης είναι εξαιρετικά επίκαιρα, καθώς και σήμερα ο λαός της Χαλκιδικής αντιστέκεται στην καταστροφή του τόπου του από τους χρυσοθήρες. Ηταν μια ζωηρή δίκη, είπε ο συνήγορος. Από τα αποσπάσματα των πρακτικών όμως φάνηκε πως ο χαρακτηρισμός «ζωηρή» χρησιμοποιήθηκε κατ’ ευφημισμόν. Μάρτυρες αποπέμφθηκαν από την αίθουσα, από τον Μαζιώτη αφαιρέθηκε ο λόγος κατά τη διάρκεια της απολογίας του κι όταν του ξαναδόθηκε αυτός επιτέθηκε κατά του προέδρου και τον συγκράτησε η φρουρά. Στο τέλος, όμως, τα 18 χρόνια που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο Μαζιώτης έγιναν 6. Μάλιστα, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ότι στην πράξη του ωθήθηκε από μη ταπεινά αίτια, σημείωσε με νόημα ο συνήγορος.

Συνοψίζοντας την τοποθέτησή του, αφού θύμισε ότι οι εντολείς του έχουν πει στο δικαστήριο πως δε θα εφαρμόσει το μοντέλο της ισορροπίας αλλά το κατασταλτικό μοντέλο, ο Σ. Φυτράκης επανήλθε τονίζοντας στους δικαστές πως για κάθε επιμέρους πράξη απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και όχι αυθαίρετες κρίσεις. Αιτιολογία που απαιτεί πλειάδα αποδεικτικών μέσων για κάθε πράξη. Εκλεισε την αγόρευσή του διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το κείμενο που έστειλε η Πόλα Ρούπα στη φάση των απολογιών, που λέει πως ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μια οργάνωση που αγωνίζεται για το γκρέμισμα του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Με μια μακρά αγόρευση, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσε όλα τα επίμαχα ζητήματα που αφορούν τον εντολέα της Κ. Γουρνά, η Μαρίνα Δαλιάνη «κατέλαβε» την υπόλοιπη συνεδρίαση. Εισαγωγικά αναφέρθηκε στην εκτίμηση που περιλαμβάνεται σε απόρρητα έγγραφα του FBI, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία ο ΕΑ είναι οργάνωση που στοχεύει στην κοινωνική επανάσταση, επομένως είναι πολιτικός αντίπαλος του συστήματος. Το πολιτικό υπόβαθρο της δίκης είναι βαθύ, τόνισε, παρά ταύτα το δικαστήριο θα κρίνει ποινικά. Γι’ αυτό και έχει σημασία να τονιστεί εισαγωγικά πως η δίκη γίνεται με ένα ασαφές και αόριστο κατηγορητήριο, που υπονόμευσε εξαρχής τη θέση των κατηγορούμενων.

Η συνήγορος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ιστορία της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας στην Ελλάδα, η διαμόρφωση της οποίας βάδιζε παράλληλα με τις μεγάλες πολιτικές δίκες της 17Ν και του ΕΛΑ. Στην πρώτη δίκη του ΕΛΑ, η πλήρης ένδεια αποδεικτικών μέσων οδήγησε στην παραπομπή κάποιων ανθρώπων ως φυσικών αυτουργών όλων των ενεργειών της οργάνωσης, ενώ το βούλευμα δεν περιλάμβανε ούτε ένα πραγματικό περιστατικό, όπως ακριβώς και το βούλευμα αυτής της υπόθεσης. Επειδή δεν υπήρχε ούτε ένα αποδεικτικό μέσο, επιστρατεύθηκε η λογική της αντικειμενικής συλλογικής ευθύνης, ενάντια στην οποία εξεστράτευσαν μια σειρά θεωρητικοί του Δικαίου. Κι όμως, έρχεται σήμερα ο εισαγγελέας και επαναφέρει ακριβώς την ίδια λογική, προτείνοντας την καταδίκη των τριών μελών του ΕΑ για απλή συνέργεια σε όλες τις ενέργειες της οργάνωσης.

Η συνήγορος χαρακτήρισε απέλπιδα την προσπάθεια του εισαγγελέα να υπερασπιστεί τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, με το επιχείρημα πως όταν ο νομοθέτης τον ψήφιζε, οργανώσεις σαν τον ΕΑ είχε κατά νου. Ο νόμος, όμως, τόνισε η συνήγορος, δεν τυποποιεί στόχους, τυποποιεί πράξεις. Η αντικειμενική συλλογική ευθύνη, που επιβλήθηκε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δεν άντεξε για πολύ. Απορρίφθηκε από ένα δεύτερο πρωτόδικο δικαστήριο για τον ΕΛΑ και μετά ήρθε το Πενταμελές και την απέρριψε και σε δεύτερο βαθμό, τελεσίδικα. Επιστρέφει, όμως, ως φάντασμα σ’ αυτή τη δίκη, με την πρόταση του εισαγγελέα.

Στο επόμενο κεφάλαιο της αγόρευσής της η Μ. Δαλιάνη ασχολήθηκε αναλυτικά με τα νομικά ζητήματα που αφορούν τις διάφορες πράξεις του κατηγορητήριου, όπως η διεύρυνση της έννοιας των κοινωφελών εγκαταστάσεων, έτσι που να πέφτουν μεγαλύτερες ποινές, όπως η δημιουργία ενδεχόμενου δόλου σε εκρήξεις που υπήρξαν τραυματισμοί, χωρίς ευθύνη και παρά την προσπάθεια του δράστη κ.ά.

Για να περάσει αμέσως μετά στο τελευταίο κεφάλαιο της αγόρευσής της, στο ακανθώδες –όπως το χαρακτήρισε– ερώτημα για την ποινική ευθύνη του Κ. Γουρνά (και των άλλων δύο μελών του ΕΑ, βέβαια, αλλά η ίδια μιλούσε για τον Γουρνά) στις επιμέρους πράξεις. Μπορεί ο εισαγγελέας να είπε πως κανείς δεν διώκεται για ιδέες αλλά για πράξεις, μπορεί στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση ο πρόεδρος να είχε δηλώσει πως οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι σε ό,τι δεν αποδειχτεί θα κηρυχτούν αθώοι, όμως στην πρότασή του ο εισαγγελέας εγκατέλειψε την αντικειμενικότητα και κατέφυγε άνευρα σε υποθέσεις και αόριστους συλλογισμούς, χρησιμοποιώντας πληθώρα «μάλλον», «ίσως», «μπορεί» και υποθέσεων, με μοναδικό σκοπό να μη μείνουν ακέφαλες οι ενέργειες του ΕΑ. Ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε την εις άτοπον απαγωγή, καταργώντας την εξατομικευμένη ευθύνη, που απαιτεί το Ποινικό Δίκαιο, και καταφεύγοντας στην αντικειμενική συλλογική ευθύνη.

Η συνήγορος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παλινωδίες και της ίδιας της δίωξης. Οταν συνελήφθησαν κατηγορήθηκαν και οι επτά ως συναυτουργοί των ενεργειών. Η τακτική ανάκριση δεν απέδωσε τίποτα σε βάρος τους και το βούλευμα τους παρέπεμψε όλους για όλα. Ακόμα και για ενέργειες που από τη δικογραφία προέκυπτε ότι συμμετείχαν δύο άτομα. Η δικογραφία έχει πλούσιο υλικό (ειδικά πραγματογνωμοσύνες DNA), στην ανάκριση κατέθεσαν εκατοντάδες μάρτυρες, στη δίκη κλήθηκαν όσοι κρίθηκαν ως οι πιο σημαντικοί, και πάλι δεν προέκυψε τίποτα. Ακόμα και ο τμηματάρχης της Αντιτρομοκρατικής Κ. Παπαθανασάκης, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα για τις ενέργειες, απάντησε «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», θύμισε η Μ. Δαλιάνη. Κι ενώ και ο εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι δεν προέκυψε τίποτα, αντί να προτείνει απαλλαγή, οδηγείται διά της εις άτοπον απαγωγής στην απλή συνέργεια. Φτιάχνει ένα αχρείαστο πολύπλοκο σύστημα συλλογισμών για ν’ απορρίψει την ηθική αυτουργία και με το ίδιο ακριβώς σύστημα οδηγείται στην απλή συνέργεια. Συλλογικοποιεί την ευθύνη και δημιουργεί έναν αντικειμενικό αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα στην ιδιότητα του μέλους και τις ενέργειες της οργάνωσης, παρεκκλίνοντας από την αρχή της εξατομίκευσης της πράξης, που προβλέπει το ισχύον Ποινικό Δίκαιο.

Η συνήγορος απέδειξε ότι ο εισαγγελέας προσπαθεί να συμβιβάσει την παντελή έλλειψη στοιχείων με το ύψος της ποινής. Για να το αποδείξει αυτό παρέθεσε εμπεριστατωμένη νομική επιχειρηματολογία και για την υλική και για την ψυχική συνδρομή, σε συνδυασμό με όλα όσα επικαλέστηκε ο εισαγγελέας και με τα πραγματικά δεδομένα που προέκυψαν στη δίκη. Συμμετείχε ο Γουρνάς στη λήψη των αποφάσεων, λέει ο εισαγγελέας. Προέκυψε; Οχι. Εκφράστηκε με θέρμη υπέρ των ενεργειών της οργάνωσης, λέει ο εισαγγελέας. Σωστά, αλλά αυτό το έκανε εκ των υστέρων, στο δικαστήριο. Επομένως, ποινικοποιείται το φρόνημα. Από πού προκύπτει ότι έγραφε προκηρύξεις, όπως λέει ο εισαγγελέας; Από πουθενά. Παρείχε όπλα, εκρηκτικά και κατάλυμα στους άγνωστους δράστες, επειδή είχε κλειδί της γιάφκας, λέει ο εισαγγελέας. Και πού ξέρουμε ότι και οι άγνωστοι δράστες δεν είχαν επίσης κλειδί; Και πότε το έκανε αυτό; Επίσης δεν ξέρουμε. Ομως η απλή συνέργεια απαιτεί να ορίζεται και ο χρόνος. Για ποιες ενέργειες παρείχε όπλα, εκρηκτικά, κατάλυμα; Πάλι δεν ξέρουμε, ενώ η απλή συνέργεια απαιτεί να ξέρουμε για κάθε πράξη και όχι να χρησιμοποιούμε μια γενική αναγωγή. Αυτό γίνεται πιο προκλητικό αν αναλογιστούμε ότι τα διαμερίσματα είχαν νοικιαστεί μετά από αρκετές ενέργειες του ΕΑ.

Ετσι, δημιουργείται ένα τεκμήριο ενοχής, τόνισε η συνήγορος. Ενας οιονεί αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ ένταξης και πράξης. Η έλλειψη αποδείξεων χρεώνεται στον κατηγορούμενο ως τεκμήριο ενοχής και καταλήγουμε στο συμπέρασμα «αφού είσαι μέλος, κάτι θα έχεις κάνει». Οντως, κάτι θα έχει κάνει ως μέλος της οργάνωσης, τι όμως; Δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να σου πει τι έκανε ως μέλος της οργάνωσης. Κι όταν σου λέει «αποδείξτε το», ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της σιωπής και αυτό δεν μπορεί να αναγορεύεται σε τεκμήριο ενοχής.

Καταλήγοντας, η Μ. Δαλιάνη σημείωσε πως δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που να χρησιμοποιεί αυτό το σχήμα. Υπήρχε μία, η πρώτη απόφαση για την υπόθεση του ΕΛΑ, η οποία διαγράφτηκε με δυο άλλες αποφάσεις, μία του Τριμελούς και την τελεσίδικη του Πενταμελούς. Είναι νομικά τερατώδες το σχήμα που σας πρότεινε να υιοθετήσετε ο εισαγγελέας, είπε απευθυνόμενη στους δικαστές. Ξέρω πως είναι ασφυκτική η πολιτική πίεση για καταστολή. Είναι τεράστια η ευθύνη και τη φέρετε εξ ολοκλήρου. Αν εφαρμόσετε αυτή τη λογική, θα είστε πάλι πρώτοι. Σας καλώ να πάρετε αποστάσεις από τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 11 Μάρτη, με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης του Χριστόφορου Κορτέση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη για τη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 32η συνεδρίαση, Τετάρτη 6.3.13
Επόμενο άρθρο ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 46η συνεδρίαση Παρασκευή, 22.2.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 22 Φεβ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

3 Νοέ 2025, 20:03
Διεθνή

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

3 Νοέ 2025, 19:23
Παιδεία

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

3 Νοέ 2025, 18:15
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo