Οταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα αφεντικά τους, τους εφοπλιστές, οι νεοναζί δε διστάζουν να πετάξουν στα σκουπίδια και τις εθνικιστικές τους κορόνες και τις κορόνες τους ενάντια στο Μνημόνιο και να συνταχθούν στη Βουλή με τη συγκυβέρνηση. Οταν, δε, αποκαλύπτεται η στάση τους, την κάνουν γυριστή και λένε τα γνωστά ψέματα. Αυτό αποδείχτηκε για μια φορά ακόμη κατά την ψήφιση τροπολογίας που αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπουλά ακόμα και κρατικά νησιά (με δήθεν μισθώσεις διάρκειας 99 χρόνων).
ΣΥΡΙΖΑ και Περισσός κατέθεσαν από την αρχή τη διαφωνία τους στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Το κόμμα του Καμμένου παζάρευε. Δεν είχε αντίρρηση με την «αξιοποίηση» (κάποια συμφέροντα δεν κρύβονται), επικαλούνταν όμως εθνικούς λόγους και ζητούσε να υπάρχει ομόφωνη γνώμη των τεσσάρων αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.
Οι Χρυσαυγίτες, όμως, τάχθηκαν από την αρχή αναφανδόν υπέρ της ρύθμισης, ενώ κανονικά θα περίμενε κανείς να σηκώσουν τους εθνικιστικούς τόνους. Ο εισηγητής τους Παναγιώταρος είπε: «Τη δεύτερη τροπολογία που τροποποιεί τις προϋποθέσεις απόκτησης δικαιωμάτων επί ιδιωτικών και δημοσίων νήσων και νησίδων, την υπερψηφίζουμε. Δεν είναι η τέλεια, αλλά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων είναι μια καλή ασφαλιστική δικλίδα για οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πώληση, οτιδήποτε έχει να κάνει με νησίδες και βραχονησίδες στην πατρίδα μας. Εξάλλου ήμασταν εμείς αυτοί που και σε μια αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην Ολομέλεια πριν από μερικούς μήνες είχαμε θέσει το εν λόγω θέμα». Δεν έχουν πρόβλημα να ξεπουληθούν νησιά, φτάνει να μην είναι Τούρκοι οι αγοραστές. «Ποιος ο λόγος να έχουμε στρατό, να έχουμε ναυτικό, να έχουμε τεράστια έξοδα για το ελληνικό κράτος, από τη μια να έχουμε σ’ αυτά τα νησιά στρατό και ναυτικό και από την άλλη να ξεπουλάμε τις μαρίνες, κατ’ αρχήν; Βλέπουμε ότι η όρεξή τους (σ.σ. των Τούρκων) έχει ανοίξει πάρα πολύ -γιατί τα βρήκαν όλα ανοιχτά- να πάρουν νησάκια και βραχονησίδες. Ο Θεός να μας φυλάξει γιατί δεν ξέρουμε και τι άλλο έχουν βάλει στο μάτι. Γι’ αυτό και υπερψηφίζουμε την εν λόγω τροπολογία».
Προς τι η πρεμούρα της υπερψήφισης ειδικά αυτής της ρύθμισης; Μα είναι εφοπλιστές στη μέση. Αυτοί κάνουν μπίζνες στην περιοχή και είναι γνωστό το ενδιαφέρον των νεοναζί για τους κακόμοιρους τους εφοπλιστές που υποφέρουν.
Λίγο αργότερα, ενώ προχωρούσε η σχετική συζήτηση, συνέβη το γνωστό επεισόδιο Κασιδιάρη-Μπουμπούκο. Ο Κασιδιάρης έπαθε μια από τις γνωστές κρίσεις του, στόλισε και τον Μπουμπούκο και τον προεδρεύοντα με διάφορα «γαλλικά» (απασχόλησαν ευρέως την επικαιρότητα) και εκτός εαυτού φώναξε κάποια στιγμή: «Και για να περάσω και στην ουσία του ζητήματος, όσον αφορά τον πατριωτισμό και τις βραχονησίδες, κανένα κράτος, καμμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλά εθνικό έδαφος. Αυτό προσπαθείτε να περάσετε τώρα».
Αμέσως μετά την έκρηξη Κασιδιάρη, πήρε το λόγο ο Παππάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και άρχισε μια ατελείωτη λογοδιάρροια. Χαρακτήρισε «πονηρή» τη διάταξη της κυβέρνησης, αλλά επί της ουσίας συμφώνησε με τον εισηγητή Παναγιώταρο: «Θεωρούμε θετικό να θωρακιστούν αυτές οι αποφάσεις με τη γνώμη των Ελλήνων Αξιωματικών των Γενικών Επιτελείων, παρ’ όλο που και σε αυτό έχουμε ενστάσεις». Για να καλύψει, όμως, και τον Κασιδιάρη και να μην εκτεθούν στην ονομαστική ψηφοφορία (ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε, ενώ λίγο μετά το κόμμα του Καμμένου προσχώρησε στην κυβερνητική πλειοψηφία, μετά από μια διόρθωση που έκανε ο Παναγιωτόπουλος που έτρεξε στη Βουλή για να προλάβει), κατέληξε με τα εξής: «Στην ψηφοφορία που θα γίνει θα είμαστε κάθετα αρνητικοί, παρ’ όλο που τοποθετηθήκαμε αρχικά και είπαμε “Ναι”. Σίγουρα, λέμε “Οχι”, γιατί υπάρχει σ’ αυτήν την τροπολογία το πονηρό “δημόσιο” και το πονηρό “εμπράγματα”».
Ετσι, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά, ενώ προηγουμένως, όταν ο Καραθανασόπουλος του Περισσού τους προκάλεσε ευθέως, λέγοντας πως μολονότι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του πατριωτισμού, δρουν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων των εφοπλιστών, δεν έκαναν καμιά φασαρία. Κάθησαν και άκουγαν σαν κότες. Αν δεν είχε γίνει το επεισόδιο Κασιδιάρη-Μπουμπούκου, μάλλον θα την είχαν κάνει από την ψηφοφορία, όπως κάνουν συνήθως.