Επανερχόμαστε στους «αστερίσκους» του σχεδίου «Αθηνά» για να σχολιάσουμε κάποιες «λεπτομέρειες», που θα έχουν βαριές επιπτώσεις στους φοιτητές και τους μαθητές.
«Λεπτομέρεια» 1η: Εξαγγέλλεται το τέλος των «αιώνιων φοιτητών».
Ο Αρβανιτόπουλος προχωράει παραπέρα και από το νόμο Διαμαντοπούλου. Θέλει να ξεμπερδεύει μια κι έξω με τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», δίνοντας δυο επιπλέον εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους, μια τον Φεβρουάριο και μια τον Ιούνιο, για να ξεκαθαρίσει διά μιας τα μητρώα. Νέο βαρύ πλήγμα θα δεχθούν, λοιπόν, οι φοιτητές, οι προερχόμενοι από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, που οι αντιξοότητες και τα βάρη της ζωής, τους εξανάγκασαν να διακόψουν τη ροή των σπουδών τους. Ακυρώνεται το δικαίωμά τους στη μόρφωση, πάει περίπατο το όνειρό τους, για το οποίο μάλιστα πριν από κάποια χρόνια κοπίασαν σκληρά για να το δουν να γίνεται πραγματικότητα.
Στις συνεντεύξεις που έδωσε για να διαφημίσει και εξηγήσει τη «μεταρρύθμισή» του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Και για αυτό κ. Αυτιά προσπαθούμε, με τις δυο εξεταστικές τις εμβόλιμες των επί πτυχίω που δώσαμε, να απαλλάξουμε τα Πανεπιστήμια από τους αιώνιους φοιτητές γιατί αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στέγασης περισσότερων φοιτητών» (ΣΚΑΙ 17/2).
«Δίνουμε τώρα δύο επιπλέον εξεταστικές επί πτυχίω, μία το Φεβρουάριο και μία τον Ιούνιο, ούτως ώστε όσοι είναι κοντά στο πτυχίο, να πάρουν το πτυχίο τους, όσοι έχουν χρόνια και για τους Χ λόγους δεν κατάφεραν να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά και για να καθαρίσουμε τα μητρώα, γιατί όλη αυτή η συνύπαρξη των παλιών, αιωνίων φοιτητών δίνει επιπρόσθετα βάρη στα Ιδρύματα» (ΒΗΜΑ FM 4/2).
Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, ακόμη μια φορά ότι η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή στις επιταγές του Μνημόνιου επέβαλε και το σχέδιο «Αθηνά», βασικός στόχος του οποίου είναι η δραματική συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το αποφασιστικό χτύπημα της τάσης της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, στις «χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για το σχέδιο ‘’Αθηνά’’» αναφέρεται:
«Συνολικά, 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία ‘’μετακινούνται’’ από τη σημερινή τους έδρα. Ομως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους επί πτυχίω φοιτητές».
Δηλαδή, ως το Σεπτέμβρη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (με συμμετοχή στις εξεταστικές ή με αυτόματη διαγραφή από τα μητρώα, εφόσον δεν προσέλθουν σ’ αυτές) θα έχουν ξεμπερδέψει με 4.729 φοιτητές μόνο από τα Τμήματα που «μετακινούνται».
Η μαχαιριά, λοιπόν, θα είναι βαθιά. Πολύ αέρα έχουν πάρει εκεί στο Μαρούσι και δε θ’ αργήσει ο καιρός που θα τα βρουν μπαστούνια.
«Λεπτομέρεια» 2η: Εξαγγέλλονται εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο για τα Πρότυπα Σχολεία.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» ο Αρβανιτόπουλος δήλωσε: «Να πω, επίσης, ότι μαζί με τον Υφυπουργό, σχεδιάζουμε την επόμενη εβδομάδα, να αλλάξουμε οριστικά το Χάρτη των Προτύπων Σχολείων. Ο θεσμός αυτός πρέπει να ενισχυθεί με εισαγωγικές εξετάσεις, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, όπως συνέβαινε παλιά, γιατί αυτά τα σχολεία δεν αποτελούν σχολεία ‘’ελίτ’’, αποτελούν Σχολεία Αριστείας και πρέπει να τα ενισχύσουμε».
Πέρα από το γεγονός ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν την σπουδάζουσα «ελίτ» από τα γεννοφάσκια της, στην οποία, προφανώς, θα ανήκουν παιδιά από μεσαία και ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, που θα έχουν όλα τα «προσόντα» για να υπερβαίνουν τους ταξικούς φραγμούς, μεταξύ των οποίων και τις εξετάσεις (σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα η εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία γίνεται με κλήρωση), υπάρχει και το εξής ερώτημα: Ποιος μας λέει ότι μεθαύριο δεν θα μπουν εξετάσεις και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αφού η υποχρεωτική εκπαίδευση τερματίζεται στα εννέα χρόνια; Ή ότι δε θα γενικευτεί το μέτρο σε όλη την εκπαίδευση, αφού στόχος είναι στο τέρμα της δευτεροβάθμιας να καταλήγουν όλο και πιο λίγοι μαθητές, ώστε να αποσυμφορείται και η πίεση για πανεπιστημιακές σπουδές; Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, λέει μια λαϊκή παροιμία και οι εκπρόσωποι των συμφερόντων του συστήματος έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ακόρεστη πείνα.
Γ. Γκ.