«Πετύχαμε ένα διττό στόχο: την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου». Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μετά την ανακοίνωση της πρώτης δόσης των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ (θ’ ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις αυξήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013).
Πόσο αυξάνονται τελικά τα τιμολόγια; Ελα μου ντε! Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν πάντοτε ένας γρίφος. Δεν είναι σαν τα εισιτήρια, ας πούμε, που υπολογίζεις αμέσως την αύξηση. Υπάρχουν ένα σωρό χρεώσεις (πέρα από την κατανάλωση ρεύματος) και υπάρχει και κλιμάκωση ανάλογα με την κατανάλωση. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κάποιους πίνακες με παραδείγματα, για να ‘χουν να γράφουν τα παπαγαλάκια. «Ξέχασε», όμως, ν’ αναφέρει οτιδήποτε για τη μεγάλη αύξηση στην κατηγορία μέχρι τις 800 κιλοβατώρες (kwh), που ξεπερνά το 25%. Οταν ο Μ. Παπαγεωργίου ρωτήθηκε σχετικά, σε ραδιοφωνική του εμφάνιση, είπε ότι σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα εξοχικά σπίτια. Μ’ άλλα λόγια, όποιος έχει ένα σπίτι στο χωριό, καλύτερα να προμηθευτεί γεννήτρια, γιατί το νταβατζιλίκι θα είναι αβάσταχτο από τώρα και στο εξής.
Πριν δούμε αναλυτικότερα τις αυξήσεις, πρέπει να ξανατονίσουμε ότι αυτές είναι μόνο η πρώτη δόση (γεγονός που κρύβει η κυβερνητική προπαγάνδα, μολονότι είναι αποφασισμένο και συμφωνημένο με την τρόικα) και ν’ απαντήσουμε σ’ ένα κρίσιμο ερώτημα: γιατί η τρόικα επέβαλε αυτές τις αυξήσεις; Τι την ενδιαφέρει αυτή, όταν η ΔΕΗ δεν επιχορηγείται από το ελληνικό κράτος, αλλά είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ, αλλά για τους ιδιώτες που θα μπουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτούς στρώνει το τραπέζι. Τον Ιούνη απελευθερώνονται τα οικιακά τιμολόγια (που σημαίνει ότι δε θα τα καθορίζει το κράτος) και η τρόικα με την κυβέρνηση σπεύδουν να περάσουν τρεις γύρους αυξήσεων, ώστε να διαμορφωθεί μια πολύ ψηλή βάση.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται σε τελικές συνολικές χρεώσεις στο οικιακό τιμολόγιο ανά κατηγορία κατανάλωσης. Σύμφωνα μ’ αυτή την ανακοίνωση, η τελική συνολική χρέωση αυξάνεται από 25,2% για κατανάλωση 0-800 kwh, μέχρι 10,55% για κατανάλωση από 3.001 kwh και πάνω. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι όσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Αντί για κλιμάκωση των αυξήσεων, έχουμε αποκλιμάκωσή τους, ώστε να πληγούν κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά.
Από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, όμως, πληροφορούμαστε τις αυξήσεις με τιμές ανά kwh, που είναι διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες, διότι η κυβέρνηση έκανε διάφορες αλχημείες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η ΔΕΗ, οι αυξήσεις της τιμής ανά kwh κυμαίνονται από 38,54% για καταναλώσεις 0-800 kwh, μέχρι 11,98% για καταναλώσεις πάνω από 2.000 kwh. Και πάλι είναι φθίνουσα η κλιμάκωση, οι αυξήσεις όμως είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που έδωσε η κυβερνητική προπαγάνδα. Υπάρχει μόνο μείωση του παγίου από 800 kwh και πάνω, από 9,20 σε 4,80 ευρώ και μ’ αυτή τη μείωση έπαιξε η κυβερνητική προπαγάνδα.
Η κυβερνητική προπαγάνδα έκανε κι άλλη μια λαθροχειρία. Ανακοίνωσε κλίμακα με 7 κατηγορίες κατανάλωσης, όμως αυτές οι κατηγορίες δεν προκύπτουν από διαφορές κατανάλωσης, αλλά από άλλα στοιχεία του τιμολογίου. Οι κατηγορίες κατανάλωσης ήταν τέσσερις και μειώθηκαν σε τρεις. Καταργήθηκε η κατηγορία 801-1.000 kwh και έτσι θα υπάρξει και απ’ αυτή τη ρύθμιση επιβάρυνση για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση.
Ολο το παιχνίδι των εντυπώσεων, λοιπόν, παίχτηκε στις τεράστιες αυξήσεις της τιμής ανά kwh και στη μείωση του παγίου, καθώς και στη μείωση των χρεώσεων δικτύου, που είχε γίνει πριν τις γιορτές. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο φαίνεται καθαρά ότι το παιχνίδι παίζεται για τους ιδιώτες που θα μπουν στην παραγωγή. Ανεβαίνει η τιμή ανά kwh, που θα τους εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη στο μέλλον, ενώ η μείωση κάποιων παγίων είναι προσωρινό προπαγανδιστικό τέχνασμα. Κάποια στιγμή θα αυξηθούν και πάλι και τα πάγια, στο όνομα διάφορων αναγκών. Χρόνια τώρα αυτό γίνεται.