Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη
  • Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ
  • Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν
  • 30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία
  • Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!
  • Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ξανά για το σκάνδαλο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής
Περιβάλλον

Ξανά για το σκάνδαλο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Ιαν 2013, 00:00

Σήμερα κατεβαίνουν στην Αθήνα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που εδώ και καιρό δίνουν έναν μαχητικό αγώνα για να προστατεύσουν τον τόπο τους από την καταστροφή που θα επιφέρει η εγκατάσταση και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού, που προωθεί μια καναδική εταιρία με εγχώριο συνεταίρο της τον πανίσχυρο Μπόμπολα. Αυτός ο αγώνας όχι μόνον αξίζει, αλλά απαιτεί την αλληλεγγύη μας. Γιατί είναι δίκαιος και γιατί θάβεται από τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων».

Η εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού στο αιωνόβιο δάσος των Σκουριών είναι ένα σκάνδαλο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ενα σκάνδαλο που εξελίσσεται με κουρέλιασμα της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε προηγούμενο άρθρο μας περιγράψαμε αναλυτικά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο εννιάμηνο Γενάρη- Σεπτέμβρη του 2012, που αποσκοπούν στην παράκαμψη του ελέγχου της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) ή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και στην «έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΓΟΚ για την κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου εμπλουτισμού στη θέση Σκουριές».

Στις 14 Απρίλη του 2012, η «Ελληνικός Χρυσός» είχε καταθέσει Αρχιτεκτονική Μελέτη στην Πολεοδομία Αρναίας, προκειμένου να διαβιβαστεί στην ΕΠΑΕ Χαλκιδικής. Μετά  από πέντε μήνες, στις 10 Σεπτέμβρη του 2012, η εταιρία «ανακάλυψε» ότι εκ παραδρομής έστειλε τον φάκελο με την αρχιτεκτονική μελέτη για έλεγχο από την ΕΠΑΕ, επειδή δεν χρειάζεται τέτοιος έλεγχος! Και πήρε πίσω το φάκελο.

Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Αρναίας Χαλκιδικής έστειλε δύο έγγραφα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ρωτούσε αν έχει βάση η άποψη της εταιρίας. Στο έγγραφό του, με αριθμό πρωτοκόλλου 1506/14-09-2012, ο προϊστάμενος εξέφρασε και την άποψη της υπηρεσίας του. Παραθέτουμε απόσπασμα του εγγράφου, στο οποίο εισαγωγικά αναφέρεται και η άποψη της εταιρίας:

«Με το ανωτέρω α) σχετικό κατά την υποβολή αιτήματος για έγκριση δόμησης ειδικού κτιρίου και συγκεκριμένα εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, οι αιτούντες την έγκριση αναφέρουν ότι για την έκδοσή τους δεν απαιτείται έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΕΠΑΕ ως σήμερα) διότι η αξιολόγηση ως προς τη σχέση και την σύνθεση των όγκων και των όψεων καθώς και η ενταξιμότητα του έργου στο φυσικό περιβάλλον, έχουν αξιολογηθεί με την ΚΥΑ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου καθώς και διότι κατά την άποψη των αιτούντων στο ίδιο έργο δεν εμπίπτει στις κατηγορίες του άρ. 21 του  Ν. 4030/2011. Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, βάσει του Ν 4030/2011 αρ.21 παρ.1α, για τα ειδικά κτίρια απαιτείται έγκριση του ΣΑ (Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής)».

Από τη μια η θέση αυτή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας και από την άλλη η μη γρήγορη διατύπωση γνώμης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης θορύβησαν την «Ελληνικός Χρυσός» και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τους θορύβησαν, γιατί η εταιρία προχώρησε σε παράνομες κατασκευές και γιατί οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Χαλκιδικής ενάντια στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού πιέζουν συνέχεια, όχι μόνο για το γκρέμισμα των παράνομων αυτών εγκαταστάσεων, αλλά και για να μην «περπατήσει» η κακόφημη αυτή επένδυση που καταστρέφει όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και το λαό της Χαλκιδικής.

Τι ενέργεια έκανε το ΥΠΕΚΑ; Αφησε κατά μέρος τα προσχήματα και με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης απαίτησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εκδώσει άποψη υπέρ της εταιρίας.

Στις 30 Νοέμβρη του 2012, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έστειλε στη Διεύθυνση που προαναφέραμε το έγγραφο Χ1257/10.9.12 της «Ελληνικός Χρυσός», έγγραφο που είχε στείλει στις 10 Σεπτέμβρη και στην Πολεοδομία Αρναίας και με το οποίο, όπως προαναφέραμε, η εταιρία έπαιρνε πίσω την προσφυγή της στην ΕΠΑΕ και ισχυριζόταν ότι δεν απαιτούνταν έγκριση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης από την ΕΠΑΕ και ότι ο φάκελος κατατέθηκε εκ παραδρομής. Αυτή η ενέργεια είναι πρωτάκουστη και ιδιαίτερα προκλητική. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει μια Διεύθυνση ενός υπουργείου να υποδείξει, άμεσα ή έμμεσα, σε Διεύθυνση άλλου υπουργείου ποια θέση πρέπει να πάρει σε ένα ζήτημα. Ιδού το πειστήριο της προκλητικής παρέμβασης: «Σας διαβιβάζουμε το σχετικό έγγραφο της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες λόγω αρμοδιότητας (…) ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους».

Εάν η Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε τη θέση της εταιρίας και του ΥΠΕΚΑ, η Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ δε θα ενοχλούνταν καθόλου από την όποια «καθυστέρηση» στην έκδοση της άποψής της. Οπως δείχνουν τα πράγματα, αλλά και το ρεπορτάζ που κάναμε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ έμαθαν ποια θα είναι η πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και προχώρησαν σ’ αυτή την προκλητική παρέμβαση προκειμένου να εξαναγκάσουν τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ευθυγραμμιστεί μαζί τους.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, όμως, δεν ευθυγραμμίστηκε μαζί τους και αποφάσισε να τηρήσει την αστική νομιμότητα. Στις 18 Δεκέμβρη του 2012, έστειλε την πρότασή του (με αριθμό πρωτοκόλλου 8459/18.12.12) τόσο στην Πολεοδομία της Αρναίας όσο και στην «Ελληνικός Χρυσός». Παραθέτουμε μικρό απόσπασμα: «Μετά το παραπάνω (1) σχετικό… και αφετέρου το γεγονός ότι το ερώτημα αφορά, σύμφωνα με το (1) σχετικό, “ειδικό κτίριο”, έχουμε την άποψη ότι απαιτείται η έγκριση του ΣΑ (Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής)».

Σίγουρα, αυτή η εξέλιξη δεν ήταν ευχάριστη για την εταιρία και το ΥΠΕΚΑ, γιατί παρατείνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται σ’ αυτούς από το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής, που εκτός από το βασικό τους αίτημα να σταματήσει η κακόφημη «επένδυση» της εταιρίας, απαιτούν άμεσα να γκρεμιστούν τα κτίρια που έχτισε παράνομα.

Στις 12 Δεκέμβρη του 2012, δημοσιεύθηκε, στο πλαίσιο της Διαύγειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της, με την οποία συγκροτήθηκαν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, η πρόταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού έχει σταλεί στο ΣΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και σύμφωνα με το νόμο 4030/2011 αυτό είναι υποχρεωμένο να εκδώσει την πρότασή του μέσα στο Φλεβάρη. Ο χρόνος που δίνεται στο ΣΑ για να βγάλει την πρότασή του είναι 30 ημέρες. Με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει εκτιμούμε ότι το ΣΑ οφείλει να βγάλει την πρόταση στις αρχές Φλεβάρη.

Δεν μπορούμε να προδικάσουμε ποια θα είναι η πρόταση του ΣΑ. Υποθέτουμε, ότι τα μέλη του είναι έμπειρα, ότι δε θα υποκύψουν στις πιέσεις του ΥΠΕΚΑ και της εταιρίας και ότι θα εκδώσουν μια πρόταση που θα βάζει φρένο στο καταστροφικό έργο της εταιρίας.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις φρόντισε ο πρώην ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, που στο νόμο 4030/2011 εισήγαγε τα άρθρα 26, 27, 28 και 29, με τα οποία προβλέπονται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), οι αρμοδιότητες, η σύνθεση και η λειτουργία του. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του ΚΕΣΑ είναι και να εφεσιβάλλει αποφάσεις των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Ετσι, το ΥΠΕΚΑ περιμένει στη γωνία το ΣΑ για την πρόταση που θα βγάλει και θα δράσει ανάλογα, προκειμένου να προχωρήσει η καταστροφική επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός».

ΥΓ: Τον Οκτώβρη του 2012, κλιμάκιο της Πολεοδομίας Αρναίας επισκέφθηκε για έρευνα, μετά από καταγγελία, ένα μέρος των εγκαταστάσεων της εταιρίας. Μετά την επίσκεψη δεν έβγαλε κανένα πόρισμα και κατά συνέπεια δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο στην εταιρία. Στις 5 Δεκέμβρη του 2012, πάλι το ίδιο κλιμάκιο της Πολεοδομίας επισκέφθηκε τις ίδιες εγκαταστάσεις και, σύμφωνα με τον προϊστάμενό της, εντόπισε τις ίδιες παραβάσεις που είχε διαπιστώσει και τον Οκτώβρη. Οταν ρωτήθηκε από εμάς, γιατί δεν επέβαλε τα πρόστιμα τον Οκτώβρη, αφού από τότε διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις, μας απάντησε ότι δεν είχε προσωπικό!! Αυτός ο ισχυρισμός είναι κάλπικος. Απλά προσπάθησε να καλύψει το ότι τώρα πια δεν μπορούσε να μην επιβάλει τα πρόστιμα. Υπάρχει και άλλο θέμα, όμως. Πιο μέσα στις Σκουριές η εταιρία, πέρα από την παράνομη καταστροφική επέμβαση με το ξεπάτωμα μεγάλου τμήματος του δάσους, έκανε πολλές παράνομες οικοδομικές εργασίες, αλλά ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Αρναίας αρνείται πεισματικά να πάει να κάνει έλεγχο, παρά τις συνεχείς καταγγελίες μας. Ετσι, η εταιρία κερδίζει χρόνο και με την κυβερνητική στήριξη προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παράνομη οικοδομική της δραστηριότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 18η συνεδρίαση, Τετάρτη 9.1.13
Επόμενο άρθρο Νέα δίκη για την ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 19η συνεδρίαση, Δευτέρα 14.1.13

Σχετικά Αρθρα

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

Περιβάλλον 15 Αυγ 2025, 17:54
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

Ημέρα μυοσκελετικού τραύματος.

Ημέρα υπέρ των κακοποιημένων παιδιών.

Μαλάουι: Ημέρα μητέρας.

1920 : Ο Μάικ Φίτζεραλντ γίνεται ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας (Ιρλανδία).

1941: Οι ναζί εκτελούν 250 άνδρες 16-60 ετών των χωριών Ανω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός γερμανού στρατιώτη.

1974: Ιδρύεται η ΟΝΝεΔ.

2006: Η Λατίφα αλ Γκαούντ εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Μπαχρέιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo