Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας
  • Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα
  • Kαρανικομπουμπουκίαση
  • Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη
  • Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Ιούλ 2012, 00:00

♦ …και διηγώντας τα να κλαις

Θα μπορούσαμε να το βάλουμε και ως κουΐζ: Ποιος είναι ο καλλονός που ποζάρει με τόσες μοντέλες να τον υπηρετούν σαν ταπεινές δούλες; Εμείς, όμως, με τα προσωπικά δράματα των ανθρώπων δεν παίζουμε. Εμείς θλιβόμαστε βαθύτατα που βλέπουμε τον πρόεδρο Χεριχέρη εκτός Βουλής να βολοδέρνει από δω κι από κει, στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Πού ο λαμπρός ζεν πρεμιέ με τη φαβορίτα και το κατάμαυρο μαλλί, που έκαιγε καρδιές ως ιδιοκτήτης πρακτορείου μοντέλων στο Κολωνάκι (παρακαλούμε τα κακεντρεχή σχόλια να λείπουν). Το μαλλί από μαύρο έγινε κομοδινί (καμιά φορά και λίγο διαφορετικό – άτιμο πράμα οι βαφές) και η πιάτσα των μοντέλων άλλαξε. Πλέον, ούτε σαν Καρατζαφύρερ δεν μπορεί να μοστράρει. Ο Μάκης, ο Αδωνις, ο Κυριάκος, ο Θάνος τον παράτησαν μόνο κι έρημο και στο έδρανο που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ευμεγέθους περιφέρειάς του στρογγυλοκάθησε ένας άλλος φύρερ, με έδρα όχι το Κολωνάκι, αλλά το New Dream της πλατείας Αττικής. Πάει, χάλασε και ο νεοφασισμός.

♦ Σαν το λαγό

«Αν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είχαν αναδείξει κυβέρνηση της Αριστεράς, η εικόνα σήμερα σε όλη την Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα θα ήταν το επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και ο εμβρυουλκός μεγάλων ανατροπών». Τάδε έφη Τσίπρας, στη συνεδρίαση της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην «Αθηναΐδα». Οποιος γνωρίζει έστω και λίγο τι σημαίνει ΕΕ, τι σημαίνει ανταγωνισμός σε επίπεδο ΕΕ, πώς καθορίζεται αυτός ο ανταγωνισμός (από τη δύναμη του κεφάλαιου, που η κυβέρνηση κάθε χώρας καταθέτει στο τραπέζι του παζαριού, και από τίποτ’ άλλο), μπορεί να καταλάβει πως αυτές οι αλαζονικές τοποθετήσεις μοιάζουν με τις παπαρολογίες του λαγού στο γνωστό ανέκδοτο. Με τη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις λέει από το απάγγιο της αντιπολίτευσης, με τη βεβαιότητα ότι δε θα βρεθεί μπροστά στο λιοντάρι για να πει την επίσης γνωστή φράση: «λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα». Αν και όταν βρεθεί στην κυβέρνηση, ξέρουμε πολύ καλά ότι θα γίνει λαγός. Αλλωστε, προεκλογικά, και μόνο με την πίεση από δηλώσεις και δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη μια κωλοτούμπα μετά την άλλη.

♦ Μυρίστηκαν ψητό

Ως γνωστόν, το παπαδαριό έχει ιδιαίτερα ευαίσθητη μύτη, όταν πρόκειται για ψητό. Δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη. Κι όταν πρόκειται για κρατικό «ψητό», βάζουν μπροστά τα «κονέ» που έχουν αναπτύξει με πολιτικούς παράγοντες. Ενας τέτοιος πολιτικός παράγοντας, γνωστός για τις σχέσεις του με το παπαδαριό, από το οποίο αντλεί εκλογική στήριξη, είναι ο βουλευτής της ΝΔ και νυν υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, που από τη μέρα της τοποθέτησής του έχει ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, λες κι αυτός διοικεί το υπουργείο και όχι ο υπουργός Ν. Βρούτσης. Ο Νικολόπουλος, λοιπόν, όπως μας ενημέρωσε με δελτίο Τύπου, συναντήθηκε με τον αρχιγραμματέα της αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον πρωτοσύγκελο του Ιερώνυμου και «κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο εκφράστηκε το ενδιαφέρον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για συμμετοχή της σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς επίσης και σε κάθε δράση που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας, τη στήριξη των απόρων και ιδιαίτερα των αστέγων πολιτών». Ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε ότι «εμείς ως υπουργείο, στηριζόμαστε στην Ελληνική Εκκλησία και θα την στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ώστε μια νέα ελπίδα να φωτίσει ακόμα και τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε η οικονομική κρίση στον τόπο μας».

Κοντολογίς, ψήνεται «βουτιά» του παπαδαριού και στα κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας. Αν δεν κάνουμε λάθος, μέχρι τώρα μ’ αυτό το υπουργείο δεν είχαν νταραβέρια οι ΜΚΟ των δεσποτάδων. Είδαν ότι υπάρχουν κάποια κονδύλια για ψευτοδράσεις υπέρ των ανέργων και σκέφτηκαν να μπουν και αυτοί στο φαγοπότι. Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες…

ΥΓ: «”Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, και μέσω αυτού στην Εκκλησία της Ελλάδος, η σημερινή κυβέρνηση βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην μεγάλη προσπάθεια ανάσχεσης της φτώχειας και της ύφεσης” τόνισε με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Νικολόπουλος, υπογραμμίζοντας την βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένο διάγραμμα δράσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία που τόσα πολλά προσφέρει στην κοινωνία, να προσφέρει ακόμα περισσότερα με την βοήθεια της επίσημης ελληνικής Πολιτείας» (από δελτίο Τύπου του υφυπουργού Εργασίας). Λίγες ώρες αργότερα, ο Νικολόπουλος, με τους μισούς γενικούς γραμματείς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου Εργασίας μαζί του, μετέβη στην αρχιεπισκοπή και συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο και τους συνεργάτες του. Εκεί συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια Επιτροπή «με στόχο τον σχεδιασμό και την υποβολή συγκεκριμένων δράσεων κατά της ανεργίας, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται ξεδιάντροπα: «Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε την ανάγκη της Ελληνικής Εκκλησίας να πληροφορείται τις δράσεις που σχεδιάζονται και εκπονούνται με Κοινοτικούς ή άλλους πόρους, ώστε να μπορεί να ενισχύει τις ποικίλες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της».

♦ Τζάμπα μάγκες

Με δριμύτητα καταγγέλλουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, διότι –όπως λένε– δεν απαίτησε ίδια μεταχείριση με την Ισπανία, ώστε «να βγάλει από την πλάτη του φορολογούμενου 50 δισ. που πηγαίνουν για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και προστίθενται στο δημόσιο χρέος» (Παπαδημούλης, «Στο Κόκκινο», 2.7.12).

Ηταν άραγε αυτό θέση του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι και θα έκανε σκληρή διαπραγμάτευση; Ολοι θυμόμαστε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ένα θετικό και απαραίτητο στοιχείο της δανειακής σύμβασης (Μνημόνιο-2) και να θέτει ένα μόνο θέμα: να μην εκδοθούν προνομιούχες μετοχές (χωρίς δικαίωμα ψήφου), αλλά κοινές μετοχές (με δικαίωμα ψήφου), ώστε το κράτος να ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφάλαιου των τραπεζών, αφού θα είναι αυτό που θα δανειστεί τα κεφάλαια για την ανακεφαλαίωσή τους. Ποτέ και πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε ζήτημα διεκδίκησης να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών απευθείας από τους Μηχανισμούς της ΕΕ και όχι μέσω δανείων του ελληνικού κράτους.

Η υπόθεση αυτή έχει και άλλες, σοβαρότερες πτυχές (βλέπε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο, σε άλλες σελίδες της εφημερίδας), εμείς όμως στεκόμαστε μόνο σ’ αυτό. Με την ίδια ευκολία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη σημερινή συγκυβέρνηση ότι δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα στη σύνοδο κορυφής, μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ετοιμαζόταν για διαπραγμάτευση «με κατεβασμένα τα χέρια», αφού ουδέποτε δε διετύπωσε σχετικό αίτημα. Ας μην κάνουν τους μάγκες, λοιπόν, γιατί είναι τζάμπα μάγκες.

♦ Απατεωνίστικη ιδεοληψία

«Η περαιτέρω εμμονή στο αποτυχημένο Μνημόνιο συνιστά νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» είπε ο Τσίπρας στο συνέδριο του Economist. «Σε κάθε περίπτωση, υποδηλώνει την υποχώρηση του ορθού λόγου έναντι του δογματισμού» συμπλήρωσε. Και μας έριξε στο καναβάτσο με το τελευταίο: «Είναι ήττα της Δημοκρατίας από τον ακραίο φανατισμό». Γαμώ την ιδεοληψία σας, το δογματισμό σας και τον ακραίο φανατισμό σας, γαμώ. Τελικά, αυτά φταίνε για όλα. Και δεν έχει βρεθεί ένας έξυπνος κεφαλαιοκράτης, βιομήχανος, τραπεζίτης, μεγαλέμπορος, ένας επιστήμονας έστω, να τους πει ότι καταστρέφουν την οικονομία με την ιδεοληψία, το δογματισμό και το φανατισμό τους. ‘Η μήπως ιδεοληπτικοί, δογματικοί και φανατικοί στην πολιτική απατεωνιά είναι ο Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑίοι; Που λένε τέτοιες παπάρες, για να κρύψουν το γεγονός ότι αυτή η πολιτική μια χαρά επιτυχημένη είναι για τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας;

♦ Γελοιότητες

Στις 26 Ιούνη, ο Δ. Χατζησωκράτης, μεγαλοστέλεχος της ΔΗΜΑΡ και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κουβέλη, φρόντισε να διοχετεύσει στα ΜΜΕ (χωρίς πάντως να δώσει κάποιο επίσημο κείμενο), ότι υπέβαλε την παραίτησή του από επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, χολωμένος επειδή ο Κουβέλης τον άφησε εκτός Βουλής, επιλέγοντας την έδρα στη Β’ Αθήνας και όχι αυτή της Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 2 Ιούλη, ο Χατζησωκράτης συνόδευσε τον Κουβέλη στο σπίτι του Σαμαρά στην Κηφισιά και μαζί με τους Λαζαρίδη (ΝΔ) και Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) πήρε μέρος στη σύσκεψη της συγκυβερνώσας τρόικας και του οικονομικού επιτελείου. Χατζησωκράτης, Λαζαρίδης και Σκανδαλίδης είναι αυτοί που έφτιαξαν την «προγραμματική συμφωνία» των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο παραιτηθείς ξεπαραιτήθηκε, προσφέροντας μια ακόμη εικόνα γελοιότητας στην αστική πολιτική ζωή της Ελλάδας.

► Αιδήμων σιωπή

Εκεί που ξέραμε ότι είχε διαμορφωθεί ο «άξονας του Νότου» με Ολάντ-Μόντι-Ραχόι, βρεθήκαμε με «άξονα» μόνο Ιταλίας-Ισπανίας στη σύνοδο κορυφής της 28ης-29ης Ιούνη. Το συνέβη; Ο γερμανογαλλικός άξονας λειτούργησε και πάλι, ο Ολάντ συναντήθηκε με τη Μέρκελ στο Παρίσι, μια μέρα πριν τη σύνοδο κορυφής και πίσω από τους τοίχους του Ελιζέ «τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε». Ο Ολάντ, δηλαδή η Γαλλία, πήρε το Σύμφωνο Ανάπτυξης που ζητούσε (οι γαλλικές εταιρίες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος) και ο Ολάντ άφησε τη Μέρκελ να ψαλιδίσει τα αιτήματα των Μόντι-Ραχόι, φέρνοντας τις τελικές αποφάσεις στα μέτρα της γερμανικής πολιτικής.

Εδώ στην Ελλάδα, όμως, είχαν δημιουργήσει διαφορετικές προσδοκίες. Ο «άξονας του Νότου» είχε σαν ηγετική φυσιογνωμία τον Ολάντ, που ήταν άλλωστε και το φρέσκο πρόσωπο, που υποτίθεται ότι άλλαξε τις ισορροπίες. Γι’ αυτό και τα αστικά ΜΜΕ «τήρησαν αιδήμονα σιωπή» που έλεγαν και οι παλιοί δημοσιογράφοι. Επειδή, δε, δεν μπορούσαν να πάρουν «με τις πέτρες» τον Ολάντ, έγραψαν ότι ο Ολάντ προσέφερε «διακριτική στήριξη» στους Μόντι-Ραχόι. Πώς προσέφερε διακριτική στήριξη, όμως, όταν  το Σύμφωνο Ανάπτυξης υπήρξε κοινή γερμανογαλλική πρόταση και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι Μόντι και Ραχόι απείλησαν ότι θα βάλουν βέτο σ’ αυτό το Σύμφωνο; Δεν γίνεται ο Ολάντ να είναι και με τη Μέρκελ στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και με τους Μόντι-Ραχόι που απειλούσαν ότι θα μπλοκάρουν την κοινή γερμανογαλλική πρόταση.

Στην τελευταία σελίδα του προηγούμενου φύλλου της «Κ» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Στα ύψη ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων», στο οποίο περιγραφόταν αυτός ο ανταγωνισμός ως σύγκρουση με βάση τη δύναμη του κεφάλαιου που κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο εκπροσωπεί. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 27η συνεδρίαση Παρασκευή, 6.7.12
Επόμενο άρθρο Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 28η συνεδρίαση, Δευτέρα 9.7.12

Σχετικά Αρθρα

Kαρανικομπουμπουκίαση

Κόντρες 22 Οκτ 2025, 10:54

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Κόντρες 21 Οκτ 2025, 11:55

H επιτομή της βαρβαρότητας

Κόντρες 17 Οκτ 2025, 19:06

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

Κόντρες 16 Οκτ 2025, 20:52

Καμαρώνουν για τα καμένα

Κόντρες 15 Οκτ 2025, 22:14

Αλέξη εσύ σούπερ σταρ…

Κόντρες 6 Οκτ 2025, 15:18
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας

22 Οκτ 2025, 20:45
Καταστολή

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

22 Οκτ 2025, 14:50
Κόντρες

Kαρανικομπουμπουκίαση

22 Οκτ 2025, 10:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Κόντρες

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

21 Οκτ 2025, 11:55
Πολιτική

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

21 Οκτ 2025, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

Ημέρα οικολογικού χρέους.

1906: Σε διαδικασία εκτέλεσης τριών εφήβων αναρχοκομουνιστών στη Ρίγα (κατηγορούμενων για ληστεία), το εκτελεστικό απόσπασμα σκόπιμα κι επανειλημμένα δεν βρίσκει στόχο, οδηγώντας σε νευρική κρίση τον επικεφαλής αξιωματικό.

1931: Ο Αρης Βελουχιώτης μεταφέρεται στη Γαύδο μαζί με άλλους εβδομήντα εξόριστους.

1941: Οι ναζί εκτελούν 135 άντρες στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

1949: Ιδρύεται ο ΟΤΕ ως ΑΕ με αποκλειστικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

1949: Συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Αναγνωστάκης μαζί με άλλους 68 αριστερούς.

1951: Συλλαμβάνεται ο διευθυντής του περιοδικού «Ανταίος» Δημήτρης Μπάτσης.

1953: Απολύονται οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης και 32 κοινοτήτων.

1967: Πρώτες συλλήψεις (πέντε) μελών της ΔΑ.

1967: Ανακαλύπτεται μέσα στο δικαστικό μέγαρο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Σύλληψη τριών μελών του ΕΔΚ που ετοιμάζονται να τοποθετήσουν εννιά βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες του κέντρου της Αθήνας, εξάρθρωση της οργάνωσης την ίδια μέρα με τη σύλληψη άλλων τεσσάρων.

1974: Συλλαμβάνονται οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου.

1977: Βόμβα σε super market χουντικού στο Ηράκλειο Κρήτης.

1983: Βομβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά μέσα στην αμερικανική βάση πεζοναυτών στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 241 αμερικανούς στρατιώτες. Σχεδόν ταυτόχρονα 58 γάλλοι στρατιώτες σκοτώνονται σε κοντινή δική τους βάση σε άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

1998: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης πυροβολεί και σκοτώνει τον δεκαεπτάχρονο γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo