♦ Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η ΓΣ της Super League, με πρώτο θέμα τις «προτάσεις ως προς την αναδιαμόρφωση των συνεπειών εκ της μη λήψης άδειας για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 καθώς και την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος 2012-2013». Σε απλά ελληνικά, οι εκπρόσωποι των ομάδων συγκεντρώθηκαν για ν’ αλλάξουν την απόφαση που είχαν πάρει πριν τρεις περίπου μήνες, σύμφωνα με την οποία η «τιμωρία» για όσες ομάδες δεν κατάφερναν να πάρουν την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα θα ήταν η απαγόρευση μεταγραφών και όχι ο υποβιβασμός στη μικρότερη κατηγορία. Η νέα απόφαση της ΓΣ της Λίγκας μετρίασε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις και πλέον οι έξι ομάδες που δεν έχουν άδεια συμμετοχής έχουν δικαίωμα να κάνουν συνολικά τρεις μεταγραφές ή ανανεώσεις ή δανεισμούς παικτών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, ενώ η υποχρέωση να πάρουν έλληνες παίκτες έως 22 ετών έγινε πλέον έως 24 ετών.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι δώρο άδωρο με δεδομένη την οικονομική κρίση και τη μεταγραφική στασιμότητα που επικρατεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και ότι με τρεις μεταγραφές δε λύνεται το αγωνιστικό πρόβλημα μιας ομάδας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η απόφαση της Λίγκας δεν έχει σχεδόν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, όμως αξίζει να σχολιαστεί, γιατί δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν κανόνες, ίσως γιατί η θεσμοθέτησή τους είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξή του. Ισως ν’ ακούγεται παράξενο, αλλά αν οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άλλαζαν συνεχώς θέσεις και αποφάσεις, το σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είχε μετατραπεί σε σωρό από ερείπια και στο επόμενο πρωτάθλημα θα έπαιζαν η Φωφώ Πλάκας και ο Ασυγκράτητος Καβάλας. Προσωπικά δεν θα με πείραζε καθόλου, αφού η θέση μου εναντίον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι δεδομένη, όμως από τη στιγμή που η πλειοψηφία των φιλάθλων θέλει να υπάρχει επαγγελματικό πρωτάθλημα, τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν τη «λαϊκή νομιμοποίηση».
♦ Σε αντίθετη πορεία μ’ αυτή που χάραξαν οι έλληνες ποδοσφαιρικοί παράγοντες βαδίζουν οι ομόλογοί τους στη Σκωτία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Γκλάσκοου Ρέιντζερς την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στην τέταρτη επαγγελματική κατηγορία της Σκωτίας. Η ομάδα της Γλασκώβης, παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις δυο ομάδες αναφοράς (η άλλη είναι η Σέλτικ) για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς τον υποβιβασμό. Πριν μερικούς μήνες, οι «Προτεστάντες» είχαν ενταχθεί με απόφαση της σκωτσέζικης Λίγκας σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και τους είχαν αφαιρεθεί 10 βαθμοί από το πρωτάθλημα, δεν κατάφεραν όμως να βρουν λύση στο οικονομικό τους πρόβλημα και πλέον αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Η τελευταία ευκαιρία τους θα είναι στις 4 Ιούλη, όταν θα συνεδριάσει η Λίγκα, και για ν’ αποφύγει η Ρέιντζερς την οδυνηρή συνέπεια θα πρέπει ν’ αποδεχτούν τα δύο τρίτα των ομάδων της κατηγορίας (οχτώ από τις δώδεκα ομάδες) την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Ομως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν ήδη πέντε ομάδες που έχουν ανακοινώσει, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν στη Ρέιντζερς την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία και πολύ δύσκολα θ’ αλλάξουν στάση, αφού και τα μηνύματα από τη σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία (την αντίστοιχη ΕΠΟ) δεν είναι ευνοϊκά για την ομάδα της Γλασκώβης. Είναι φανερό, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Σκωτία έχει «χτιστεί» σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, συγκρινόμενο με το ελληνικό, και μπορεί ν’ «αντέξει» την απώλεια της μιας μεγάλης ομάδας του.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Σε συλλαλητήριο υπέρ των 34 οπαδών του ΠΑΟΚ και κυρίως των προφυλακιστέων, μετά την επιχείρηση-σκούπα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετατράπηκε η πρώτη προπόνηση της ομάδας για τη σεζόν 2012-13. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στην Τούμπα για να χειροκροτήσουν τους παίχτες της ομάδας τους και τον Γιώργο Δώνη, αλλά εκτός από τα συνθήματα υπέρ της ομάδας είχαμε και αρκετά συνθήματα εναντίον των μπάτσων και των δημοσιογράφων. Στην υπόθεση των συλληφθέντων και των προφυλακιστέων δεν έχουμε κάποια εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι όσοι είχαν την ατυχία να εμπλακούν στην υπόθεση θα ταλαιπωρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα. Οσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο φετινός ΠΑΟΚ θα βασιστεί στα νέα παιδιά που καλούνται ν’ αρπάξουν την ευκαιρία και να καθιερωθούν στη βασική ενδεκάδα, όμως το γεγονός αυτό μας προδιαθέτει για ακόμη μεγαλύτερη πτώση της αγωνιστικής ικανότητας της ομάδας και κατά συνέπεια μείωση των πιθανοτήτων να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα.
ΥΓ2: Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και στη φάση των ομίλων και είχαμε σχολιάσει ότι, παρά την εμφανή ποιοτική πτώση στην εικόνα των ομάδων, είχε ενδιαφέρον, αφού σημειώνονταν αρκετά γκολ. Δυστυχώς, η προημιτελική φάση (με εξαίρεση την αναμέτρηση Γερμανία-Ελλάδα) δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού οι καλύτερες ομάδες κατάφεραν μεν να προκριθούν στην τετράδα, χωρίς όμως να προσφέρουν θέαμα και ιδιαίτερες συγκινήσεις. Στη διοργάνωση συνεχίζουν Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ιταλία και οι δυο ημιτελικοί αναμένονταν με ανυπομονησία από τους φιλάθλους που ήλπιζαν να δουν καλούς ποιοτικά αγώνες. Οσον αφορά την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας, κρίνεται μάλλον θετική, αφού κατόρθωσε να περάσει στους «8» της διοργάνωσης και να σταθεί με σχετική αξιοπρέπεια απέναντι στους Γερμανούς στην προημιτελική φάση.
ΥΓ3: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο. Οι δυο πρώην συνεργάτες έχουν ανεβάσει τους τόνους και από την πλευρά των ερυθρόλευκων υπάρχουν πολλά παράπονα για τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Ολυμπιακός από τα ΜΜΕ του ομίλου Αλαφούζου. Ηδη έχουν σταλεί δυο εξώδικα από τον Μαρινάκη προς τον Αλαφούζο. Αναφερόμαστε στο θέμα για να τονίσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι είναι οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων ομάδων στη χώρα, η υπόθεση δεν έχει άμεσα σχέση με τον ανταγωνισμό των ομάδων, αλλά με τον ανταγωνισμό δυο καπιταλιστών που κάποια στιγμή συνεταιρίστηκαν στα ΜΜΕ και μετά τα ‘σπασαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι για τους μεγαλοκαπιταλιστές οι αθλητικές ομάδες είναι εργαλείο για την προώθηση των επιχειρηματικών τους υποθέσεων. Γι’ αυτό και οι οπαδοί των ομάδων δεν πρέπει να ταυτίζονται μαζί τους και δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν σαν διαπραγματευτικό ατού.
Η εικόνα που φιλοξενεί σήμερα η στήλη μάς ήρθε με e-mail και απεικονίζει με απόλυτη ειλικρίνεια τη δυσκολία του Σαμαρά να σχηματίσει μια κυβέρνηση της προκοπής. Η στήλη, με αφορμή τη συγκεκριμένη εικόνα, προσπάθησε να διερευνήσει αν ισχύει η πληροφορία, ότι ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στον Σαμαρά με τη φράση «την Ελλάδα και τα μάτια σου». Μέχρι στιγμής, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η φήμη δεν είναι αληθής και ότι ο Μητσοτάκης, μετά τα συγχαρητήρια, του ευχήθηκε απλά καλό ταξίδι στην Ευρώπη και καλή διαπραγμάτευση.