► Στις προεκλογικές περιόδους πάντα δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την αθλητική επικαιρότητα, αφού λόγω της «διαστροφής» που έχω να ψάχνω τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους των κομμάτων σε άπασα την επικράτεια, είμαι υποχρεωμένος ν’ αφιερώνω αρκετό χρόνο στις παραπολιτικές δραστηριότητες. Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού το ενδιαφέρον για την εκλογική φάρσα είναι πολύ μειωμένο και η αθλητική επικαιρότητα δεν έχει σημαντικά θέματα.
Το θέμα που απασχολεί περισσότερο την αθλητική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες είναι οι ημιτελικοί αγώνες του Champions League. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, ανεξάρτητα από την οπαδική τους προτίμηση, στοιχημάτιζε ότι ο τελικός θα ήταν μια ακόμη κόντρα ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Οι δυο ομάδες ήταν σε πολύ μεγάλη φόρμα και με τις εμφανίσεις τους έδειχναν να μην έχουν αντίπαλο, όμως στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν και γι’ αυτό θεωρείται το πιο συναρπαστικό και το πιο λαοφιλές άθλημα. Ολο το προηγού-μενο διάστημα η κόντρα των δυο ομάδων τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα όσο και στο Champions League είχε δώσει τη δυνατότητα στους αθλητικογράφους να βγάλουν το ψωμάκι τους και ν’ αναλω- θούν σε περισπούδαστες αναλύσεις, γεμίζοντας σελίδες επί σελίδων. Στην πράξη όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα σχολιασμό των ημιτελικών, αυτό που μπορούμε να πούμε σαν ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι στην αναμέτρηση Μπαρτσελόνα – Τσέλσι προκρίθηκε η πιο τυχερή ομάδα, η οποία όμως γνωρίζοντας την ανωτερότητα της αντιπάλου της αγωνίστηκε με ένα συγκεκριμένο πλάνο και κατάφερε να πάρει την πρόκριση, ενώ στην αναμέτρηση Ρεάλ – Μπάγερν η λούζερ ομάδα αποκλείστηκε από την ομάδα που είχε κίνητρο και πάθος για την πρόκριση.
Σχολιάζοντας τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα με την Τσέλσι, μπορούμε να πούμε ότι η αγωνιστική ανωτερότητα των Καταλανών ήταν εμφανής, παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το υψηλό στάνταρ της απόδοσής τους. Το γεγονός όμως ότι στο κέντρο του γηπέδου ο Τσάβι «μπλοκάρισε» και δεν μπόρεσε να καθοδηγήσει σωστά την ομάδα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός σέντερ φορ που θα τελείωνε κάποιες από τις πολλές κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησαν οι «μπλαουγκράνα», έγειρε τελικά την πλάστιγγα υπέρ της Τσέλσι που έπαιξε αμυντικό ποδόσφαιρο, όχι όμως αντιποδόσφαιρο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την προσπάθεια των παιχτών της αγγλικής ομάδας, επί της ουσίας η Τσέλσι «έκλεψε» την πρόκριση από μια καλύτερη ομάδα και προς τιμήν του αυτό το αναγνώρισε και ο προπονητής της Ρομπέρτο ντι Ματέο.
Στο άλλο ζευγάρι των ημιτελικών τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Η Ρεάλ ήταν το μεγάλο φαβορί, όμως μέσα στο γήπεδο δεν κατάφερε να το αποδείξει. Στον πρώτο αγώνα στο Μόναχο γλίτωσε από ένα βαρύ σκορ και κατάφερε να χάσει μ’ ένα σκορ που της άφηνε αρκετές ελπίδες για την ρεβάνς, απέναντι σε μια Μπάγερν που έπαιξε ποδόσφαιρο και δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες. Την επαύριο του πρώτου ημιτελικού η συντριπτική πλειοψηφία των «ειδικών» επί του ποδοσφαίρου έκανε αναλύσεις περί της πρόκρισης της Ρεάλ στον τελικό, τονίζοντας την ποδοσφαιρική ανωτερότητα της ισπανικής ομάδας και τη δύναμη της έδρας της. Μετά από μια βδομάδα, όλοι αυτοί οι «αναλυτές» έψαχναν τρύπα να κρυφτούν, αφού η πολυδιαφημισμένη ομάδα του Μουρίνιο αποδείχτηκε αγωνιστικά πολύ λίγη και δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τις εντυπώσεις. Πλέον, η Μπάγερν είναι το φαβορί για την κατάκτηση του Champions League, αφενός γιατί ο τελικός θα γίνει στην έδρα της και αφετέρου γιατί με την αγωνιστική της εικόνα στους δυο ημιτελικούς κόντρα στη Ρεάλ έδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα. Οσο για την Τσέλσι, ελπίζει ότι η τύχη θα συνεχίσει να είναι καλή μαζί της και στον τελικό.
► Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι, είναι όμως πολύ αργή. Τον περασμένο Οκτώβρη, ο υπουργός Μόσιαλος πήρε την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ και να βγάλει σε εφεδρεία περισσότερους από 1000 εργαζομένους, ενώ την ίδια στιγμή, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, δόθηκαν περισσότερα από 30.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα του Champions League. Η απόφαση του Ταγματάρχη είχε θεωρηθεί σκάνδαλο και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, γιατί η μεγαλύτερη προσφορά από τα ιδιωτικά κανάλια δεν ξεπερνούσε τα 10.000.000 ευρώ. Το θέμα είχε απασχολήσει τον Τύπο για καμιά δεκαριά μέρες, οι ανταγωνιστές της ΕΡΤ και του Ταγματάρχη έκαναν το σχετικό ντόρο, όμως στη συνέχεια θάφτηκε, αφού κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είχε συμφέρον να διαιωνίζεται η κόντρα (ίσως να δόθηκαν και τα κατάλληλα ανταλλάγματα).
Εντελώς ξαφνικά το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα, μετά την εντολή για άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία), που δόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση των καταγγελιών για το υπέρογκο κόστος της σχετικής σύμβασης. Ο οικονομικός εισαγγελέας θεωρεί ότι η προσφορά της ΕΡΤ έχει κραυγαλέα απόκλιση από τις προσφορές των ιδιωτικών καναλιών, κάνει λόγο για «παραβίαση των κριτηρίων της συνετούς οικονομικής διαχείρισης» και καταλήγει ότι «η επιμελής και ορθολογική διαχείριση των εσόδων της ΕΡΤ, αφορά όλους τους Ελληνες φορολογούμενους και όχι μόνο τον τηλεθεατή ποδοσφαιρικών διοργανώσεων» και σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση της οικονομικής δαπάνης, θεμελιώνεται το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Λάμπη Ταγματάρχη (διευ-θύνων σύμβουλος), του Στυλιανού Στεφάνου (μέλος ΔΣ) και του Δημήτρη Χατζηγεωργίου (υπεύθυνος αθλητικού προγράμματος ΕΡΤ). Η πρώτη σκέψη που κάναμε, έχοντας σαν δεδομένα την μεγάλη καθυστέρηση στη «διαλεύκανση» της υπόθεσης και τη χρονική περίοδο κατά την οποία δίνεται η δικαστική εντολή, είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση προετοιμασίας αλλαγών στη διοίκηση της ΕΡΤ και όχι για προσπάθεια διαλεύκανσης ενός οικονομικού σκανδάλου. Μένει να δούμε αν η ζωή θα μας επιβεβαιώσει ή θα μας διαψεύσει.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Τελείωσε και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τις κραυγές περί μη αξιοπιστίας να γίνονται ολοένα και πιο θεσμικές. Στο θέμα, λόγω έλλειψης χώρου, θ’ αναφερθούμε σε επόμενο φύλλο. Σήμερα θ’ αρκεστούμε σε μια πρόβλεψη για τον τελικό του κυπέλλου, σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός δε θα κάνει το νταμπλ.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι πολύ διαφορετικές. Ο κόσμος έχει αγριέψει και στη θέα κάποιου πολιτικού από τα κόμματα εξουσίας αρχίζει τα μπινελίκια. Οσοι γνωρίζουν από κυνήγι ξέρουν και το καρτέρι. Αυτή την κυνηγητική μέθοδο επέλεξαν οι γιαγιάδες της φωτογραφίας, γιατί λόγω της ηλικίας τους θα ήταν δύσκολο να γυροφέρνουν τα βουνά, τους κάμπους και τα λαγκάδια. Αν κρίνουμε όμως από την αποφασιστικότητά τους, σε νεότερη ηλικία μάλλον θα τους έψαχναν…