Την Τρίτη 24 Γενάρη, ολοκληρώθηκε στη βουλή και η ψήφιση κατ’ άρθρο του πολυνομοσχέδιου με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015». Είναι το πρώτο από τα ψηφισθέντα νομοσχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης που προκάλεσε μεγάλες διαρροές βουλευτών στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά την κατ’ άρθρο ψήφισή του. Είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο, με τις διατάξεις του οποίου παραχωρούνται κι άλλα δισ. ευρώ, ως δώρο, στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, ένα νομοσχέδιο με το οποίο δίνονται κι άλλα προνόμια σ’ αυτό.
Οπως είναι γνωστό, από το Μάη του 2010 και μέσα σε 20 μήνες, ξεπάτωσαν την εργαζόμενη και στυγνά εκμεταλλευόμενη ελληνική κοινωνία, την οποία κινεζοποίησαν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, προκειμένου να καλμάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προέβαιναν σε ολιγοήμερες ή μονοήμερες επιλεκτικές συλλήψεις μεγαλοοφειλετών και στη συνέχεια τους άφηναν ελεύθερους να συνεχίσουν το θεάρεστο και δημιουργικό τους έργο. Εννοείται, ότι δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από τους συλληφθέντες μεγαλοοφειλέτες, γιατί είναι έτσι δομημένο το αστικό δίκαιο που ευνοεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.
Επειδή αυτό το σικέ παιχνίδι των ολιγοήμερων συλλήψεων των μεγαλοοφειλετών κάπου κουράζει, επειδή έγινε αντιληπτό από το εξουθενωμένο «πόπολο» και επειδή αυτό δεν απέφερε κανένα έσοδο στον κρατικό κορβανά, η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια ακόμη ρύθμιση χρεών υπέρ των μεγαλοοφειλετών (άρθρο 3 του πολυνομοσχέδιου). Μια ρύθμιση με την οποία από τη μια θα χαριστούν δισ. ευρώ και από την άλλη θα μαζευτούν πενιχρά ποσά για τον κρατικό κορβανά, μιας και οι μεγαλοοφειλέτες θα σπεύσουν να δώσουν μόνο τις πρώτες δόσεις για να εξασφαλίσουν για ένα χρονικό διάστημα: α) την παραγραφή των προστίμων της εκπρόθεσμης καταβολής από 25% έως 100%, β) τη φορολογική ενημερότητα, γ) την αναστολή της ποινικής δίωξης, την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής εάν επιβλήθηκε τέτοια ή τη διακοπή της εάν άρχισε η εκτέλεσή της και δ) την διακοπή της διαδικασίας των πλειστηριασμών επί κινητών και ακινήτων «αξιών».
Γι’ αυτή την προκλητική ρύθμιση, από την οποία θα χαθούν δεκάδες δισ. ευρώ, οι τροϊκανοί, για λόγους καθαρά ταξικούς, δεν εξέφρασαν την παραμικρή αντίθεση. Αλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαφωνία για τις απανωτές ρυθμίσεις που έγιναν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί τα βέλη τους είναι στραμμένα κατά της στυγνά εκμεταλλευόμενης εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.
Για πολλά χρόνια τα εισοδήματα από μερίσματα φορολογούνταν χωριστά από τα υπόλοιπα εισοδήματα. Πρόσφατα, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλα τα εισοδήματα αθροίζονταν και φορολογούνταν μαζί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα εισοδήματα από διανεμόμενα μερίσματα να φορολογούνται με τον ψηλότερο συντελεστή. Σπεύδει τώρα η κυβέρνηση του τραπεζίτη και αποκαθιστά την «αδικία» αυτή υπέρ του μεγαλομερισματούχων.
Με το άρθρο 4 παρ.3 καταργεί τη διάταξη για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και επαναφέρει τη διάταξη για αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων. Στην παράγραφο 3 δεν γίνεται ρητή αναφορά ότι τα μερίσματα φορολογούνται χωριστά, αναφέρεται, όμως, ότι κάποιες διατάξεις του ΚΦΕ (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), που από το 1994 έχουν τροποποιηθεί, καταργούνται. Ετσι, δεν γίνεται αντιληπτό, ότι με την κατάργησή τους επανέρχεται το καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων αυτοτελώς, δηλαδή χωριστά από τ’ άλλα εισοδήματα.
Και γι’ αυτή τη ρύθμιση, με την οποία θα χαθούν πολλά ευρώ (άγνωστο σε εμάς πόσα), οι τροϊκανοί σφυρίζουν κλέφτικα, γιατί βρήκαν ποια υποζύγια θα συνεχίσουν ν’ αρμέγουν.
Το Δεκέμβρη του 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 3728 με τον οποίο θα δημιουργούσε την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς. Με το άρθρο 26 του νόμου αυτού ορίζονταν οι «Κανόνες Τεκμηρίωσης Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών». Φυσικά, οι θυγατρικές των πολυεθνικών ή η μητέρα εταιρία δεν άρχισαν να δρουν στην Ελλάδα μετά το Δεκέμβρη του 2008, αλλά από πολύ παλαιότερα. Για χρόνια, λοιπόν, εφάρμοζαν το σύστημα των υπερτιμολογήσεων στις λεγόμενες ενδοομιλικές συναλλαγές, κάνοντας μεγάλη φοροδιαφυγή. Ετσι, το ελληνικό δημόσιο έχανε και χάνει τεράστια ποσά. Ερχεται υποτίθεται η κυβέρνηση της ΝΔ «να βάλει σε μια τάξη» τις συναλλαγές ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες του ομίλου των πολυεθνικών εταιριών που δραστηροποιούνται στην Ελλάδα. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, καμία τάξη δεν μπήκε, ενώ τα πράγματα με την τελευταία ρύθμιση (άρθρο 13 του πολυνομοσχέδιου) γίνονται πιο ελαστικά και ανάβουν το πράσινο φως στις πολυεθνικές να κάνουν μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Με την παρ. 1 του άρθρου 26 του νόμου 3728/2008 οι πολυεθνικές και οι θυγατρικές τους ήταν υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους ίδιους όρους στις μεταξύ τους συναλλαγές μ’ αυ- τούς που εφαρμόζουν με τρίτες εταιρίες. Με την παρ. 2, να έχουν πλήρεις φακέλους με τις λεγόμενες ενδοομιλικές συναλλαγές και με τις παρ. 3 και 4 να τις παραδίδουν είτε όταν ζητηθούν, είτε στο τέλος της χρονιάς. Τέλος με την παρ. 6 προβλέπονταν κυρώσεις που ανέρχονταν στο 10% του συνολικού ύψους των συναλλαγών, είτε γιατί είχαν αποκριβεί αυτές είτε γιατί δεν είχαν έγκαιρα υποβληθεί οι καταστάσεις που προβλέπονται στην παρ. 4. Ελεγχοι φυσικά δεν έγιναν. Και δεν έγιναν γιατί οι κυβερνώντες φρόντισαν να στελεχωθεί το αρμόδιο τμήμα που θα ήλεγχε τις ενδοομιλικές συναλλαγές μόνο με ένα υπάλληλο! Σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται η κυβέρνηση του κυρίου καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ελαφρύνει ακόμη περισσότερο τα πρόστιμα, σε νούμερα εξευτελιστικά, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στις πολυεθνικές να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Σκέφτηκαν απλά, ότι εφόσον τα φορολογικά υποζύγια που τα στεγνώνουν και με την φορομπηχτική πολιτική «αντέχουν», θα συνεχίσουν να τα αρμέγουν για να πληρώνουν από τη μια τα τοκογλυφικά χρεολύσια και από την άλλη να εισφοροδιαφεύγει το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.
Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχέδιου που ψηφίστηκε δεν είναι μόνο αυτές που περιγράψαμε. Σταθήκαμε μόνο σ’ αυτές στο σχόλιο μας αυτό, γιατί καταδεικνύουν το βαθύ ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των επιλογών της συγκυβέρνησης του κυρίου καθηγητή του αμερικάνικου πανεπιστημίου.