Την πόλη Γιουκάν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας απέκλεισε η αστυνομία απαγορεύοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους είκοσι χιλιάδες κατοίκους της. Οι κάτοικοι πήραν υπό τον έλεγχό τους την πόλη ύστερα από διαδηλώσεις και άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, με αιτία την κατάσχεση μέρους της κοινοτικής αγροτικής γης από το κράτος και με αφορμή τη δολοφονία ηγέτη των ντόπιων αγροτών. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα και τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη για ν’ ανακτήσει τον έλεγχό της, αλλά αποκρούστηκε από τους αγρότες.
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις κοινοτικής γης από το κράτος προκειμένου να εγκαταστήσει βιομηχανίες ξεκίνησαν να παίρνουν βίαιο χαρακτήρα με δολιοφθορές, συγκρούσεις με την αστυνομία και πυρπόληση κρατικών κτιρίων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές,Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, το πρακτορείο Asia News αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έλυσαν την πολιορκία της πόλης. Ο αναπληρωτής γραμματέας του «Κ»ΚΚ Μινγκούο Ζου, αναφερόμενος στο αίτημα για επιστροφή της γης στους αγρότες, το χαρακτήρισε ως λογικό, ενώ υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αποζημιώσει με δίκαιο τρόπο τους ιδιοκτήτες κατασχεμένης γης.
Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των αγώνων όταν υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν τα όρια της αστικής νομιμότητας. Οι κινητοποιήσεις με αίτημα το μπλοκάρισμα της κατάσχεσης αγροτικής γης από το κράτος φτάνουν σε αριθμό τις 180 χιλιάδες και παίρνουν μορφή απεργιών, καθιστικών διαμαρτυριών, διαδηλώσεων, συγκρούσεων με την αστυνομία κ.λπ. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, στη «σοσιαλιστική» Κίνα 50 εκατομμύρια αγρότες έχουν χάσει τη γη τους λόγω των κατασχέσεων, ενώ τις επόμενες δυο δεκαετίες υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη γη και το σπίτι τους άλλα 60 εκατομμύρια. Αυτή η κατάσταση θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη διαδικασία σχηματισμού του ευρωπαϊκού προλεταριάτου κατά την διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα.