Η Δ. Βαγιανού επανήλθε στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συστηματική παρακολούθηση των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα από το 2001, που αποφυλακίστηκε ο Ν. Μαζιώτης κ.λπ. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις υπουργών, όπως ο Μαρκογιαννάκης, διοικητών της ΚΥΠ, όπως ο Κοραντής και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που οι υπηρεσίες διέρρεαν. Αναφέρθηκε ακόμη στον προϊστάμενο της Αντιτρομοικρατικής Τζωΐδη, που πηγαινοέρχεται από τη ΔΑΕΕΒ στην ΚΥΠ. Ο Παπαθανασάκης επέμεινε μονότονα ότι ο ίδιος δεν παρέλαβε κανένα φάκελο όταν ανέλαβε, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ! Στο σημείο αυτό και καθώς ο ασφαλίτης επέμενε προκλητικά ότι κανείς δεν παρακολουθούσε τον Μαζιώτη και πως όλα είναι… δημοσιεύματα, παρενέβη η Π. Ρούπα για να πει πως όλη αυτή η ιστορία, από το 2001 που αποφυλακίστηκε ο σύντροφός της, δεν είναι δημοσιεύματα αλλά η ίδια τους η ζωή. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τους παρακολουθούσαν προκλητικά σε 24ωρη βάση. Το 2003 έριξαν τον Μαζιώτη από τη μηχανή και έγινε αμέσως καταγγελία. Το 2007 τους παρακολουθούσαν τρία οχήματα με δύο άνδρες το καθένα, συν δύο μηχανές, τους έκλειναν το δρόμο, έκαναν φανερή την παρουσία τους. Το καλοκαίρι του 2009 τους προσήγαγαν και τους ερεύνησαν στη Θήβα. Δημοσίως και επανειλημμένα ο Μαρκογιαννάκης και ο Κοραντής δηλώνουν ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν ανελλιπώς και ότι οι παρακολουθήσεις απέδωσαν μηδέν. Οταν με συνέλαβαν, συνέχισε, μου είπαν για τα Κύθηρα, μου είπανε τα πάντα. Λέει ψέματα ο μάρτυρας. Ψέματα ότι ο προϊστάμενός του Τζωίτης δεν του είπε τίποτα. Αν αυτά δεν συμφέρουν τον μάρτυρα, το καταλαβαίνω. Να έρθει, όμως, ο Μαρκογιαννάκης να καταθέσει.
Η τελευταία ενότητα ερωτήσεων της Δ. Βαγιανού αφορούσε τον περιβόητο διευθυντικό ρόλο και αν ο Παπαθανασάκης έχει να εισφέρει τίποτα. Απάντησε ότι με βάση το εύρημα στο σπίτι των Μαζιώτη-Ρούπα, που ο ίδιος ερμήνευσε ως διορθωμένο κείμενο προκήρυξης του ΕΑ, προκύπτει ότι «κάποιον κεντρικό ρόλο έπαιζαν στην οργάνωση ΕΑ»! Και γιατί ένα πολιτικό κείμενο προσδίδει διευθυντικό ρόλο; ρώτησε η Δ. Βαγιανού, χωρίς να πάρει απάντηση.
Ο Παπαθανασάκης αποχώρησε φανερά ανακουφισμένος και ήρθε η ώρα των σχολιασμών της κατάθεσής του.
Ευστοχότατα ο Σ. Νικητόπουλος σχολίασε ότι ο Παπαθανασάκης έλεγε συνεχώς ψέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είπε ότι ο Νικητόπουλος είχε ένα κινητό και προσπάθησε να το πετάξει, πράγμα που δεν ισχύει. Σήμερα είπε ότι κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να διαφύγει, πράγμα που επίσης δεν ισχύει.
Σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του, κοιτώντας κατάματα τους δικαστές, ο Ν. Μαζιώτης, δήλωσε από την αρχή ότι το γεγονός ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε τον συγκεκριμένο μάρτυρα δείχνει ότι ήρθαν απλώς να διεκπεραιώσουν μια δίκη με προειλημμένη απόφαση. Αυτό δείχνει –συνέχισε– πόσο ξεφτιλισμένος είναι ο θεσμός που λέγεται Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν είχατε εμπιστοσύνη στην ευγλωττία του Παπαθανασάκη, γι’ αυτό και δεν του ζητήσατε στην αρχή να πει όσα λέει στις καταθέσεις του, αλλά αρχίσατε με ερωτήσεις. Ο δε εισαγγελέας έκανε δυο-τρεις τυπικές ερωτήσεις που δεν δικαιολογούν ούτε το μισθό του («μας έκαναν περικοπές», είπε μισογελώντας αμήχανα ο εισαγγελέας). Αφού έφερε παραδείγματα για το πώς ο πρόεδρος προσπάθησε να βοηθήσει τον Παπαθανασάκη όταν στριμωχνόταν, ο Ν. Μαζιώτης συνέχισε. Ηταν φανερό ότι δεν ήθελε να απαντήσει και εσείς καθόσασταν και τον ακούγατε. Συνταχθήκατε μαζί του και ό,τι είπε, αοριστολογίες, ψέματα, δεν θυμάμαι, τα θεωρήσατε απόλυτη αλήθεια. Δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί είστε βασιλικότεροι του Παπαθανασάκη. Αν θέλατε να φανείτε αμερόληπτος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο, θα έπρεπε να φανείτε λίγο πιο έξυπνος. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν σας ενδιαφέρει.
Ενώ έπρεπε να φέρετε τους υφισταμένους του, αρνηθήκατε. Και τι ακούσαμε; Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι. Είναι γελοίο, μπάτσος επικεφαλής κι όχι κάποιο απλό μπατσάκι, να λέει δεν θυμάται ποιοι ήταν στην παρακολούθηση. Ηρθε εδώ σίγουρος ότι θα τον καλύψετε, γιατί είστε δίδυμη εξουσία, μπάτσοι-δικαστές. Με βάση ένα μάρτυρα και τις μαλακίες που είπε (ο πρόεδρος του ζήτησε να μη χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις και διόρθωσε: ηλιιθιότητες) θα μας καταδικάσετε σε εκατοντάδες χρόνια φυλακή. Θα μας καταδικάσετε σαν αρχηγούς και επειδή για τις ενέργειες δεν έχετε φυσικούς αυτουργούς θα μας καταδικάσετε σαν ηθικούς αυτουργούς, με βάση τα διαβιβαστικά της Ασφάλειας. Αυτός ο ξεφτιλισμένος μηχανισμός και το σύστημά σας δεν χρειάζεται πια αποδείξεις. Αυτά ανήκουν στα σκουπίδια της Ιστορίας. Δεν έχετε απολύτως τίποτα. Εχετε έναν Παπαθανασάκη που λέει ότι είδαμε 5-6 ανθρώπους σ’ ένα αλσάκι. Ολες οι αποφάσεις μέχρι τώρα είναι πολιτικές (τις θύμισε μία προς μία). Είστε τυφλά προσηλωμένοι στους «αντιτρομοκρατικούς» –για μας αντεπαναστατικούς– νόμους. Στο μέλλον τυχόν αποβράσματα σαν τον Παπαθανασάκη ενδεχομένως να μη χρειάζεται να ‘ρθουν. Θα φτάνει μόνο το χαρτί του. Εχετε πάρει μεγάλη κατηφόρα. Ισως αργότερα να χρειάζεται να φοράτε και κουκούλες, γιατί είναι τόσο επαίσχυντο το έργο σας.
Σαν να μην κατάλαβε τίποτα από τη δήλωση που είχε γίνει το πρωί, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο εισαγγελέας ρώτησε τον Ν. Μαζιώτη ποια αποδέχεται και ποια όχι απ’ αυτά που άκουσε από τον Παπαθανασάκη, για να εισπράξει την αυτονόητη απάντηση: «Δεν απαντώ σε τέτοια ερώτηση». Και μεις ρωτάμε τον εισαγγελέα. Αν υποθέσουμε ότι ο Μαζιώτης απαντούσε, υπάρχει περίπτωση να πίστευε ό,τι θα έλεγε; Οχι, βέβαια. Ο,τι δεν βόλευε το σενάριο θα το απέδιδε σε προσπάθεια του Μαζιώτη να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορούμενούς του. Απλά ήθελε να τον μπλέξει σε μια συζήτηση με βάση το σενάριο-σουρωτήρι της Αντιτρομοκρατικής.
Ο Παπαθανασάκης κατάφερε να κάνει τη δικογραφία να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, σχολίασε η Μ. Δαλιάνη. Στηλίτευσε τη δήλωσή του ότι δήθεν δεν κάνει αξιολογήσεις, ενώ με δικές του αξιολογήσεις βρίσκονται εδώ οι μισοί από τους κατηγορούμενους. Θυμίζοντας τα διάφορα στοιχεία της κατάθεσής του, παρατήρησε πως αυτός βάζει τον εαυτό του στις παρακολουθήσεις της Καισαριανής, για τις οποίες δεν προκύπτει τίποτα, όπου όμως το σενάριο είναι πιο μυστηριώδες βγάζει τον εαυτό του και επικαλείται τους υφισταμένους του, αρνούμενος να τους κατονομάσει. Ανασκεύασε την κατάθεσή του για το σπίτι του Σταθόπουλου, για το περιστατικό του Υμηττού, όμως, τον διαψεύδει οικτρά η έκθεση αυτοψίας. Τι θα πούμε, ότι στο ένα λέει ψέματα και στο άλλο αλήθεια;
Η Αν. Παπαρρούσου παρατήρησε ότι στην προδικασία ο Παπαθανασάκηες νοηματοδότησε τα περιστατικά, ενώ στο ακροατήριο είχαμε την απονοηματοδότηση. Τα περιστατικά, έτσι όπως τα νοηματοδότησε ο Παπαθανασάκης, ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν ένα χρόνο στη φυλακή, ενώ τώρα είναι τίποτα. Οταν φωνάζαμε ότι είναι αθώος, τα βουλεύματα μας απαντούσαν ότι στο σπίτι του βρέθηκε φύλλο της εφημερίδας «Ποντίκι» που περιείχε προκήρυξη του ΕΑ.
Σε σχέση με τον Νικητόπουλο, είπε ο Σπ. Φυτράκης, με τα δεδομένα της δικογραφίας και με όσα είπε οπ μάρτυρας δεν μπορούμε να του αποδώσουμε κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση. Τελείωσε από άποψη αποδείξεων. Δεν έχετε τίποτα. Γιατί κάτι θα έπρεπε να γράψετε ως ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, που απαιτεί ο νόμος.
Σε σχέση με τους Μαζιώτη-Ρούπα δήλωσε ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν φτάνει για να τυποποιήσει ούτε το αδίκημα του απλού μέλους της οργάνωσης. Κι όμως, τους χαρακτηρίζουν μαζί με τον Γουρνά «διευθυντές», όρος που αποτελεί την πιο αυθαίρετη νομική κατασκευή. Θύμισε την απόφαση της δίκης του ΕΛΑ, που απάλλαξε ακόμα κι αυτόν που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής, γιατί δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία. «Για τους κυρίους κατηγορουμένους ήταν κι αυτό αστικό δικαστήριο», σχολίασε ο πρόεδρος, χωρίς να μας πει, όμως, αν δέχεται αυτή τη νομολογία. Ο Σπ. Φυτράκης κάλεσε τους δικαστές να τηρήσουν τους νομικούς κανόνες, υπερβαίνοντας την κρατική κατεύθυνση. Ξέρω ότι ο Μαζιώτης θα θυμώσει, γιατί αυτά που λέω είναι συντηρητικά, κατέληξε, αλλά ελπίζω να με συγχωρήσει.
Η Δ. Βαγιανού αναφέρθηκε στο δόγμα της συλλογικής ευθύνης που αναβιώνει. Η Π. Γιαννακοπούλου παρατήρησε ότι με βάση το άρθρο 224 ΚΠΔ η κατάθεση του Παπαθανασάκη δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, γιατί ήταν παρών μόνο σε δύο περιστατικά, τα υπόλοιπα τα γνωρίζει εξ ακοής και έπρεπε να κατονομάσει την πηγή του. Ο Γ. Ραχιώτης συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ότι το θέμα του 224 ΚΠΔ προβάλλεται και ως αυτοτελής ισχυρισμός της υπεράσπισης Κορτέση (να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση Παπαθανασάκη από τη στιγμή που δεν κατονόμασε τις πηγές του). Ο Παπαθανασάκης, είπε, επέλεξε όχι το ρόλο του μάρτυρα, αλλά το ρόλο του εκπροσώπου της αρχής, εμφανιζόμενος σαν υπηρεσιακή αυθεντία: «Αυτό που σας λέω είναι και αν ρωτάτε, δε θα σας πω ποιος μου το ‘πε». Αυτό θυμίζει δίκες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που πήγαινε ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας και έλεγε «αυτοί είναι οι κατάσκοποι του παραπετάσματος». Εχουμε ολική επαναφορά στη μετεμφυλιακή περίοδο και λυπούμαστε ιδιαίτερα που ο Παπαθανασάκης δεν ρωτήθηκε από την έδρα από πού τα ξέρεις; Αυτό δεν είναι δουλειά των συνηγόρων, είναι δουλειά των δικαστών. Ο Κ. Νταϊλιάνας κάλεσε τους δικαστές ν’ αποδείξουν ότι κάνουν δίκαιη δίκη. Και μόνο η αναφορά του Παπαθανασάκη στο περιβόητο τηλέφωνο 099…, που αποδίδεται στον Κορτέση, ότι τον γνώρισε από το ΧΡΙ και από τη φωνή, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για ένα δικαστήριο. Πώς γνώρισε τη φωνή του Κορτέση, όταν λέει ότι δεν τον γνώριζε;
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη με τις αξιολογήσεις των συνηγόρων του Κ. Κάτσενου και την κατάθεση άλλων μαρτύρων του κατηγορητήριου.