Δύο χιλιάδες έντεκα και τζάμπα φασαρία
Αναζητείται έξοδος απ’ την προϊστορία…
«Μέρες του 1903» τιτλοφορείται ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη που μελοποίησε έξοχα ο Σωκράτης Μάλαμας. Μέρες του 1903 ήταν –και συγκεκριμένα σαν σήμερα– όταν αποδείχτηκε η πολιτική αναποτελεσματικότητα των υλικών με τα οποία έχει φτιαχτεί το υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί έπεσε ο σοβάς της οροφής του γραφείου του υπουργού Ράλλη, αλλά χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά… Την ίδια μέρα μετά από εικοσιένα χρόνια, ανώτερος αξιωματικός πουλούσε άλογα και βόδια του στρατού για λογαριασμό του. Δυστυχώς για ‘κείνον, ο Ακης δεν είχε γεννηθεί ακόμα και μάλλον ο ίδιος δεν μπόρεσε να αποσπαστεί σε κανένα γραφείο προμηθειών…
Θα ήταν μεγίστη (ποιο Καστελόριζο και ποια ΑΟΖ ρε;) παράλειψη της παραπολιτικής και (τριτο)κοσμικής στήλης αν δεν σημείωνε ότι αύριο έχουν γενέθλια δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες. Κλείνει τα 56 ο άνεργος κιθαρίστας Γιώργος Αλογοσκούφης και τα 55 η εργαζόμενη (όχι ιδιαίτερα σκληρά, τελευταία) τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, ίσως η μόνη ελευθερία που απολαμβάνουν τα ματάκια μας πριν τα κλείσουμε… Την ίδια μέρα του 1997 (για να σοβαρευτούμε προς στιγμή), δυτικογερμανοί κομάντος σκοτώνουν στο Μογκαντίσου (Σομαλία) τέσσερις άραβες αεροπειρατές που απαιτούσαν την ελευθερία όλων των φυλακισμένων της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Και –μοιραία– την επόμενη βρίσκεται το πτώμα του Μάρτιν Σλάγιερ. Τα υπόλοιπα στο επετειολόγιο της βδομάδας και στη μνήμη μας.
Εχουμε τρία γεγονότα ακόμα, για να επιτείνουμε τον εκνευρισμό μερίδας των αναγνωστών και να διασκεδάσουμε κάποιους άλλους. Το πρώτο είναι ότι μεθαύριο κλείνει τα 93 χρόνια του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ασχολίαστο (asshole ή άστο). Στις 20 Οκτώβρη του 1990, ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο) καταθέτει μήνυση κατά του Δημήτρη Μπότσαρη, που τον κατονομάζει ως «αρχηγό της 17 Νοέμβρη». Τέλος, στις 21 Οκτώβρη του 1999 (η πράξη επαναλήφθηκε και δύο μέρες αργότερα), ο 23χρονος φύλακας της ΕΡΤ Π. Καζάκος πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον μεταναστών. Συνολικός απολογισμός: νεκρός ο Κόφι Τόνι από τη Γκάνα, ο 30χρονος Αιγύπτιος Σάαντ Αμπντελχαντί αποκτά υψηλή παραπληγία, ενώ ο 25χρονος Κούρδος Χιντίρ Σερίφ παραμένει παραπληγικός από τη μέση και κάτω. Η κατάσταση των υπολοίπων τεσσάρων, του Κούρδου Ρασούλ Ποσέφ, του Πακιστανού Αχμέτ Νασάρ, του Νιγηριανού Τίμοτι Αμπντούλ και του Μοχάμεντ Ντατνόν από το Μπαγκλαντές ήταν αρχικά κάπως καλύτερη.
«Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί είναι η λευτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;» (Γιάννης Σκαρίμπας).
Η συσκευασία γάλακτος της εταιρείας «Εβροφάρμα» γράφει: «…άνθρωποι που τηρούν με υπευθυνότητα τις πιστοποιημένες προδιαγραφές ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, συνθέτουν τη φιλοσοφία της Εβροφάρμα για έναν κόσμο γεμάτο ποιότητα. Το φρέσκο γάλα Εβροφάρμα αποτελεί το διατροφικό δώρο ανάπτυξης και υγείας για μικρούς και μεγάλους». Το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ γράφει: «Πρόστιμο 46.000 ευρώ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία “Εβροφάρμα” ΑΒΕΕ που εδρεύει στο Διδυμότειχο, διότι διαπιστώθηκαν: – μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής, – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος. Πρόστιμο 8.000 ευρώ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία “Εβροφάρμα” ΑΒΕΕ που εδρεύει στο Διδυμότειχο, διότι διαπιστώθηκαν: – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος, – παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης». Αρκεί η κοσμοθεωρία μας και όλα όσα έχουν γραφεί και αποκαλυφτεί απ’ αυτή την εφημερίδα και μόνο, για να καταστεί προφανές ποιον πιστεύουμε και γιατί…
«Και στη δική μας χώρα από την πρώτη στιγμή έτρεξαν κοντά στους καταχτητές τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα. Ετρεξαν πρώτα-πρώτα οι Τσολάκογλοι, οι Μπάκοι, οι Γκοτζαμάνηδες, οι Καραμάνοι, στρατηγοί, απάτριδες, πολιτικάντηδες, τυχοδιώκτες. Με την πρόφαση να περισώσουν τάχα κάτι από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, δέχθηκαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσίας, να κοψομεσιάζονται, να υποβοηθάνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σε όλα τα κακουργήματα των κατακτητών… Ενας υπουργός είχε κάποτε την αναισχυντία να πει σε φίλους του που τον ρώτησαν πώς μένει στην κυβέρνηση αφού ο λαός πεθαίνει στους δρόμους από την πείνα: – Εγώ έχω το αυτοκίνητό μου. Καλά τρώγω και πίνω. Ο λαός που ήθελε πόλεμο, ας βγάλει τώρα τα μάτια του» (Δημήτρης Γληνός).
Κοκκινοσκουφίτσα