Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aναμενόμενα και μη
  • ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ
  • Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»
  • «Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…
  • Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;
  • Σαν σήμερα 8 Ιούνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Πρόσω ολοταχώς για τα ευρωπαϊκά πτυχία της αγοράς
Παιδεία

Σύνοδος Μπέργκεν

Πρόσω ολοταχώς για τα ευρωπαϊκά πτυχία της αγοράς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Μάι 2005, 00:00

Στο σφίξιμο των διαδικασιών για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης κατέληξε η σύνοδος στο Μπέργκεν των υπουργών Παιδείας της ΕΕ από 45 χώρες που μετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνιας. Οι υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2007 στο Λονδίνο.

Με επιτακτικό τρόπο το κοινό ανακοινωθέν των 45 καλεί τις 9 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η δική μας, που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας (1997) και η οποία επιβάλλει καθεστώς αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων, να το πράξουν άμεσα, ως την επόμενη σύνοδο.
 
Ως τώρα, η Ελλάδα απέφευγε τη Λισαβόνα για να μην υποχρεωθεί να αναγνωρίσει αυτόματα τα τριετή πτυχία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, και να μπορεί να διατηρεί το καθεστώς των εξετάσεων για τους απόφοιτους , κυρίως των Ιατρικών σχολών, που προέρχονταν από τις λεγόμενες ανατολικές χώρες. Παράλληλα διατηρούσε θολό και σε εκκρεμότητα και το τοπίο με τα ιδιωτικά κολέγια, που αυτοδιαφημίζονταν ως πανεπιστήμια, υπογράφοντας συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής.
 
Υπό τις νέες συνθήκες (επικύρωση της Λισαβόνας), όμως θα ξανανοίξει το πλαίσιο των ρυθμίσεων αναγνώρισης των ξένων πτυχίων και των πτυχίων των ΕΕΣ, το οποίο πρόσφατα ορίσθηκε με το νόμο για το ΔΟΑΤΑΠ (το νέο δηλαδή ΔΙΚΑΤΣΑ) και το οποίο περιλαμβάνει ευνοϊκότερες διατάξεις στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των τριετών πτυχίων.
Η σύνοδος του Μπέργκεν διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των φοιτητών που αποκτούν το πτυχίο του πρώτου τριετούς κύκλου σπουδών (όπου αυτός ήδη ισχύει) δεν αδειάζει τη γωνιά στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο για να κατευθυνθεί στην αγορά εργασίας και συνεχίζει στο δεύτερο μεταπτυχιακό κύκλο.
 
Οι μαριονέτες δηλαδή του κεφάλαιου διαπίστωσαν ότι δεν επιτεύχθηκε ακόμα ο αρχικός στόχος, να απορροφώνται από την καπιταλιστική αγορά οι πτυχιούχοι μιας χρήσης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα πανεπιστήμια και συνεπώς ο κρατικός προϋπολογισμός με περιττά έξοδα (έτσι θεωρούνται οι δαπάνες για τη μαζική μόρφωση, που προφανώς αφορά τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων). Γι’ αυτό με τη Διακήρυξή τους καλούν τις διάφορες χώρες να επιδοθούν σε εντατικό διάλογο με τα Ιδρύματα και τους «κοινωνικούς εταίρους», με στόχο «να αυξήσουν την απασχολησιμότητα των κατόχων μπάτσελορ σε κατάλληλες θέσεις στο πλαίσιο και του δημόσιου τομέα».
 
Πιστεύουν έτσι ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις των αποφοίτων του πρώτου κύκλου, που προς το παρόν εμμένουν στο να αναζητούν στο μεταπτυχιακό κύκλο καλύτερους όρους πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
 
Το σημείο αυτό της διατύπωσης προφανώς εμπεριέχει και μια σύσταση προς τα Ιδρύματα, να καθορίσουν αυστηρότερες διαδικασίες για το πέρασμα από τον ένα κύκλο σπουδών στον άλλο, αλλά προβάλλει και τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής αγοράς, που ως προς τους σχεδιασμούς της Παιδείας ευνοεί μεν τη μαζική «παραγωγή» πτυχιούχων «μικρής ταχύτητας», με περιορισμένες γνώσεις και ειδίκευση, που όμως η ανάγκη για μέγιστη κερδοφορία του κεφάλαιου τους εμποδίζει ν’ απορροφηθούν απ’ τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας στρατιές ανέργων.
 
Η σύνοδος του Μπέργκεν εξέτασε επίσης την πορεία της «διασφάλισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης», δηλαδή της αξιολόγησης, την οποία θεωρεί αυτονόητη και προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Εδώ λανσάρεται και πάλι η αυταπάτη της «προαιρετικότητας». Από την άλλη όμως οι υπουργοί Παιδείας σπεύδουν να κάνουν σαφές ότι όποια χώρα δεν θεσπίσει σύστημα αξιολόγησης, θα μείνει εκ των πραγμάτων εκτός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και τα πτυχία της δεν θα έχουν αντίκρισμα ούτε στην αγορά εργασίας.
 
Στο όνομα της «ανεξαρτησίας» δήθεν και της «διαφάνειας» της αξιολόγησης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας, έθεσε προδιαγραφές, που υιοθέτησε η σύνοδος του Μπέργκεν. Οι προδιαγραφές αυτές αποκλείουν την εμπλοκή των αξιολογούμενων Ιδρυμάτων στην επιλογή των εξωτερικών αξιολογητών τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η πλήρης αποκοπή των Πανεπιστημίων από μια διαδικασία, που υποτίθεται ότι αφορά τα ίδια, που ζουν και γνωρίζουν «από μέσα» τα προβλήματα. Επιδιώκεται να παρεμποδιστεί η παραμικρή εμπλοκή που έχει να κάνει με αντιρρήσεις, που μπορεί να εγερθούν και που αφορούν στην πλήρη υποταγή των Πανεπιστημίων στα κριτήρια και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
 
Ετσι, υπό τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνει η Διακήρυξη του Μπέργκεν, η «δική μας» υπουργός Παιδείας, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις -επί το δυσμενέστερο- στο νομοσχέδιο που στο παρά πέντε της συνόδου κατέθεσε και στο οποίο ορίζεται (άρθρο 8) ότι το μητρώο των «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», από το οποίο προέρχονται τα 5 μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης, συντάσσονται μετά από υποδείξεις των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και ότι το ένα μέλος μπορεί να το υποδείξει η υπό αξιολόγηση ακαδημαϊκή μονάδα.
 
Για να αποφευχθεί δε κάθε παρέκκλιση από τα κατευθυνόμενα απ’ τις μεγάλες επιχειρήσεις και δη των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ κριτήρια αξιολόγησης, αποφασίστηκε η εισαγωγή ενός μοντέλου αξιολόγησης των αξιολογητών από ένα υπερόργανο, που θα προσδιορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αρμοδιότητα να αξιολογεί περιοδικά τις εθνικές αρχές αξιολόγησης.
 
Το σκληρό αυτό τοπίο, που διαμορφώνεται στην ΕΕ, επεχείρησε να απαλύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση Πανεπιστημίων, με έρευνα που κατέθεσε στη σύνοδο. Στην έρευνα συμμετείχαν 62 Ιδρύματα από 29 ευρωπαϊκές χώρες (από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), τα οποία -όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ερευνητές- είναι «θετικά διακείμενα» και τα πλέον «προχωρημένα» στην εισαγωγή των κατευθύνσεων της Μπολόνια.
 
Είναι δηλαδή τόσο απροκάλυπτες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές και τόσο σκληρές οι καταστάσεις που διαμορφώνουν, που ακόμα και αυτά τα Ιδρύματα που είναι αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης -έτσι όπως αυτή δρομολογήθηκε από τη Μπολόνια και το Βερολίνο- τρομάζουν και προσπαθούν να τις στρογγυλέψουν είτε κινούμενα από συντεχνιακό ένστικτο άμυνας, είτε επειδή φοβούνται την κατακραυγή των φοιτητών τους και της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν.
Η έρευνα, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων επισημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον και ότι «η ανησυχία για την ποιότητα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην καθιέρωση εξωτερικών διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας, αλλά να λαμβάνει υπόψη της όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης των Ιδρυμάτων».
 
Διαπιστώνει επίσης ότι ούτε την αναδιάρθρωση των σπουδών, όπως την επιτάσσει η Μπολόνια, δεν χρηματοδοτούν οι εθνικές κυβερνήσεις. Τούτο σε καιρούς αυστηρών περικοπών σημαίνει ότι τα Ιδρύματα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ίδια τις «μεταρρυθμίσεις» μεταφέροντας κονδύλια από άλλες ουσιαστικές λειτουργίες, όπως η έρευνα. Χαρακτηριστικά η έρευνα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σημειώνει: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η προσδοκώμενη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας στην Ευρώπη, θα πληρωθεί με μείωση της ποιότητας της έρευνας».
 
Εδώ επισημαίνεται αυτό που πολλές φορές έχουμε περιγράψει. Οτι πέρασε ο καιρός που αναγνωρίζονταν, έστω κατ’ ανάγκη, μια ανθρωπιστική διάθεση στην Παιδεία, και ειδικά την Πανεπιστημιακή, που εκφράζονταν και στο αντικείμενο και τους προσανατολισμούς της έρευνας. Η καταρράκωση του «κοινωνικού κράτους», η γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ο πόλεμος ενάντια σε κάθε είδους ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, που συμπορεύονται με την εξάπλωση παντού των αρπακτικών πλοκαμιών της αγοράς, απαιτούν φραγή σε κάθε «κοινωνική δαπάνη». Απαιτούν έρευνα κατ’ εντολή και προς όφελος των επιχειρήσεων.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε κατά τη δημοσιοποίηση του νομοσχέδιου για την αξιολόγηση, η Μ. Γιαννάκου, αν δέχεται ν’ αναλάβει δέσμευση η πολιτική ηγεσία, παρέχοντας στα Πανεπιστήμια πόρους και μέσα, απάντησε προκλητικά: «Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανταποκρίνεται, διαφορετικά δεν θα λειτουργούσαν τα ΑΕΙ. Από κει και πέρα, θα πρέπει να τεκμηριώνεται κάθε φορά ότι αυτό που λειτουργεί οφείλεται σε αυτό».
 
Κλείνοντας την αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων, αξίζει να επισημάνουμε και μια άλλη δική της διαπίστωση, που αφορά στην διαδικασία της πιστοποίησης, στην οποία υποβάλλονται τα Ιδρύματα. Μιλά για πρακτικές επιβολής λίστας γνωστικών αντικειμένων, που πρέπει να προσφερθούν στους φοιτητές ή ακόμη και απαγόρευσης προγραμμάτων, που θέλουν να αναπτύξουν τα Ιδρύματα από τις Αρχές Πιστοποίησης, που εν ολίγοις έχουν αναγορευτεί σε συγκλητικές αρχές.
 
Κατά τα άλλα τα κράτη-μέλη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ανεξαρτησία και αυτονομία των Ιδρυμάτων!
Θέλοντας να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της αγοράς, η σύνοδος του Μπέργκεν, δηλώνει στο ανακοινωθέν της ότι «χαιρετίζει την υποστήριξη των οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους και ότι αναμένει ακόμα πιο επιτακτική συνεργασία για την επίτευξη των στόχων της Μπολόνια», ενώ αποφάσισε να αναβαθμίσει και το ρόλο της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων και Συνομοσπονδιών Εργοδοτών, χρήζοντάς την επίσημο σύμβουλο.
Οι υπουργοί Παιδείας επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεσή τους να προωθήσουν τη διάσπαση των πανεπιστημιακών σπουδών σε τρεις κύκλους: προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό. Ιδιαίτερη έμφαση (όπως και στο Βερολίνο) έδωσαν στις διδακτορικές σπουδές, όπου υποδεικνύεται δομημένο πρόγραμμα μαθημάτων με στόχο τη διαφάνεια στην επίβλεψη και την αξιολόγηση των υποψήφιων διδακτόρων και ζητείται να εξασφαλιστεί ότι «τα διδακτορικά προγράμματα προωθούν τη διεπιστημονική κατάρτιση και την ανάπτυξη των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, ικανοποιώντας κατά συνέπεια τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς απασχόλησης». Με δυο λόγια, αναθέτουν στους υποψήφιους διδάκτορες (που θα είναι όλο και λιγότεροι) ρόλο παραγωγού νέας γνώσης, που θα υποτάσσεται φυσικά στην ανάγκη για κερδοφορία του κεφάλαιου.
 
Οι υπουργοί Παιδείας έκαναν ιδιαίτερη μνεία και στον χιλιοειπωμένο πια στόχο τους, να καταστήσουν «ελκυστικό» τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να προσελκύσουν φοιτητές-πελάτες και από άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, που προτιμούν σήμερα τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Και για να χαϊδέψουν τα αυτιά, βρήκαν λόγια παρηγόριας για τις «κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες», που δεν έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις οποίες, λέει, θα υποστηρίζουν με «συμβουλευτικές υπηρεσίες», «δάνεια» και τα ρέστα.
 
Είναι τόσος ο αέρας πούχουν πάρει τα μεγάλα κεφάλια της ΕΕ, που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα, επέμεναν ντόμους ντο (ειδικά η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, Ολλανδία, κ.λπ.) να συμπεριλάβουν στο ανακοινωθέν την παράγραφο της Διακήρυξης του Βερολίνου για την αναγνώριση προπτυχιακών σπουδών μικρότερης διάρκειας από τα 3 χρόνια.
 
Εδώ η Μ. Γιαννάκου «έδωσε τα ρέστα» της. Φοβούμενη τη γενική κατακραυγή, αφού στη χώρα μας είναι οξυμένο το πρόβλημα με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, τα ΙΕΚ, κ.λπ., επέμενε να απαλειφθεί αυτή η παράγραφος, πράγμα που τελικά έγινε με τη συνδρομή και της Γερμανίας, που έχει αντίστοιχο πρόβλημα.
 
Σιγά δηλαδή τα ωά! Η υπουργός Παιδείας ξέρει ότι από μόνη της αυτή η απαλοιφή δε σημαίνει τίποτε, αφού η αναγνώριση των ΕΕΣ προωθείται και με άλλους τρόπους (ΔΟΑΤΑΠ, τροπολογία Χατζηδάκη στο ευρωκοινοβούλιο – Οδηγία ΕΕ). Στο κάτω-κάτω δεν είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση. Μπορεί, λοιπόν, να σέρνεται ώστε να αποφευχθεί και το πολιτικό κόστος.

 

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος Μπέργκεν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
Επόμενο άρθρο

Σύνοδος Μπέργκεν

ΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΑΙΟΙ

Σχετικά Αρθρα

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

Παιδεία 8 Ιούν 2026, 08:39

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
Διεθνή

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

7 Ιούν 2026, 08:40
Παιδεία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

7 Ιούν 2026, 07:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

Ημέρα κατά των εγκεφαλικών όγκων.

Ημέρα ωκεανών.

1949: Το FBI εκδίδει λίστα κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

1952: Αναχωρούν για την Κορέα τετρακόσιοι έλληνες στρατιώτες.

1963: Ιδρύεται το κίνημα νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης».

1989: Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μη γίνει έκρηξη στέλνονται μέσα σε φακέλους στους δημοσιογράφους Δ. Ρίζο στον «Ελεύθερο Τύπο» και Κυριάκο Διακογιάννη στην «Αυριανή» ως προειδοποίηση (ΕΛΑ).

2000: Εκτελείται ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    17Ν
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Εφετείο 17Ν
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    ΕΛΑ
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Σύνοδος Μπέργκεν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Σύνοδος Μπέργκεν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Σύνοδος Μπέργκεν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Σύνοδος Μπέργκεν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σύνοδος Μπέργκεν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Ποιοι είμαστε
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Επικοινωνία
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Όροι χρήσης
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Ποιοι είμαστε
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Επικοινωνία
  • Σύνοδος Μπέργκεν

    Σύνοδος Μπέργκεν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo