Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, καθώς ευρύτατα λαϊκά στρώματα τον υποδεικνύουν ως τον υπ’ αριθμόν ένα ηθικό αυτουργό του μαζικού εγκλήματος στη ναυτική βάση του νησιού, ο Δ. Χριστόφιας προσέτρεξε στον ΟΗΕ για ν’ αλλάξει την εσωτερική ατζέντα και να βάλει στην πρώτη θέση το Κυπριακό.
Την περασμένη Τρίτη, Χριστόφιας και Ερογλου συναντήθηκαν, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Αλ. Ντάουνερ, και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν 19 ολοήμερες συναντήσεις, προκειμένου να διεξάγουν εντατικές διαπραγματεύσεις για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν στις 25 Ιούλη και θα ολοκληρωθούν στις 21 Οκτώβρη.
Πού θα οδηγήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις; Πουθενά. Ο Χριστόφιας, όμως, ειδικά αυτή τη στιγμή, έχει ανάγκη από τη δημιουργία φρού-δων ελπίδων, γι’ αυτό και εξέφρασε δημόσια την ευχή να υπάρξει «αλλαγή σε συμπεριφορές, ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο».
Την απάντηση την είχε δώσει ήδη ο Ερντογάν, τις σκληρές θέσεις του οποίου ήταν αναγκασμένος να κριτικάρει ο Χριστόφιας. Ο Ερντογάν αισθάνεται σήμερα ιδιαίτερα δυνατός, όχι μόνο λόγω της πρόσφατης, τρίτης εκλογικής του νίκης, αλλά και λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει ο τουρκικός καπιταλισμός στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό και σκληραίνει τη στάση του στο Κυπριακό, ακόμα και σε φραστικό επίπεδο. Δήλωσε, λοιπόν, ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση και δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί μαζί της αν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ! «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μια Κύπρος χωρισμένη στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν θα τους αναγνωρίσουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους». Σε αντιπαράθεση με τις τουρκο-κυπριακές σχέσεις, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στις τουρκο-ελληνικές, για να καταλήξει στο ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με ένα συμβιβασμό. «Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί λύση», η οποία θα βασίζεται «σε δυο κοινότητες και σε δυο ισότιμα κράτη».
Ο Χριστόφιας δήλωσε ότι οι απόψεις Ερντογάν «είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες, που όζουν κυνισμού», την ίδια στιγμή όμως καλλιεργεί ελπίδες ότι κάτι μπορεί να βγει από τις 19 ολοήμερες διαπραγματεύσεις του με τον Ερογλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο κοντά στην Τουρκία, σε σχέση με τον προκάτοχό του Ταλάτ.
Επειδή, λοιπόν, στο Κυπριακό δεν αναμένεται φως, δύσκολα ο Χριστόφιας θα καταφέρει ν’ αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται μετά την έκρηξη. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, στέλεχος του ΔΗΚΟ, παραιτήθηκε και επέμεινε στην παραίτησή του, μολονότι ο Χριστόφιας του ζήτησε να την ανακαλέσει. Ο Κυπριανού φιλοδοξούσε να είναι υποψήφιος για την προεδρία, μετά το στραπατσάρισμα που υπέστη, όμως, γιατί έχει και αυτός προσωπικές ευθύνες, προσπαθεί να διασωθεί βγαίνοντας από το κάδρο των κυβερνητικών ευθυνών. Χριστόφιας και ΑΚΕΛ, που τον πρώτο καιρό χαρακτήριζαν ακροδεξιούς εθνικιστές αυτούς που διαδήλωναν έξω από το προεδρικό μέγαρο, έχουν «μαζευτεί» πλέον. Ο Χριστόφιας δίνει καθημερινά διαβεβαιώσεις ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ευθύνες όπου κι αν αυτές υπάρχουν» και παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για αποφάσεις «και όχι στον καθένα αυθαίρετα». Δηλώνει ότι «είναι δικαίωμα κάποιου να ζητά την παραίτησή μου», παραπονιέται όμως ότι ακούγονται πράγματα… εκτός πολιτικού πολιτισμού! «Εγώ έχω την υπομονή στωικά να τα ακούω. Δεν σημαίνει ότι τα αποδέχομαι όμως», καταλήγει. Αν αυτή η τοποθέτηση σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα και ΠΑΣΟΚ, δεν κάνετε λάθος.