Εγκλημα! Μόνο αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει στη συμπεριφορά της κυπριακής κυβέρνησης, που παράτησε σε μια γωνιά της ναυτικής βάσης της Λεμεσού ένα σωρό κοντέινερ γεμάτα με πυρομαχικά, λες και άφηνε τσάντες και κουκλάκια που διακινούνταν από λαθρεμπορικά κυκλώματα. Η κυβέρνηση Χριστόφια λειτούργησε το 2009 σαν εντολοδόχος των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, κατάσχοντας το φορτίο που πήγαινε από το Ιράν στη Συρία, και το 2011 εξελίχτηκε σε εγκληματία, στέλνοντας 12 ανθρώπους στο θάνατο και τραυματίζοντας άλλους 62 (οι δύο πολύ βαριά).
Και τι να πεις για τη στρατιωτική ηγεσία, που έστειλε τους πυροσβέστες στο θάνατο, στέλνοντάς τους να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε, αντί να φροντίσει για την γρήγορη εκκένωση του χώρου. Κανένας τους δεν ήξερε σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα κατασχεμένα πυρομαχικά κι όμως έστειλαν τους πυροσβέστες, από τους οποίους δεν γλίτωσε ούτε ένας.
Πιστή στο δόγμα όλων των κυβερνήσεων, η κυβέρνηση του… κομμουνιστή Χριστόφια ανακοίνωσε ότι… το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Οτι θα γίνει έρευνα και θα βρεθούν οι ένοχοι! Ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ο χρόνος τα γιατρεύει όλα και οι αστοί πολιτικοί το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι. Τις ευθύνες τους θα τις κουκουλώσουν. Το πολύ να ψευτοδικάσουν κάποιους χαμηλόβαθμους στην ιεραρχία και τέρμα. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμαρτυρήθηκε για τη διαρροή διάφορων εγγράφων από συσκέψεις για το θέμα, την οποία χαρακτήρισε αποσπασματική. Οταν αρχίσει να πέφτει η λήθη, τότε θ’ αρχίσει και το κουκούλωμα, ενώ τώρα που ξεχειλίζει η οργή η κυβέρνηση Χριστόφια ζητά ψυχραιμία και υπομονή, υποσχόμενη ότι θα βρει την αλήθεια. Μπορεί, όμως, ποτέ ο θύτης να δικάσει τον εαυτό του;
Ομως, τα γεγονότα βοούν. Πέταξαν τα πυρομαχικά στο ύπαιθρο, κλεισμένα μέσα σε κοντέινερ, σαν να ήταν ακίνδυνα λαθραία τσιγάρα. Και να πεις ότι δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις. Εδώ και τρεις μήνες είχαν παρατηρηθεί φουσκώματα των κοντέινερ, ενώ ακού-στηκαν και μικροεκρήξεις μέσα απ’ αυτά. Αντί, όμως, να βρουν μια λύση, έστειλαν ένα κλιμάκιο πυροσβεστών να καταβρέχει τα κοντέινερ, χωρίς να ενδιαφερθούν καθόλου για το ποια θα είναι η συμπεριφορά των πυρομαχικών μετά το βρέξιμο. Αυτό που εμφανίζεται σαν τυπική γραφειοκρατική συμπεριφορά δεν είναι παρά αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή.
Γιατί άφηναν εκεί τα πυρομαχικά; Γιατί ήθελαν να πάρουν τα εύσημα από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Και τα πήραν, όπως με θράσος υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Στεφάνου. Απέδειξαν ότι η Κύπρος είναι αμείλικτος διώκτης της «τρομοκρατίας» και πως τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της, γι’ αυτό και δεν έβαλε χέρι στα πυρομαχικά για δικό της όφελος. Αυτό ήθελαν ν’ αποδείξουν και πήραν τόσο κόσμο στο λαιμό τους.
ΥΓ: Αν το γεγονός αυτό συνέβαινε σε άλλη χώρα ή αν συνέβαινε στην Κύπρο και δεν κυβερνούσε το ΑΚΕΛ, ο «Ριζοσπάστης» θα ξεσπάθωνε και θα κατήγγειλε έγκλημα και εγκληματίες. Οπως έκανε –και δικαίως– στο ίδιο φύλλο, για το ναυάγιο του ρωσικού τουριστικού πλοίου στο Βόλγα, το οποίο χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», επειδή το πλοίο ήταν σαπάκι. Η αποθήκευση τόσων πυρομαχικών στο ύπαιθρο δεν ήταν επίσης προδιαγεγραμμένο έγκλημα; Επ’ αυτού, όμως, η φυλλάδα του Περισσού περιορίστηκε σ’ έναν τίτλο που παραπέμπει στη… μοίρα: «Τραγωδία σε ναυτική βάση». Σε ρεπορτάζ που κάλυψε σχεδόν μια σελίδα, δεν βρήκαν… χώρο να γράψουν δυο επικριτικά λόγια, γενικόλογα έστω, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή τα αστικά καθεστώτα. Και την επομένη επανήλθαν, για να παρουσιάσουν με ευμενή τρόπο τις γελοίες δικαιολογίες που επικαλέστηκε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κεντρική θέση στις οποίες κατείχε το… «ο πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα»!