Δεν εξέπληξε κανένα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση του ναυάγιου του «Εξπρές Σαμίνα», στο οποίο χάθηκαν 81 ζωές. Η απόφαση ήταν δρομολογημένη εκ των προτέρων και η απόφαση του δικαστήριου αναμενόταν να παίξει κυρίως επικοινωνιακό ρόλο. Οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι ένοχοι, αυτοί που με τα σαπάκια τους θέτουν σε κίνδυνο τόσο κόσμο, είχαν απαλλαγεί σε προηγούμενο στάδιο από τις βαριές κατηγορίες. Κατηγορούνταν μόνο για πλημμέλημα.
Οι Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος εμφανίστηκαν στη δίκη μόνο την πρώτη και την τελευταία μέρα. Στο ενδιάμεσο τους εκπροσωπούσαν οι δικηγόροι τους, όπως είχαν δικαίωμα από το νόμο. Κατηγορούνταν μόνο για ελλείψεις στα σωστικά μέσα του πλοίου και καταδικάστηκαν σε ποινή 4 ετών και 3 μηνών, με ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε δεκάρα για να μην πάνε φυλακή. Ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο το δικαστήριο τους επεφύλαξε την καλύτερη δυνατή μεταχείριση. Μάλιστα, η καταδικαστική απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία, αφού ο πρόεδρος ζήτησε την αθώωσή τους (ο συγκεκριμένος δικαστής έχει παράδοση, αφού υπέρ των εφοπλιστών είχε μειοψηφίσει και στη δίκη για το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ»)! Το σκεπτικό του προέδρου ξεπέρασε κάθε φαντασία. Δεν μπορούσαν -είπε- «μέσα στα πλαίσια της ανθρώπινης δυνατότητας», να γνωρίζουν την κατάσταση των 79 πλοίων που διαθέτει ο στόλος τους! Οι εφοπλιστές, λοιπόν, είναι εξ ορισμού αθώοι. Ανεύθυνοι για οτιδήποτε γίνει στα πλοία τους. Αυτοί είναι μόνο για να τσουβαλιάζουν τα κέρδη. Μετά, άρχισε ένα παζάρι για τη μετατροπή της ποινής. 20 ευρώ τη μέρα πρότεινε ο εισαγγελέας, 7 για τον Κληρονόμο και 4,40 για τον Βικάτο αποφάσισε τελικά το δικαστήριο.
Το προκλητικότερο όλων είναι η απόφαση του δικαστήριου που έκρινε ότι το «Σαμίνα» ήταν αξιόπλοο! Του κάκου κατατίθονταν τόσον καιρό στοιχεία που αποκάλυπταν ένα σμπαραλιασμένο μετασκευασμένο σαπάκι, που του είχαν καταργήσει ακόμα και τα στεγανά για να τα μετατρέψουν σε καμπίνες για το πλήρωμα, ώστε να μείνει όλος ο υπόλοιπος χώρος για καμπίνες επιβατών (κονόμα δηλαδή). Ενα πλοίο βούλιαξε πιο γρήγορα απ’ όσο θα βούλιαζε ένα βαρκάκι και αυτοί το έκριναν αξιόπλοο.
Για να τηρηθούν οι ισορροπίες, έπρεπε να εξαντληθεί η αυστηρότητα στους αποδιοπομπαίους τράγους. Τον πλοίαρχο Γιαννακή (16 χρόνια και 1,5 μήνας φυλακή) και τον υποπλοίαρχο Ψυχογιό (19 χρόνια και 1,5 μήνας φυλακή). Η έφεση αυτών των δύο δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα και οδηγήθηκαν ξανά στη φυλακή.
Ετσι, έκλεισε δικαστικά με τον καλύτερο τρόπο για το εφοπλιστικό κεφάλαιο ένα μαζικό έγκλημα. Στο εφετείο θα αναζητηθούν χαμηλότερες ποινές για όλους. Οι εφοπλιστές, με όπλο την πρωτοβάθμια απόφαση, θα επιδιώξουν την αθώωσή τους, ποντάροντας στη λήθη και στην κούραση των συγγενών των θυμάτων, των μόνων που επιμένουν να ζητούν δικαίωση. Οι άλλοι θα ξανασυζητήσουμε στο επόμενο ναυάγιο.