Η κυβέρνηση έβαλε στόχο να μαζέψει μέσα σε 5 χρόνια (2011-2015) 50 δισ. ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με τον εφαρμοστικό νόμο του ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) που ψήφισε, όμως, ομολογεί έμμεσα, ότι δεν θα πραγματοποιήσει αυτό το στόχο στην πενταετία 2011-2015. Το ομολογεί από τη στιγμή που προβλέπει (άρθρο 1 παρ. 6 του νόμου), ότι ο αρχικός χρόνος διάρκειας του Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας θα είναι 6 χρόνια και ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Αν η κυβέρνηση πίστευε πραγματικά, ότι θα μπορέσει να μαζέψει 50 δισ. ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα σε πέντε χρόνια, γιατί να ψηφίσει αυτή τη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, που προβλέπει ότι η εταιρία θα λειτουργήσει για 6, τουλάχιστον, χρόνια που μπορούν να γίνουν περισσότερα με μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών; Αν η κυβέρνηση ήταν σίγουρη, ότι θα πιάσει το στόχο των 50 δισ., υπήρχε λόγος να ψηφίσει διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο (εδάφιο β της παρ. 5 του άρθρου 2), με την οποία η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) μπορεί να μεταβιβάζει δωρεάν στην εταιρία και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου;
Γίνεται, λοιπόν, φανερό, ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το μάζεμα των 50 δισ. ευρώ, αλλά το ξεπούλημα των κερδοφόρων εταιριών του δημοσίου για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν είναι πρωταρχικός στόχος, γιατί και η ίδια δεν πιστεύει ότι θα μαζέψει τα 50 δισ. Δεν είναι μόνο, ότι η εταιρία αυτή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» θα συγκεντρώσει όλα τα φιλέτα του δημοσίου (κερδοφόρες εταιρίες και ακίνητα με υψηλή εμπορική τιμή) χωρίς να καταβάλει δεκάρα για την αγορά τους και χωρίς να καταβάλει δεκάρα για φόρους. Δεν είναι μόνο, ότι η εταιρία αυτή έχει το πρωτάκουστο δικαίωμα να μη μεταβιβάζει στο δημόσιο τις μετοχές της (που το τίμημά τους καταβλήθηκε από τον κρατικό κορβανά) και τα περιουσιακά στοιχεία που πήρε από το δημόσιο χωρίς να καταβάλει δεκάρα.
Παρενθετικά μιλώντας, έχουμε να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που διάφοροι ιδιώτες έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε εκτάσεις που θα μεταβιβαστούν στην εταιρία αυτή που της έχουν δοθεί δικαιώματα αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Ενώ θα μεταβιβαστούν σ’ αυτή την εταιρία δωρεάν οι διεκδικούμενες εκτάσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο αυτό υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους ιδιώτες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα!
Το περιβόητο αυτό Ταμείο «Αξιοποίησης» έχει ακόμη το πρωτάκουστο προνόμιο να υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να συντηρεί με δικά του έξοδα τις εταιρίες και ακίνητα-φιλέτα που έχουν μεταβιβαστεί δωρεάν στο Ταμείο και δεν έχουν ακόμη πουληθεί. Οταν η εταιρία αυτή έχει τέτοια, αποικιοκρατικού τύπου, προνόμια, γιατί να βιάζεται να πουλήσει; Οι εκπρόσωποι του Γιούρογκρουπ και της Κομισιόν θέλουν ενεργή την εταιρία αυτή προκειμένου να εξασφαλίζουν την καταβολή των υπέρογκων τοκοχρεολυσίων που στραγγίζουν στην κυριολεξία την ελληνική καπιταλιστική παραγωγή. Γι’ αυτό έβαλαν τη διάταξη να είναι τουλάχιστον εξάχρονη η διάρκεια λειτουργίας της και να μπορεί να παραταθεί με μια απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Διοίκηση τρόικας
Εμμέσως πλην σαφώς, η εταιρία θα διοικείται από εκπροσώπους του Γιούρογκρουπ και της Κομισιόν, που θα υπακούουν βασικά στα κελεύσματα του γαλλογερμανικού άξονα. Λέμε εμμέσως, γιατί στο πενταμελές ΔΣ της εταιρίας (άρθρο 3 του νόμου) δεν θα υπάρχει κανείς ξένος ως μέλος, αλλά δύο «παρατηρητές», ενώ στο επταμελές ΔΣ του «Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων» (άρθρο 4 του νόμου) οι δύο «παρατηρητές» θα προτείνουν τους τρεις. Αν συνδυάσουμε τις διατάξεις των δύο αυτών άρθρων, εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι τον τελικό λόγο στη λήψη των αποφάσεων της εταιρίας θα τον έχουν οι τροϊκανοί.
Βέβαια, έτσι κι’ αλλιώς τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι του γαλλογερμανικού άξονα κι αυτό το βιώνουμε καθημερινά με τις απανωτές αποφάσεις των εκπροσώπων του Γιούρογκρουπ και της Κομισιόν, με τις οποίες έχουν στραγγίσει και φτωχύνει την εργαζόμενη και εκμεταλλευόμενη ελληνική κοινωνία. Απλά, με τη σύνθεση αυτή στα ΔΣ του Ταμείου και του Συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο ακόμη και στις αποφάσεις που αφορούν τις «λεπτομέρειες».
Περιβαλλοντική καταστροφή
Οι αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν από το Νοέμβρη του 1996, που άρχισε να κυκλοφορεί, τις αποκαλύψεις που κάνουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου ξεπερνιέται κάθε όριο, μιας και η εταιρία αυτή θα μπορεί να δρα κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας. Φτάνουν στο σημείο να δίνουν συντελεστή δόμησης 0,4 και ποσοστό κάλυψης 50%. Ετσι, μέσα σε γήπεδο 4 στρεμμάτων, που μέχρι τώρα επιτρέπονταν να δομηθούν μόνο 200 τετραγωνικά, τώρα θα επιτρέπεται να δομηθούν 1.600 τετραγωνικά μέτρα!
Παραπέρα, με την παρ. 7 του άρθρου 11 του εφαρμοστικού νόμου δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, με μια κοινή απόφαση, να ορίζουν και να εξειδικεύουν το περιεχόμενο των ειδικότερων χρήσεων γης, το είδος και το μέγεθος των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που μπορούν να χωροθετούνται ανά χρήση, τα όρια και τους περιορισμούς στις επιφάνειες χρήσεων γης και κάθε σχετικό θέμα με τον προσδιορισμό και την ειδική πολεοδομική λειτουργία των χρήσεων!
Τέλος, το περιβαλλοντικό έγκλημα ολοκληρώνεται με την παρ. 5 του άρθρου 12, όπου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να βγάζει ΠΔ, με τα οποία, εκτός των άλλων, «μπορεί να τροποποι-ούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, καθώς και πολεοδομικές μελέτες ή και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για τα εντός σχεδίου πόλεως δημόσια ακίνητα, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».
Εδώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο κυνικότητας. Κυνικά ομολογείται ότι θα ολοκληρωθεί το ξεπάτωμα του περιβάλλοντος προκειμένου να προκύψουν βέλτιστα επενδυτικά οφέλη. Δηλαδή να αποκομιστούν ανώτατα καπιταλιστικά κέρδη. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς κάτι ακόμη για τους στόχους που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση με την ίδρυση του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Με όσα αναφέραμε ως τώρα αυτοί οι στόχοι έγιναν ξεκάθαροι.
Κλείνουμε με μερικές αναφορές στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υπόλοιπο από το άρθρο μας στο προηγούμενο φύλλο. Από το ΝΑΤ, όπως αναφέραμε την προηγούμενη βδομάδα, θα κοπούν την περίοδο 2011-2015 450 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία από 1.160 εκατ. ευρώ το 2010 θα γίνει 710 εκατ. ευρώ το 2015. Ετσι, οι συντάξεις του ΝΑΤ θα πετσοκοπούν. Στο αρχικό σχέδιο νόμου αναφερόταν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 6%.Το ποσοστό μείωσης ήταν μόνο 6%, γιατί προβλεπόταν μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2015. Τώρα που η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ, η μείωση των συντάξεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και δεν αναφέρεται από τώρα το ποσοστό μείωσης της σύνταξης του ΝΑΤ.
Χτύπημα θα δεχτούν και οι αγρότες που θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται στην 5η ασφαλιστική κλάση, μέσα σε ένα διάστημα 17 χρόνων, και έτσι θα καταβάλλουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι εκτός από την κράτηση του 2% που θα καταβάλλουν για την ανεργία, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν επιπλέον 1% για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ως τώρα καταβάλλουν 4%. Την ίδια στιγμή θα μειωθεί κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που άρχισαν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Γενάρη του 2010. Ακόμη, θα μειωθεί το εφάπαξ των εργαζόμενων της ΔΕΗ κατά 15%. Επειδή λέγονται πολλά για τα λεφτά που δίνονται στο ταμείο της ΔΕΗ για τη σύνταξη, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτά είναι λεφτά των εργατών, που καταβάλλονταν ως εργατικές εισφορές και επενδύονταν για την καπιταλιστική ανάπτυξη της ΔΕΗ.
Αυξάνονται πάρα πολύ οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους που παίρνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ το μήνα. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 επιβλήθηκαν κρατήσεις από 3-10% και τώρα αυτές έγιναν 6-14%. Κρατήσεις μπαίνουν και στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω από 60 χρονών. Αυτές είναι από 6% έως 10% και μπαίνουν αθροιστικά μαζί με τις προηγούμενες κρατήσεις.
Τέλος, μπαίνουν κρατήσεις-χαράτσι στις επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Ξεκινούν από 3% και φτάνουν στο 10% για συντάξεις που είναι πάνω από 650 ευρώ το μήνα.