Το αστικό σύστημα, η κυβέρνηση, αφού έστησαν τους νέους στον τοίχο και τους γάζωσαν με χιλιάδες σφαίρες, καταδικάζοντάς τους στην αμάθεια, την εξειδικευμένη στενή γνώση μιας χρήσης, την ανεργία, την ανασφάλεια, αφού τους έριξαν στον αντιασφαλιστικό Καιάδα, υποθηκεύοντας τη ζωή τους στο μέλλον, παριστάνουν ότι νοιάζονται για την ανανέωση των γνώσεών τους και των δεξιοτήτων τους, διότι αυτό, λέει, θα τους προσφέρει νέες ευκαιρίες «απασχόλησης».
Το ρόλο αυτό της εξαπάτησης των εργαζόμενων με την προσφορά φρούδων ελπίδων, αλλά και συγκάλυψης της αληθινής ανεργίας, έπαιξαν πάντα τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης (έρευνα που έγινε στο παρελθόν από το υπουργείο Εργασίας απέδειξε ότι αυτά τα προγράμματα μηδαμινή συμβολή είχαν στην αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας). Γι’ αυτό τώρα, που η ανεργία άγγιξε οροφή, το σύστημα τα ξαναέβαλε μπρος. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έγκριση της χρηματοδότησης πέντε προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, που αφορούν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «πάνω από 400.000 πολίτες». Τώρα, μας άρχισε το δούλεμα και η Φώφη, που δήλωσε, ως αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός: «Προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και προσπαθούμε να συνδέσουμε τη γνώση με την απασχόληση. Την ίδια στιγμή εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι μετά τον Καλλικράτη αποκτούν σημαντική ευθύνη στην προώθηση των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης».
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τα προγράμματα εξαπάτησης των νέων, που θα αρχίσουν από το Σεπτέμβρη, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατομμυρίων ευρώ, θα τα αναλάβουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι, που θα έχουν την δυνατότητα επιλογής προγραμμάτων από τη σχετική λίστα αλλά και να προτείνουν νέα «που να καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δημοτών», ενώ από αυτά θα επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μέρος των εκπαιδευθέντων «για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Το υπουργείο Παιδείας επίσης χρησιμοποιεί αυτά τα προγράμματα ως δούρειο ίππο για να εισάγει γενικότερα στη δημόσια εκπαίδευση και ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το λεγόμενο «κουπόνι» (voucher). Πρόκειται για το αμερικανικό σύστημα χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το οποίο καταδίκασε στον αφανισμό εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία. Σύμφωνα με αυτό, το κράτος τροφοδοτεί τον υποψήφιο για σπουδές νέο, με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αυτός καταθέτει στο ίδρυμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει. Εκεί εξαντλείται και η δημόσια χρηματοδότηση και από κει και πέρα ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» τόσο για τα ιδρύματα όσο και για τους σπουδαστές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα δομούνται στο πλαίσιο των δύο παρακάτω αξόνων και των αντίστοιχων θεματικών ενοτήτων τους.
Α. ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
3. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Β. ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
2. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
4. ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
5. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
7. ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η δράση περιλαμβάνει και την «επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ», συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και προγράμματα «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων», «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», ενώ τσάμπα εργατικό δυναμικό στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα προσφέρει το λεγόμενο «εισιτήριο στην απασχόληση».
Γιούλα Γκεσούλη