Απομονωμένος ακόμα και από το «φυσικό του σύμμαχο», την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Τ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να αμυνθεί στην επίθεση που δέχτηκε με την πρόταση 10 σημείων της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Στην Ουάσιγκτον, βέβαια, ο Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να απευθυνθεί, γιατί θα τον έστελναν από εκεί που ήρθε. Στις Βρυξέλλες μπορούσε να κάνει ένα τυπικό διάβημα (το έκανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Ιακώβου στον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος απαξίωσε να πάρει πίσω τις θετικές για την τουρκική πρωτοβουλία δηλώσεις του). Ετσι, ο Παπαδόπουλος κατέφυγε στον Κόφι Ανάν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
Επίσημες δηλώσεις του Ανάν δεν έχουμε. Εχουμε μόνο αυτά που ο Παπαδόπουλος είπε ότι του είπε ο Ανάν. Δημοσιευμένα καταρχάς στη «Χαραυγή» και επιβεβαιωμένα στη συνέχεια από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο. Οπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ανάν κράτησε 35 λεπτά και ο Ανάν του είπε: «Εγώ δεν έχω ακόμα τοποθετηθεί, θα μιλήσω με όσους κρίνω ότι έχουν ενδιαφέρον για το θέμα και εμπλέκονται, για να αποφασίσω εάν θα αναλάβω οποιονδήποτε ρόλο γι’ αυτό το θέμα ή όχι». Συμφώνησαν -πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο Παπαδόπουλος- να συνεχιστεί η επικοινωνία του, με στόχο την έναρξη νέου γύρου διαβουλεύσεων για το Κυπριακό και να συναντηθούν το Μάρτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ανάλογα με το πρόγραμμα του Ανάν (ας είμαστε από τώρα σίγουροι, ότι ο Ανάν θα κρατήσει τις ισορροπίες και θα συναντηθεί και με τον Ταλάτ). Ο Παπαδόπουλος του ζήτησε να επισπεύσει το διορισμό μόνιμου αντιπροσώπου, ο οποίος να προετοιμάσει καλά τις νέες συνομιλίες.
Ο Ανάν, βέβαια, είναι αναγκασμένος να κρατήσει τις ισορροπίες. Ομως, μετά τους Βρετανούς και οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την υποστήριξή τους στην τουρκική πρωτοβουλία. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ρος Ουΐλσον εμφανίστηκε στην τουρκική τηλεόραση και χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της Αγκυρας, σημειώνοντας με νόημα ότι η τύχη της εξαρτάται «από τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά». Κάλεσε δε την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση «να γνωστοποιήσει τουλάχιστον στον ΓΓ του ΟΗΕ πάνω σε ποια βάση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιο βήμα». Και στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι καλωσόρισε την τουρκική πρωτοβουλία εκ μέρους της αμερικάνικης κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την «πρόταση θετική που κοιτάζει μπροστά».
Ο Ερντογάν με τον Γκιουλ από την πλευρά τους κρατούν χαμηλούς τόνους και εμφανίζονται διαλλακτικοί και οπαδοί του διαλόγου, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις και διευκολύνοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ασκήσουν το μέγιστο της πίεσης πάνω στη Λευκωσία. Στη Λευκωσία όπου ακούστηκε ξανά η… κακιά λέξη «βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» (από χειλέων Γ. Ιακώβου), κάτι όμως που δεν φαίνεται να τρομάζει την Αγκυρα, γιατί αυτή η απειλή ανήκει στην κατηγορία των πραγμάτων που λέγονται και δεν γίνονται. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει μαζί έχουν απαλλαγεί από την κατηγορία ότι εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού. Τώρα πια όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ευθύνη για τη μη λύση του προβλήματος ανήκει στους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, με τη βεβαιότητα εκείνου που γνωρίζει καλά ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του αντίπαλου.