Συμβούλους για επέκταση της αποικιοκρατικής σύμβασης του αερδοδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε στο Reuters στέλεχός του (προφανώς ο Παπακωνσταντίνου, που όταν κάνει δυσάρεστες ανακοινώσεις προτιμά την ανωνυμία). Οπως διαρρέουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, από την επέκταση της αποικιοκρατικής σύμβασης, σκοπεύουν να εξασφαλίσουν 200 με 300 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, αυτά τα νούμερα θα είναι μόνο στα χαρτιά. Η σύμβαση του αεροδρόμιου, που λήγει το 2026, είναι καθαρά αποικιοκρατική. Τη χειρίστηκαν, μάλιστα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αλληλοκατηγορίες για μίζες (έναν τρικούβερτο καυγά, με σκληρό υβρεολόγιο και υπαινιγμούς ακόμα και σεξουαλικού τύπου, έστησαν τότε και ο Πάγκαλος με τον Λαλιώτη). Με τη σύμβαση αυτή, η γερμανική Hochtief (έχει το 40% και τη διοί-κηση –δηλαδή την κονόμα, ενώ 55% έχει το ελληνικό δημόσιο και 5% ο όμιλος Κοπελούζου) εξασφάλισε τη νομή του μεγαλύτερου αεροδρόμιου της χώρας, χωρίς ουσιαστικά να βάλει δεκάρα (τα κεφάλαιά της τα δανείστηκε από τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου).
Για να γλυκάνουν τότε το χάπι και να καλύψουν την ουσία αυτής της αποικιοκρατικής σύμβασης (μιας από τις πολλές που αφορούσαν τα λεγόμενα μεγάλα έργα), προπαγάνδιζαν στον ελληνικό λαό ότι η σύμβαση για το αεροδρόμιο είναι συμφέρουσα, διότι οι Γερμανοί θα βάλλουν τα κεφάλαια (κρύβοντας πως στην πραγματικότητα τα κεφάλαια μπήκαν από το ελληνικό κράτος) και μετά από 30 χρόνια το αεροδρόμιο θα ανήκει στο κράτος, που θα έχει μεγάλα έσοδα απ’ αυτό. Τώρα, ετοιμάζονται να δώσουν το αεροδρόμιο για άλλα 20 χρόνια στους γερμανούς αποικιοκράτες. Και βέβαια, το τίμημα θα είναι ακόμα πιο εξευτελιστικό, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην καπιταλιστική αγορά, αλλά και τους συσχετισμούς. Τώρα είναι το ελληνικό κράτος που επείγεται να πουλήσει και βέβαια θα… ξεπουλήσει.
Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πιο επικερδές απ’ όλα τα αεροδρόμια που κατέχει το γερμανικό μονοπώλιο. Τα κέρδη από την Αθήνα είναι περισσότερα απ’ όσα βγάζει η Hochtief από τα αεροδρόμια της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου, τα οποία επίσης εκμεταλλεύεται. Πέρα από το μονοπωλιακό χαρακτήρα του αεροδρόμιου «Ελ. Βενιζέλος» (στη σύμβαση προβλέπεται ότι απαγορεύεται να λειτουργήσει άλλο αεροδρόμιο σε μια περιοχή που φτάνει μέχρι και την Κόρινθο), τα έσοδα εξασφαλίζονται και από το περιβόητο «σπατόσημο», που έχει καταστήσει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο το δεύτερο πιο ακριβό της Ευρώπης (μετά το Χίθροου του Λονδίνου).