Ο Παπακωνσταντίνου δεν ήταν που πανηγύριζε για τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, πλην της ΑΤΕ, που κι αυτή όμως, με μια μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση (η οποία ακόμα δεν έχει γίνει), θα έμπαινε στη χορεία των υγιών τραπεζών; Αυτός ήταν και όλοι το θυμόμαστε. Ο ίδιος είναι που δηλώνει τώρα, ότι «υπάρχει μια γενική αναγνώριση ότι τα stress tests, παρότι είναι πάρα πολύ χρήσιμα και παρότι κάλυπταν 91 τράπεζες της ΕΕ, ενώ αντίστοιχα των ΗΠΑ μόλις 19, δεν μπόρεσαν, με τον τρόπο με τον οποίο είχαν σχεδιαστεί, να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα, που φάνηκαν εκ των υστέρων, όπως στις ιρλανδικές τράπεζες» και γι’ αυτό «θα πάμε σε ένα δεύτερο γύρο stress tests, πριν το καλοκαίρι».
Οι συστηματικοί αναγνώστες της «Κ» θα θυμούνται, βέβαια, ότι εμείς είχαμε μιλήσει για stress tests της πλάκας, που προσπαθούν να κρύψουν το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωένωση (βλέπε «Τα stress tests της πλάκας και η παραμύθα της σταθεροποίησης», Κόντρα, αρ. φύλλου 609, 31.7.2010, https://www.eksegersi.gr/ article.php?article_id=4348&cat_id=32&pos=3&issue_id=154). Αλλά δεν είμασταν μόνο εμείς. Ολα τα ελεγχόμενα από το αγγλοσαξονικό χρηματιστικό κεφάλαιο ΜΜΕ είχαν σημειώσει το ίδιο. Και ήρθε η κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, που είχε περάσει με επιτυχία τα stress tests, να επιβεβαιώσει και για τους αδαείς αυτό που οι ειδήμονες γνώριζαν.
Αυτό, όμως, ήθελε η Γερμανία τότε, αυτό επέβαλε. Τώρα η Γερμανία θέλει κάτι άλλο και επιβάλλει αυτό το άλλο. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μηχανισμού της ελεγχόμενης χρεοκοπίας από το 2013 (τα τυπικά μόνο απομένουν και οι ακριβείς τεχνικές ρυθμίσεις), πρέπει και οι τράπεζες, οι οποίες είναι κάτοχοι τίτλων κρατικού χρέους διάφορων χωρών, να ελεγχθούν με βάση αυτή την προοπτική. Το Ecofin, λοιπόν, αποφάσισε την περασμένη Τρίτη να υποβληθούν οι τράπεζες σε νέα stress tests, τα οποία θα περιλαμβάνουν και το σενάριο χρεοκοπίας κρατών. Το ανακοίνωσε ο επίτροπος Μπαρνιέ, ο οποίος μάλλον γι’ αυτό το λόγο επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα τον Παπανδρέου στο Μαξίμου. «Χρειαζόμαστε πιο αυστηρούς και πιο αξιόπιστους ελέγχους. Υπήρξε γενική συμφωνία, ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια και ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος των κρατικών χρεών», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Τα κριτήρια για τον επόμενο γύρο ελέγχων αντοχής θα καθορισθούν μέχρι τον Μάρτιο,
συμπλήρωσε ο ούγγρος κομισάριος ως εκπρόσωπος της προεδρίας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «οι ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι, για να γίνουν οι έλεγχοι πιο αυστηροί, περιλαμβάνουν ελέγχους στη ρευστότητα, καθώς και στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και όχι μόνο στα χαρτοφυλάκια συναλλαγών, λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου των κρατικών χρεών».
Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν οι τράπεζες, όπως έκαναν στα προηγούμενα τεστ της πλάκας, να αναφέρουν τα κρατικά χρεόγραφα σαν διακρατούμενα μέχρι τη λήξη . Θα πρέπει να μπουν και αυτά στο λογαριασμό.
Οι διευθύνοντες τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν πάθει σύγκρυο. Μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να είπε τη γνωστή μπούρδα, ότι «είναι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση και τις κινήσεις που έχουν κάνει, κινήσεις εξωστρέφειας, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που τους έχουν ανοίξει και νέες γραμμές χρηματοδότησης, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία και σε αυτό το δεύτερο τεστ», αυτοί όμως ξέρουν πως ούτε κεφάλαια μπορούν να βρουν στην αγορά ούτε τα νέα τεστ να περάσουν. Θα πρέπει να αναζητήσουν διεθνή «προστασία» και να δεχτούν κάθε όρο.