Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως αυτό που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν είναι το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων. Για να ασκήσει, για παράδειγμα, κάποιος ή κάποια το επάγγελμα του μηχανικού ή του δικηγόρου θα πρέπει να έχει πτυχίο πολυτεχνικής ή νομικής σχολής και άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ ή τον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Αρα, ως προς τις δυνατότητες άσκησης των συγκεκριμένων επαγγελμάτων τίποτα δεν αλλάζει. Βολεύει, όμως, ο χαρακτηρισμός «κλειστά», για να συκοφαντήσει αυτούς τους επαγγελματίες στον ελληνικό λαό και να απομονώσει τις αντιδράσεις τους.
Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής. Και αλλάζει σε τρόπο που να ευνοούνται οι μεγάλοι (γραφεία και εταιρίες) σε βάρος των μικρών.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους μηχανικούς. Ετοιμάζονται να καταργήσουν τις κατώτερες αμοιβές. Ομως, αυτές οι κατώτερες αμοιβές θεσπίστηκαν από το κράτος, για να εξασφαλίζει τα έσοδά του και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Οι πραγματικές αμοιβές καθορίζονται από την πιάτσα και για τους νέους μηχανικούς, που ψάχνουν πελατεία με το φανάρι, είναι συχνά κάτω από τις κατώτερες. Ομως, τα λεγόμενα φορολογικά (ο ΦΠΑ, ο προκαταβαλλόμενος φόρος ύψους 10% και οι εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ και ΕΜΠ ύψους συνολικά 5%) καταβάλλονται επί της ελάχιστης αμοιβής. Αντίθετα, ένας μηχανικός φίρμα ζητά αμοιβή πάνω από την ελάχιστη, όμως κόβει απόδειξη ποσό ίσο με την ελάχιστη, αφού αυτό είναι υποχρεωτική από το νόμο.
Με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής κανένας δεν θα είναι υποχρεωμένος να κόβει απόδειξη ίση μ’ αυτή. Οι πάντες, μικροί και μεγάλοι, θα κόβουν απόδειξη με χαμηλότερα ποσά, με συμφωνία και του πελάτη, ο οποίος θα κερδίζει από το χαμηλότερο ύψος των φορολογικών, που τα πληρώνει αυτός. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει σημαντικά ποσά το κράτος (και από το ΦΠΑ και από το φόρο εισοδήματος των μηχανικών) και το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών. Και βέβαια, όσο ψηλότερα εισοδήματα έχει ένας μηχανικός τόσο περισσότερο θα φοροδιαφεύγει.
Αυτά δεν είναι καινούργια. Ως φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και γι’ αυτό εμφάνισαν κάποια στιγμή το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών (και το σύστημα των μοναδιαίων συντελεστών υπολογισμού του καθαρού εισοδήματος) ως τεράστια πρόοδο για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που διέφευγε. Και βέβαια, είναι αστείο (και προκλητικό συνάμα) να ισχυρίζονται ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα αναθερμάνουν την οικοδομική δραστηριότητα. Η αμοιβή των μηχανικών αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό του κόστους μιας οικοδομής. Οσο και να μειωθεί (που δεν θα μειωθεί), δεν μπορεί ν’ αναθερμάνει έναν κλάδο που βυθίστηκε στην κρίση επειδή χτυπήθηκαν τα λαϊκά εισοδήματα και επειδή οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες του δανεισμού.