«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ουσία, δηλαδή οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, όχι το νούμερο του πληθωρισμού». Αυτή την απύθμενης βλακείας κοτσάνα εκστόμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη (17.12.10). Είναι πολύ πιθανό ο Ρόβλιας, καίτοι αρμόδιος υφυπουργός, να μην ξέρει καν τι σημαίνει πληθωρισμός και τι σημαίνει Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Να μην ξέρει ότι αυτό που ονομάζουν πληθωρισμό στηρίζεται στο περιβόητο «καλάθι της νοικοκυράς» ή –για να ακριβολογούμε– στην έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, η οποία καθορίζει ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μπουν στο «καλάθι» και σε τι ποσοστό θα συμμετέχει το καθένα στον καθορισμό του γενικού δείκτη.
Ισως πάλι ο Ρόβλιας να είναι «γάτος» και να προέβλεψε ότι ο Παπαδημούλης δεν θα σχολιάσει την παπάρα του. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτός που πρωτοστατεί –με τον Χρυσοχοΐδη σε δεύτερο πλάνο– σε μια γκεμπελίστικη προπαγάνδα, η οποία επιχειρεί να πείσει σώνει και καλά ότι οι τιμές πέφτουν και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
Απαντώντας στον Παπαδημούλη, διαβεβαίωνε ότι «οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε αύξηση περίπου 1% από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το Δεκέμβριο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ. Απορροφήθηκε, δηλαδή, η αύξηση του ΦΠΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος»! Τι σημασία έχει αν ο δείκτης της ΕλΣτατ δείχνει 5%; Αφού ο Ρόβλιας λέει 1%, είμαστε υποχρεωμένοι να τον πιστέψουμε!
Απαντώντας στον Παπαδημούλη, διαβεβαίωνε ότι «οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε αύξηση περίπου 1% από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το Δεκέμβριο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ. Απορροφήθηκε, δηλαδή, η αύξηση του ΦΠΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος»! Τι σημασία έχει αν ο δείκτης της ΕλΣτατ δείχνει 5%; Αφού ο Ρόβλιας λέει 1%, είμαστε υποχρεωμένοι να τον πιστέψουμε!
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ήταν ακόμα πιο… χαρούμενος: «Θέλω όμως να σας πω ότι για τα είδη πρώτης ανάγκης, για αυτά που αγοράζουμε από τα super markets, ο τιμάριθμος σε σχέση με πέρυσι παρά την αύξηση του ΦΠΑ είναι στο συν πλην 1%. Τώρα δε, μετά από τις μειώσεις στα 660 προϊόντα, θα κατέβει και ελπίζουμε ότι θα πάει κάτω από το 0, θα έχουμε δηλαδή αρνητική αύξηση, θα έχουμε μειώσεις τιμών γενικότερα στο σύνολο στα είδη πρώτης ανάγκης γιατί και οι εταιρείες που δεν συμμετείχαν σε αυτό το πρώτο κύμα μειώσεων τιμών θα ακολουθήσουν στην συνέχεια ώστε τα προϊόντα τους να είναι ανταγωνιστικά στα ράφια προς αυτά που έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές τους» (ΣΚΑΙ 100,3, 21.12.10)!!!
Τι διαμαρτύρεστε; Αφού σας το λέει ο Ρόβλιας: ο πραγματικός τιμάριθμος, αυτός που σας ενδιαφέρει εσάς, είναι ήδη «συν πλην 1%» και οσονούπω θα γίνει αρνητικός! Μπορείτε να ρωτήσετε βέβαια: αφού ήδη μπορεί να είναι και πλην 1%, δεν είναι αρνητικός; Η δημοσιογράφος με το πλατινέ μαλλί και το ωραιοπαθές χαμόγελο, πάντως, δεν ρώτησε. Είναι… αρχή της να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τους υπουργούς. Η ίδια, άλλωστε, είχε καλέσει τον Ρόβλια για να εξηγήσει πώς κατάφερε να μειώσει «το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού» κατά 7%! Διότι, αν δεν το καταλάβατε, ο Ρόβλιας είναι και… διαιτολόγος. Πήρε και μέτρησε τι ακριβώς χρειάζεται να φάει μια τετραμελής οικογένεια, αφαίρεσε τα πολλά ποτά (διότι, όπως εξηγούσε και στον Παπαδημούλη, αυτά δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης) και έβγαλε το αποτέλεσμα: 7% φτηνότερα από πέρυσι, αχάριστοι Ελληνες.
Μη νομίζετε, όμως, ότι πάει πίσω ο Χρυσοχοΐδης. Ούτε να νομίζετε ότι ήταν ένας επαρχιώτης δικολάβος, ο οποίος χάρη στην εύνοια των Αμερικανών έκανε μια ψιλοκαριερίτσα, κυρίως στο υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής. Ο Χρυσοχοΐδης είναι μέγας οικονομολόγος και είναι αυτός που ανακάλυψε το μηχανισμό πτώσης των τιμών. Προσέξτε με πόση σαφήνεια και απλότητα παρουσίασε τις μεγαλοφυείς οικονομικές απόψεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM (20.12.10): «Οι τιμές πέφτουν διότι οι επιχειρήσεις θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Εχει πέσει η ζήτηση. Αρα λοιπόν, προκειμένου οι επιχειρηματίες να κρατήσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους και να μην απολύουν εργαζόμενους, πρέπει εκ των πραγμάτων να κάνουν περισσότερες πωλήσεις με λιγότερο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό ρίχνουν τις τιμές τους. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, εφόσον βρουν φθηνότερες τιμές, θα ψωνίσουν κάτι παραπάνω, εφόσον κάνουν μια εξοικονόμηση στις αγορές τους κάθε μήνα με βάση αυτό το καλάθι το οποίο διαμορφώσαμε, και το οποίο προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 50 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια».
Κι όλα αυτά έγιναν αυτόματα, χωρίς καμιά κρατική παρέμβαση. Το ξεκαθαρίζει ο υπουργός: «Δεν τίθεται θέμα ελέγχου αυτής της προσπάθειας που κάναμε στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διότι δεν έγινε με κάποια βία και κάποια επιβολή από τη δική μου την πλευρά. Εγινε μέσα από μια προσπάθεια διαλόγου, οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν και κάναμε αυτή την κίνηση όλοι μαζί. Και τώρα θα ακολουθήσουν και άλλες, πιο μικρές επιχειρήσεις». Πιο ενθουσιώδης ο Ρόβλιας, κάνει λόγο για «εθνική συνεισφορά» των καπιταλιστών («εγώ δεν θα το ονόμαζα συμφωνία, είναι μια κοινωνική συμβολή, είναι μια εθνική συμμετοχή»), ενώ ο Χρυσοχοΐδης, με τη σοφία που τον διακρίνει, αποφαίνεται: «Ετσι πρέπει να σκεφτόμαστε και όχι να πλήττουμε ο ένας τον άλλον ή μία κοινωνική ομάδα να βάλλει εναντίον της άλλης».
Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για τη «μείωση τιμών με συναίνεση κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως τιτλοφόρησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης την ανακοίνωση ότι 36 καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα μειώσουν τις τιμές σε 662 προϊόντα. Παλιά μιλούσαν για «συμφωνίες κυρίων», όμως ένας Χρυσοχοΐδης και ένας Ρόβλιας δεν μπο- ρούν να χρησιμοποιούν όρους της πιάτσας. Οταν επιτελείς εθνικό έργο, πρέπει να χρησιμοποιείς και το σωστό λόγο, που θα παραπέμπει τουλάχιστον στον Ομηρο.
Αφού ήταν τόσο απλό, γιατί χτυπιόταν ο Χρυσοχοΐδης όταν ανέλαβε το υπουργείο και απειλούσε ότι, εφαρμόζοντας το νόμο, θα μείωνε μέχρι τα χριστούγεννα κατά 20% έως 30% τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης που εμπορεύονται οι πολυεθνικές; Με την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία, στη διάρκεια της οποίας ο Χρυσοχοΐδης υπέστη ένα προσωπικό Βατερλό, έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη σε προηγούμενα φύλλα της «Κ». Αφού οι πολυεθνικές και ο ΣΕΒ του έτριψαν στη μούρη τις δηλώσεις του και τον πήραν στο ψιλό, κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος ήταν να τους προσκυνήσει και να τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, με ανταλλάγματα από την πλευρά του, φυσικά. Κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, λοιπόν, έστησαν μια ωραία διαφημιστική εκστρατεία για 660 από τα πάνω από 4.000 είδη που πουλάνε, στα οποία υποτίθεται ότι θα μειωθούν οι τιμές, χωρίς καμιά δέσμευση για τη διατήρηση των τιμών και με το υπουργείο να δηλώνει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει ελέγχους. Ο Χρυσοχοΐδης ανέλαβε, εκτός από τη διακήρυξη ότι δεν δικαιούται να ελέγξει τις τιμές, να πλέξει και το εγκώμιο των καπιταλιστών. Διαβάστε εμετικό κήρυγμα. Χρυσοχοϊδης: «Σε μια περίοδο όπου η χώρα μας δοκιμάζεται, απαιτούνται πολλά περισσότερα. Απαιτείται ευθύνη, συλλογικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη. Αξίες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε μέσα στην κρίση. Αξίες που λόγω της κρίσης αναδεικνύονται πιο αναγκαίες και επίκαιρες από ποτέ. Απαιτούνται έμπρακτες απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα χωρίς αντιπαλότητες και εντάσεις… Σας ανακοινώνουμε λοιπόν, ότι σε αυτό το κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύναμε, βρήκαμε πρόθυμους συμπαραστάτες σε δεκάδες επιχειρήσεις». Ρόβλιας: «Η σημερινή πρωτοβουλία για τις μειώσεις των τιμών είναι μια εθνική συμμετοχή στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση. Μια εθνική συμβολή στην προσπάθεια να ανακουφιστούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»!