Συγκλονιστική εξέλιξη στη δίκη. Αποκαλύφτηκε η ταυτότητα παλαιού και έμπειρου μέλους του ΕΛΑ, που όχι μόνο διέφευγε τη σύλληψη επί δεκαετίες, αλλά κατάφερε και να αναρριχηθεί σε ψηλά κρατικά αξιώματα.
Ονομάζεται Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη και είναι πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο συνεδριάζει στον Κορυδαλλό και δικάζει τους κατηγορούμενους ως μέλη του ΕΛΑ! Αυτό το συμπέρασμα θα έβγαζε όποιος παρακολουθούσε τη σημερινή διαδικασία. Διότι η κ. Μπρίλλη ανέλαβε να δίνει αυτή τις απαντήσεις αντί για τη μάρτυρα Σοφία Κυριακίδου. Με ύφος έμπειρου στη συνωμοτικότητα στελέχους η κ. Μπρίλλη έδινε όλες τις απαντήσεις που δεν μπορούσε να δώσει η ψευδομάρτυρας!
Πρωί-πρωί, η Κυριακίδου (ή μάλλον αυτοί που την εκπαιδεύουν καθημερινά για να μπορέσει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της πολυήμερης κατάθεσής της) προσπάθησε να φτιάξει το κλίμα, δηλώνοντας ότι είναι «πολύ χάλια», αλλά «θα κάνει υπομονή» και θα συνεχίσει την κατάθεσή της.
Είχαν αντιληφθεί ότι ο Α. Κωνσταντάκης, που θα συνέχιζε να την εξετάζει, έχει δουλέψει πάρα πολύ με τα όσα έχει καταθέσει όλες τις προηγούμενες μέρες η Κυριακίδου, έχει σημειώσει τις αντιφάσεις της, έχει αναλύσει τα διάφορα παραμύθια που ξεστομίζει εδώ και καιρό και με τις ερωτήσεις του αποσκοπεί στην κατάδειξή τους, για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το ποιόν και το ρόλο που κλήθηκε να διαδραματίσει. Ηθελαν, λοιπόν, να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία και ο μόνος τρόπος ήταν να βοηθήσει σ αυτό η πρόεδρος.
Το μήνυμα ελήφθη από την πρόεδρο, γι αυτό και στην πρώτη κιόλας ερώτηση του συνηγόρου παρενέβη και την απαγόρευσε με το στερεότυπο «έχει απαντήσει».
Ο Α. Κωνσταντάκης δεν έχασε την ψυχραιμία του και προσπάθησε να συνεχίσει εν μέσω συνεχών διακοπών της προέδρου, η οποία κάποια στιγμή απευθύνθηκε στην Κυριακίδου και τη συμβούλευσε: «Να απαντάτε δεν γνωρίζω». Φράση που ο συνήγορος ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά, όπως και άλλες που ειπώθηκαν από την έδρα (και ήταν ουκ ολίγες).
Είπατε ρωτάει ο συνήγορος- ότι δεν πήγατε το χαρτί που είχατε δεσμευτεί ότι θα πάτε στον Ζερβομπεάκο, γιατί δεν σας κάλεσε. Ομως, μέρες αργότερα, όταν ενώπιον του ανακριτή καταθέτει ο κ. Ταραβήρας, ο ανακριτής σημειώνει στην κατάθεσή του, ότι στο γραφείο του εισήλθε η Σ. Κυριακίδου. Αρα σας κάλεσε ο ανακριτής. Γιατί λέτε ψέματα;
«Τώρα το θυμάμαι, κλητεύθηκα από τον κ. ανακριτή», απαντά η Κυριακίδου, χωρίς να απαντήσει όμως και στο ερώτημα γιατί δεν πήγε το χαρτί στον Ζερβομπεάκο.
Η πρόεδρος, αντί να πιαστεί απ αυτό και να καθίσει την Κυριακίδου στο σκαμνί για ψευδομαρτυρία, κάνει παρατήρηση στο συνήγορο να μη χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «είπατε ψέματα». Ζήτησε δηλαδή από τον συνήγορο να μη σημειώνει το αυτονόητο.
Στο ίδιο μοτίβο κυλάει όλη η διαδικασία. Ο συνήγορος ρωτάει ήρεμα, η Κυριακίδου παραπαίει και η πρόεδρος αναλαμβάνει να απαντήσει για λογαριασμό της ή απαγορεύει τις ερωτήσεις. Ιδού μερικά παραδείγματα.
Ρωτάει ο συνήγορος για το χρώμα της υποτιθέμενης εκρηκτικής σκόνης που η Κυριακίδου βρήκε ψάχνοντας την τσάντα του Κανά, αλλά απάντηση δεν παίρνει.
«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μύριζε», απαντά η Κυριακίδου, βάζοντας άλλο ένα στοιχείο στο παραλήρημά της.
«Κάνετε παραπειστικές ερωτήσεις», παρατηρεί τον συνήγορο η πρόεδρος, απαγορεύοντας την ερώτηση!
Ρωτάει ο συνήγορος να του περιγράψει η Κυριακίδου με λεπτομέρειες πώς τα μέλη του ΕΛΑ άφηναν διάφορα συνθηματικά σε εξωτερικούς χώρους, για να δείξουν ότι το σπίτι είναι «καθαρό» και ενώ η Κυριακίδου βρίσκεται σε απόγνωση και λέει διάφορες βλακείες, πράγματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική, αναλαμβάνει η πρόεδρος να απαντήσει, παρουσιάζοντας ένα σενάριο κάπως αληθοφανές, λες και υπήρξε η ίδια μέλος του ΕΛΑ, όπως ευστοχότατα υπαινίχτηκε ο Χ. Τσιγαρίδας μ’ ένα περιπαικτικό «ομολογείτε κυρία πρόεδρε;».
Ρωτάει ο συνήγορος την Κυριακίδου αν θεωρεί ότι είναι λίγες ή πολλές οι 7, 8, 9, άντε 10 φορές που η Κυριακίδου υποτίθεται ότι συνάντησε την Αθανασάκη μέσα σε 13 χρόνια, όπως η ίδια καταθέτει και αντί για την Κυριακίδου απαντά η πρόεδρος: «Απάντησε, ότι τα ραντεβού τα έκλεινε μέσω του πρώην συντρόφου της»!
Κρίνετε τώρα εσείς, αν η απάντηση έχει οποιαδήποτε σχέση με την ερώτηση. Εμείς δεν θα κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο. Παρατηρεί το αυτονόητο ο συνήγορος και η πρόεδρος τον ανακαλεί στην τάξη!
Στο καπάκι παρεμβαίνει ο εισαγγελέας Πατσής και λέει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια καταπονήσεως της διαδικασίας», γι αυτό και πρέπει «να μη δίδεται ο λόγος επί ήδη ερωτηθέντων και ήδη απαντηθέντων».
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βομπίρης συμφωνεί και επαυξάνει.
Το λόγο μπορείτε να τον καταλάβετε.
Το οικοδόμημα Κυριακίδου δεν είχε απλά κλονιστεί, αλλά βρισκόταν στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης και ο μόνος τρόπος να το υποστηλώσουν είναι η απαγόρευση στους συνηγόρους να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.
Παρά τις συνεχείς διακοπές, τις απαγορεύσεις ερωτήσεων, της υπαγόρευσης απαντήσεων, της τεχνητής πρόκλησης έντασης, ο Α. Κωνσταντάκης καταφέρνει να ξετινάξει την Κυριακίδου, η οποία κατέφυγε σε νέα παραμύθια, πιο τερατώδη από τα προηγούμενα, όπως π.χ. ότι τα μέλη του ΕΛΑ που κατασκεύαζαν τη βόμβα στην Πολέμωνος άφησαν τα καλώδια και τα καθάρισε η ίδια μετά από μέρες, μολονότι το σπίτι αυτό έπρεπε να είναι καθαρό και τακτοποιημένο.
Οταν ο Α. Κωνσταντάκης της ζήτησε να διαλέξει ποια από τις 5 απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής για το πώς ήξερε ότι η Αθανασάκη ήταν στο «συμβούλιο» του ΕΛΑ («μου το είπε η ίδια», «μου το είπε αστειευόμενη», «δεν ξέρω αν ήταν», «μου το είπε, αλλά μπορεί να το έλεγε για πλάκα», «το κατάλαβα όταν την είδα να συμμετέχει στην κατασκευή της βόμβας»), έδωσε μια έκτη απάντηση: «Αφού την είδα να φτιάχνει τη βόμβα, μου το είπε μετά και η ίδια»! (Τα σχόλια δικά σας).
Οταν ο συνήγορος τη ρώτησε γιατί στον ανακριτή δεν παρατήρησε ότι η «Μυρτώ», που την έβλεπε στη γνωστή φωτογραφία (αυτή που έχουν βάλει όλα τα ΜΜΕ) είναι πολύ πιο παχιά σε σχέση με τη «Μυρτώ» που η ίδια είχε γνωρίσει, απάντησε ότι στη φωτογραφία ήταν η ίδια γυναίκα που είχε γνωρίσει σαν «Μυρτώ».
Οταν ο συνήγορος της υπενθύμισε, ότι την πρώτη μέρα της κατάθεσής της είπε ότι η «Μυρτώ» είναι ίδια όπως ήταν όταν την γνώρισε, αδύνατη και ψηλή, η Κυριακίδου τα χασε και απάντησε ότι δεν είπε τέτοιο πράγμα, αλλά είπε ότι τώρα είναι πιο αδύνατη!
Κι ενώ θα περίμενε κανείς από την πρόεδρο να υπενθυμίσει τουλάχιστον στην Κυριακίδου ότι σε ερώτηση της ίδιας (της προέδρου) είχε απαντήσει ότι σήμερα είναι ίδια όπως τότε, αδύνατη και ψηλή, η κ. Μπρίλλη έκανε πως δεν κατάλαβε.
Η πρόεδρος σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της, όταν ξεκίνησε να ρωτάει η Κατερίνα Ιατροπούλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγόρευσε τις τρεις πρώτες ερωτήσεις της συνηγόρου, με το επιχείρημα «έχει ερωτηθεί και έχει απαντήσει». Την ίδια τακτική ακολούθησε και στη συνέχεια. Απαγόρευε ερωτήσεις της συνηγόρου με ρυθμό μία στις τρεις.
Η Κ. Ιατροπούλου, όμως, κατόρθωσε να κινηθεί μέσα στις συμπληγάδες και να αναδείξει νέες πλευρές της ψευδομαρτυρίας Κυριακίδου, συμπληρώνοντας την εικόνα που βαθμιαία μας έχει αποκαλυφθεί όλες αυτές τις μέρες.
Για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι η Κυριακίδου δεν μπορούσε να δώσει καμιά συγκεκριμένη περιγραφή της Αθανασάκη, πέραν της «ψηλή, αδύνατη, καστανή», που θα μπορούσε να αφορά χιλιάδες Ελληνίδες. Εμεινε έτσι μετέωρο (ή μάλλον με απάντηση ευκόλως εννοούμενη) το ερώτημα, πώς από αυτή την γενικότατη περιγραφή ο Διώτης και η Αντιτρομοκρατική έφτασαν στην Αθανασάκη και ανέσυραν τη φωτογραφία της για να τη δείξουν στην Κυριακίδου και αυτή να την «αναγνωρίσει», έστω κι αν το «αδύνατη» δεν ταίριαζε καθόλου, ειδικά σ αυτή τη φωτογραφία.