Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα
  • Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη
  • «Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό
  • «Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου
  • Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ενας κόσμος σε κίνηση (2)
Zoom

Ενας κόσμος σε κίνηση (2)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Σεπ 2006, 00:00

Στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς είδαμε ότι την τελευταία 15ετία, εξαιτίας της πολιτικής της «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή μιας ανοιχτά επιθετικής πολιτικής του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού, έχουμε εκ νέου όξυνση της ομάδας των αντιθέσεων ανάμεσα σε εξαρτημένες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Οι αντιθέσεις αυτές παίρνουν τη μορφή της διεκδίκησης ισότιμων οικονομικών σχέσεων ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, παίρνουν τη μορφή της διεκδίκησης καλύτερων όρων πώλησης των πρώτων υλών που παράγονται στην «περιφέρεια» και τροφοδοτούν τη βιομηχανία του ιμπεριαλιστικού «κέντρου». Είδαμε ακόμη, ότι ο ιμπεριαλισμός επιστρέφει στην «πολιτική των κανονιοφόρων», εφαρμόζοντας ακόμη και μεθόδους στρατιωτικής κατοχής χωρών, με αποτέλεσμα την αναβίωση του εθνικού ζητήματος ως ζητήματος επανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας χωρών που πριν ήταν ανεξάρτητες (δεν έχουμε δηλαδή το παλιό αντιαποικιακό ζήτημα). Είδαμε επίσης ότι, εκτός από τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε χώρες υπό κατοχή, αναπτύσσονται κινήματα –με εκφραστή κυρίως το ριζοσπαστικό Ισλάμ- τα οποία αντιμάχονται τις πουλημένες στον ιμπεριαλισμό κυβερνήσεις των χωρών τους. Κινήματα που από ταξική άποψη αποτελούν συμμαχίες τμημάτων της αστικής τάξης και της διανόησης με ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

Συμπερασματικά σημειώσαμε: «Από την άποψη του πολιτικού τους προγράμματος, όλες αυτές οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Το ρεφορμιστικό τους πρόγραμμα προσομοιάζει μ’ αυτό της σοσιαλδημοκρατίας (όχι της σημερινής, της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας). Και βέβαια, ο αστικός και μικροαστικός χαρακτήρας των πολιτικών τους ηγεσιών τις οδηγεί σε μια πραγματιστική πολιτική, με έντονο το στοιχείο του οπορτουνισμού. Αυτό, φυσικά, υποβοηθείται και από την απομόνωση που βιώνουν, όχι μόνο από κράτη και κυβερνήσεις, αλλά και από το προλεταριακό κίνημα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Με άλλα λόγια, όλα αυτά τα κινήματα έχουν κάποια όρια που δε μπορούν να τα ξεπεράσουν. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να πολιτευτούν ως επαναστατικά-προλεταριακά κινήματα, ούτε να μετεξελιχτούν σε τέτοια. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν αυτά τα κινήματα, με την όποια αντίστασή τους, αποτελούν δυναμικό που αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό».

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι –μονολεκτικά- καταφατική. Ομως, η μονολεκτική απάντηση δεν αρκεί, γιατί το φαινόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο από μια γραμμική αντίληψη της αντίθεσης «ιμπεριαλισμός – εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα».

Πρώτο, γιατί η ίδια η εικόνα των αστικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων δεν είναι ενιαία. Υπάρχουν τέτοια κινήματα που βρίσκονται στην εξουσία (π.χ. Τσάβες στη Βενεζουέλα), άλλα που κάνουν ένοπλο αγώνα σε χώρες υπό ιμπεριαλιστική κατοχή (π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν), άλλα που αγωνίζονται ενάντια σε ξενόδουλα καθεστώτα τυπικά ανεξάρτητων χωρών (ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα στη Μέση και Απω Ανατολή) και άλλα που βρίσκονται σε μια ιδιόμορφη θέση εξουσίας-μη εξουσίας (Χαμάς στην Παλαιστίνη, Χεζμπολά στο Λίβανο). Ολα αυτά τα κινήματα έχουν διαφορετική ανάπτυξη, αλλά και διαφορετική θέση στους διεθνείς και περιφερειακούς ανταγωνισμούς.

Δεύτερο, γιατί και ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ενιαίος. Δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι διιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που μπορεί να μην έχουν πάρει, μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τη μορφή μιας απευθείας πολεμικής αναμέτρησης των ιμπεριαλιστικών κρατών, όμως είναι πάντα παρούσες και εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο έδαφος των χωρών του «τρίτου κόσμου». Οι θεωρίες περί της δημιουργίας μιας υπεριμπεριαλιστικής «αυτοκρατορίας» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ (Νέγκρι και Χαρντ), που αποτελούν βελτιωμένη έκδοση των παλιών θεωριών των Χίλφερτινγκ και Κάουτσκι (αρχές εικοστού αιώνα), διαψεύδονται πλέον καταφανώς από τις διεθνείς εξελίξεις. Η «ρωσική αρκούδα», το βαρύ λάβωμα της οποίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έδωσε τροφή για την ανάπτυξη αυτών των θεωριών, έχει αναρρώσει και ήδη προβάλλει επιθετικά στο διεθνές προσκήνιο όχι απλώς διεκδικώντας αλλά επανακατακτώντας αγορές και σφαίρες επιρροής. Ταυτόχρονα, μετά τη σχετική κατάπτωση της Ιαπωνίας και της Γερμανίας που τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 πρόβαλαν ως διεκδικητές των σκήπτρων από τις ΗΠΑ, έχει ξεπροβάλει ένας νέος ιμπεριαλιστικός γίγαντας, η Κίνα, που αποτελεί την ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού και ήδη αρχίζει να προβάλλει αιτήματα για πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία («μοιραίο» αποτέλεσμα του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό-ιμπεριαλιστικό του στάδιο).

Οι διιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μπλέκονται αναπόφευκτα με τις αντιθέσεις ανάμεσα στα αστικά εθνικοαπελευθερωτικά καθεστώτα και κινήματα από τη μια και τον ιμπεριαλισμό από την άλλη. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής σας, ασφαλώς, το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χαμάς, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της οργάνωσής του στην Παλαιστίνη, πραγματοποίησε ταξίδι στην Τουρκία και έπλεξε το εγκώμιο του εκεί καθεστώτος. Ούτε το γεγονός ότι Ρωσία και Κίνα έχουν υπογράψει τεράστιου οικονομικού ενδιαφέροντος (και μεγέθους) συμφωνίες με το Ιράν, το οποίο στηρίζουν έναντι της επίθεσης που δέχεται από τους Αγγλοαμερικανούς. Και πρέπει να έχετε σημειώσει το γεγονός της υπογραφής από τον Τσάβες, πολύ πρόσφατα, μιας μεγάλης συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικών όπλων. Αντίθετα, καθεστώτα που έως πρότινος βρίσκονταν στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως η Λιβύη του Καντάφι, έχουν εξασφαλίσει την ασυλία τους, αφού πλέον υποτάχτηκαν πλήρως (μέχρι και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών του παρέδωσε ο Καντάφι, για να δικαστούν ως υπεύθυνοι για την αεροπειρατεία του Λόκερμπι).

Είναι αυτός ο πραγματισμός και οπορτουνισμός, απότοκο της αστικής φύσης αυτών των καθεστώτων και κινημάτων, που οδηγεί σε τέτοιες παλινδρομήσεις ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες και αντιτιθέμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επομένως, σ’ ένα τόσο σύνθετο κόσμο, γεμάτο αντιθέσεις και αντιφατικές συμπεριφορές, δε μπορούμε να «καθαρίσουμε» με ένα μηχανιστικό σύνθημα: «Υποστήριξη σε κάθε δύναμη που αντιμάχεται τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό». Εκείνο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, καταρχήν, είναι να βλέπουμε κάθε περίπτωση ad hoc. Να μελετάμε το σύνολο των δεδομένων, να σταθμίζουμε την κατάσταση και ανάλογα να τοποθετούμαστε. Για παράδειγμα, το πολιτικό δυναμικό που εκδίδει αυτή την εφημερίδα, αρνήθηκε να υποστηρίξει τη μεγαλοσέρβικη κλίκα του Μιλόσεβιτς στη σύγκρουσή της με τον αμερικανοβρετανικό ιμπεριαλισμό, ενώ υποστήριξε και υποστηρίζει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Χεζμπολά στο Λίβανο (οι λόγοι έχουν εξηγηθεί επαρκώς και δεν υπάρχει λόγος να τους επαναλάβουμε εδώ).

Ας δοκιμάσουμε, όμως να βαθύνουμε ακόμη λίγο τη σκέψη μας. Μπορούμε να δούμε σήμερα το εθνικό ζήτημα (με όλη την ποικιλία των μορφών που αυτό εκδηλώνεται) ως ζήτημα της αστικής επανάστασης; Η απάντηση είναι αρνητική. Γιατί η αστική επανάσταση έχει συντελεστεί σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και σε εκείνες τις χώρες που τελούν υπό κατοχή. Δεν είναι αποικίες το Ιράκ ή ακόμη και το οικονομικά και κοινωνικά καθυστερημένο Αφγανιστάν. Τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζουν με τις καπιταλιστικές χώρες που βρέθηκαν υπό κατοχή από τους ναζιφασίστες στη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου.

Το εθνικό ζήτημα πρέπει να το δούμε ως ζήτημα της προλεταριακής επανάστασης.  Ακόμα και στις χώρες που τελούν υπό ιμπεριαλιστική κατοχή. Και βέβαια σε εκείνες τις χώρες που έχει συντελεστεί η ταξική διάσπαση της κοινωνίας και έχει σχηματιστεί ένα προλεταριάτο, ακόμα και αν αυτό αποτελεί μειοψηφία στο εσωτερικό μιας τεράστιας πληβειακής (αγροτικής και μικροαστικής μάζας). Αυτό το ζήτημα θα διερευνήσουμε στο επόμενο σημείωμα αυτής της σειράς.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
Διεθνή

Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση

2 Ιούν 2026, 19:31
Κόντρες

Αλλος βήχει, άλλος κρυολογεί

2 Ιούν 2026, 14:14
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει τη στάση αρχών της ιρανικής ηγεσίας

2 Ιούν 2026, 12:53
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

2 Ιούν 2026, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)

Οι σιωναζιστές «κατέλαβαν» το κάστρο Μποφόρ μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες

1 Ιούν 2026, 19:23
Διεθνή

Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ

Μπαίνει και η Γάζα στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων

1 Ιούν 2026, 18:50
Διεθνή

Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση

1 Ιούν 2026, 11:22
Βαθύ Κόκκινο

Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

1 Ιούν 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

1824: Ψηφίζεται στην Αγγλία νόμος που αναγνωρίζει το δικαίωμα της απεργίας.

1934: Συγκρούσεις αστυνομίας – κομμουνιστών που προσπάθησαν να συγκροτήσουν αντιφασιστικό συνέδριο, δύο τραυματίες, πολλές συλλήψεις.

1964: Ομάδα ακροδεξιών εισβάλλει σε συνεδρίαση της Βουλής και ξυλοκοπείται από βουλευτές.

1969: Ανευρίσκεται εκρηκτικός μηχανισμός της ΔΑ στην οδό Πανεπιστημίου.

1982: Βόμβες σε τρεις αμερικανικές τράπεζες (ΕΛΑ).

1989: Βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν αν Μεν (Πεκίνο).

2003: Περισσότεροι από εκατό μεταλλωρύχοι αρχίζουν απεργία πείνας στα μεταλλεία της «TVX» στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά και να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo